BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Diák
Hogy számot tudjak adni arról, amit kaptam...
2013.06.16.
Interjú Balázs Krisztivel, aki hatodik helyezést ért el rajz OKTV-n
1. Hatodik helyezést értél el idén rajz OKTV-n, a Bornemisza történelmében ez az eddigi legjobb eredmény rajzból, mindezt úgy csináltad, hogy idén jöttél az iskolába. Elégedett vagy az elért eredménnyel?
 
Hetente több rajzórám is van, az előző éveimhez képest ez nagyon jó, mivel heti egy volt. A versenytársaim között voltak, akiknek már évek óta napi szinten több rajzórájuk van, ha ezt veszem figyelembe elégedett vagyok az eredménnyel.
 
2.      Miért indultál az OKTV-n? Indulsz jövőre is?
 
Ahogy elkezdtem a gimnáziumi tanulmányimat, elhatároztam, hogy indulni fogok rajz OKTV. Úgy gondolom, hogy ez egy nagyon jó lehetőség, hogy megismerjem a követelményeket és hogy milyen erős a mezőny kik azok akikkel találkozhatok ilyen jellegű rendezvényeken. Ha az Úr is úgy akarja, jövőre is indulok, és annak a reményében, hogy szereztem némi tapasztalatot és tudom mire számíthatok, szeretnék még kiemelkedőbb eredményt elérni.
 
3.      Miket kellett elkészíteni az egyes fordulókra? Rajzokat kellett csak beadni vagy művtörténelmet is kérdeztek?
 
Az első fordulóra, egy kidolgozott pályamunkát kellett beadni, és hozzá készíteni egy munkanaplót. A verseny témája a jövő volt , különböző kidolgozási formákból lehetett választani, én a téráttervezés mellett döntöttem. A Vigadó teret terveztem át. A második fordulón portrérajzolás volt a feladat. Habár embert szeretek rajzolni , nem sikerült  olyan eredményt elérnem mint amit vártam.
A harmadik forduló két részre volt bontva. Az első feladat plakáttervezés volt, amit Moholy-Nagy László stílusára emlékeztetve kellett helyben kidolgozni A/4-es lapra erre két órát kaptunk. A forduló második részében egy dolgozatot kellett kitöltenünk, Moholy-Nagy László munkásságából, egy órát kaptunk rá.
 
 
4.      Bíró Tanárnő (Ilona néni) volt a felkészítő tanárod. Hogy és miben segített? Ismerted már azelőtt, mielőtt a Bornemiszába jöttél?
 
A verseny minden lépésénél a segítségemre volt. Segített, ha elakadtam egy tervezési szakasznál. Megkérdeztem, hogy a vázlataim közül melyeket találja használhatóknak, milyen irányba induljak el. 2010 októberében kezdtem rendszerességgel látogatni grafikaszakköreit. Ilona néni készített fel egy országos rajzpályázatra, amin körülbelül 300 indulóból 4. helyezett lettem.
 

5.      Mikor szeretted meg úgy igazán a rajzot?
 
 Nem tudom pontosan, de talán az óvodás éveimhez köthetők az első emlékeim. Mindig rajzoltam, még a délutáni alváskor is. Miután az óvónénik meggyőződtek róla, hogy nem igazán tudnak az ágyban maradásra bírni, megengedték, hogy míg a többiek alszanak én rajzoljak.

6.      Van kifejezetten olyan műfaj, amit különösen szeretsz rajzolni?
 
Nagyon szeretek portrét rajzolni, mindig rácsodálkozom miközben egy arcot megfigyelek, hogy milyen gondosan megformált műalkotás az ember. Fantasztikus , hogyha van is hasonlóság két arc között mégis minden apró részlet mennyire egyedien van megszerkesztve.
 

7.     Mivel szeretsz leginkább dolgozni? (tus, szén, festék, ceruza, pasztell, stb.)
 
Szeretek mindegyikkel dolgozni, leginkább ceruzával szoktam. Még sokat kell tanulnom minden technika elsajátításához. A rajz sok eszköz használatának az alapja (tus, szén, festék, ceruza, pasztell, stb.)
Például ha elkezdek egy festményt és nem vagyok tisztában az arányokkal és a mértani formákkal akkor már az alapoknál elrontom, mert a rajznál lehet megtanulni az ember anatómiai szerkezetét, vagy hogy egy geometriai testet hogyan lehet úgy elhelyezni a térben hogy az perspektivikusan is rendben legyen.
 

8.  Rajznál is kell az ember úgymond eddze magát, akár csak egy sportnál. Te milyen rendszerességgel rajzolsz?
Próbálok napi szinten több órát rajzolni, de van hogy a tanulás mellett nem szakítok rá elegendő időt, olyankor meg is látszik a rajzaimon.  

9. Családod támogatja a rajzolást?
 
Mikor kiderült, hogy a rajzoláshoz van tehetségem, szüleim úgy terelgettek, hogy megkapjam azokat a támpilléreket amik, ezen a művész ágon fontosak lehetnek számomra. Bátorítottak, ha elbizonytalanodtam, és a szükséges eszközöket is mindig megkaptam amikkel dolgozni tudtam.
 

10.  Ez a tantárgy a továbbtanulásod során is fontos szerepet fog betölteni?
Igen, szeretnék ilyen irányban tovább tanulni, hogy számot tudjak adni a talentumról, amit kaptam.
Publikálta: Diósy Anna
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium