BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Diák
Az én kis Ciobanasom
2013.11.18.
Kézimunka versenyt írt ki a gödi Közösségi ház, amire végül 800 pályamunka érkezett be. Legény Zsófi, iskolánk 12.a-s diákja nyerte meg a versenyt.
1. Kézimunka versenyt írt ki a gödi Közösségi ház, amire végül 800 pályamunka érkezett be. Te gobelinnel indultál és első helyezést értél el. Gratulálunk! 
Hogyan találtál rá a versenyre?

Gödön nőttem fel, a gyerekkorom ott töltöttem. A rokonaim még mindig ott élnek, így bármikor vissza tudok menni, habár most már Pesten lakunk. Akihez leggyakrabban visszajárok, az a nagymamám, és igazából ő volt az, aki rátalált a versenyre. Ugyanis gyakran eljár a gödi kézimunka üzletbe (a Gyűszűnyi Kézimunka és Rövidáru Üzletbe) ahol az üzletvezető a kézimunkaverseny egyik szervezője. Ez a hölgy megkérdezte a Mamit, hogy nem akarnék -e esetleg indulni,mert a képemet épp akkor kereteztették. Mikor Mami rákérdezett, igent mondtam. 

2. Volt valamilyen megkötés, vagy bármilyen kézimunkával lehetett indulni?

Volt megkötés, de széles körben lehetett választani, hogy ki milyen kézimunkát szeretne benevezni. (Bővebb információk a nevezéssel kapcsolatban http://www.gyuszunyibolt.hu/palyazati-felhivas)

3. Mi látható a munkádon? Miért éppen azt készítettél?

Nos, én már korábban kivarrtam egy kisebb tűgobelint (a tű és a sima gobelin közt a különbség csak az öltések nagysága), és csak amiatt kezdtem el, mert a már említett Nagymamám mindenképp bele akart vinni a hímzés rejtelmeibe :D szóval úgymond kényszer volt, de már mikor az első színt hosszabb ideig varrtam, úgy éreztem, hogy 
"jajj milyen gyönyörű harsány az a piros piros... bárcsak már befejeztem volna ezt a sárgát!"
Szóval így egyre inkább magával ragadtak a színek, a formák, az árnyékok-árnyalatok és egyszer-csak azon kaptam magam, hogy az első már a falon függ -ami egyébként egy kecses szarvast ábrázol-, és Mami adja a kezembe a másikat, ami egy román festő Nicolae Grigorescu - Ciobanas (pásztorlány) című festménynek a reprodukciója. Ez is egy tűgobelin, ráadásul rengeteg színárnyalat és apró formák voltak rajta. De mivel eléggé a szívemhez nőtt a kis pásztorlány, már alig vártam, hogy kész legyen, és most utólag nem tűnik olyan hosszúnak az az idő, amíg varrtam (9hónap) sőt igazából én bárkinek tudnám ajánlani, ha van kedve, fogjon bele egy gobelinbe, mert ezt akár egy jó film mellett, akár beszélgetés közben is lehet csinálni, nagyon egyszerű maga a folyamat, csak oda kell figyelni, hogy kövessük a vászonra felfestett árnyalatokat.
 
4.  Mikor és kitől tanultál meg gobelint készíteni?

Mamitól tanultam meg, de jóval előbb mint hogy sajátot készítettem volna. Szerintem még valamikor általános iskolában, de nem tudnám megmondani pontosan mikor. Végülis nem bonyolult, ez tényleg az egyik legegyszerűbb kézimunka, csak ami sokakat elriaszt, az az, hogy elég időigényes.

5. Milyen gyarkran készítesz gobelint? Mondhatjuk úgy, hogy ez az egyik hobbid?

Az elmúlt 3 évben folyamatosan készítettem, de ez azért van, mert az a kettő sok ideig tartott. A Szarvason egy nyáron át dolgoztam a Pásztorlányon pedig összesen 9 hónapot, de voltak megszakítások a tanulmányaim miatt, így jön ki a három év. Jelenleg a nyereményemen dolgoztok, de a terveim közt van hogy veszek most már én magamnak egy újat, amilyet én szeretnék. Szóval, igen, mondhatjuk, hogy ez a hobbim... de azért van más amit szívesebben csinálok. Nyáron volt, hogy nem tudtam, hogy a gobelint folytassam, vagy kiolvassak egy izgalmas könyvet. 

6. A jövőben is szeretnél indulni hasonló versenyeken?

Igen, gondoltam rá, már utána is néztem, és találtam is olyan versenyeket, melyeket évről-évre megrendeznek, de sajnos lekéstem már róluk idén.
Publikálta: Diósy Anna
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium