BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Diák
Aki még a jég hátán is megél...
2011.12.08.
Az X. Téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál Liberecben került megrendezésre, 2011 februárjában. Ahol közel 2000 sportoló és hivatalos kísérő vett részt Európa 44 országából. A magyar delegáció zászlóvivője a junior magyar bajnok műkorcsolyázó, iskolánk diákja, Borbély Regina volt.
A megnyitón Jacques Rogge, a NOB elnöke mondott beszédet. Aki felhívta a résztvevők figyelmét, hogy a jelenlevők a jövő bajnokai, akik talán már Innsbruckra, vagy akár Szocsira kivívhatják a részvételi jogot.

Délután került sor Borbély Regina második futására, azaz a szabad programjára. 
Regina edzőnője és koreográfusa az orosz származású Jeranjak Ipakjan, aki sajnos nem tudta elkísérni Reginát a versenyre. Ezért voltférje Gurgen Vardanjan képviselte őt.
 Regina élete legjobb pontozását kapta. A nemrég betanult ugráskombinációt, még ha apró hibával is, de sikeresen végrehajtotta és kűrje is kiválóan sikerült.
 A pontozók a 16. helyre értékelték, összesítve a 15. helyen végzett a 30 fős mezőnyből.

„ Az bizonyos, Regina Sebestyén Júlia utódja lehet, mivel ő képes a magyar műkorcsolya hagyományaink és sikereink folytatására, elhivatottsága és tehetsége minderre predesztinálja.”- írta  Dr. Nagy Zsigmond a Magyar Olimpiai Bizottság honlapján.

„Mindenesetre a nézők és szurkolók azonos vélemény voltak Reginát illetően, mi örömmel nyugtáztuk, hogy a magyar női műkorcsolya szakág ismét igazi tehetséggel büszkélkedhet, aki előtt minden bizonnyal és reményeink szerint hosszú és sikeres sportolói pályafutás áll.”- írta Dr. Nagy Zsigmond.

Interjú Borbély Reginával:
Mikor és hogyan kezdtél korcsolyázni?
 
2003-ban kezdtem el korcsolyázni, miután abba hagytam a szertornát amit akkor már 3 éve csináltam. Először az edzőm nem is akart elvállalni, de végül beleegyezett, hogy megnéz egy edzésen, hogy mennyire van tehetségem a sporthoz. Az első edzésem után megbeszéltük, hogy maradhatok fél év próbaidőre. Ekkor még Gurgen Vardanjan is a klub vezetője volt Jerenjak Ipakijan-nal együtt. 3 hónap után azt mondták, hogy addig maradhatok náluk edzeni ameddig csak akarok és szívesen foglalkoznak velem a jövőben is.

Heti hány órát kell gyakorolni ahhoz, hogy valaki ilyen szép eredményt érjen el?
 
Hetente átlagosan 10-12 jégedzésem van, plusz 3-5 balett óra. Néha kiegészítésként van még 1-2 szárazedzés ami azt jelenti, hogy nem a jégen edzünk, hanem csak simán ugrálókötelezünk, futunk, lépcsőzünk...stb.

Hogyan tudod összeegyeztetni (időben és energiában) a tanulást a korcsolyázással?
 
Elsősorban a tanárok azok akik nagyon megértőek ez ügyben, én pedig próbálok minden szabadidőmben tanulni, akár mikor utazom hazafelé, vagy iskolai szünetekben. Néha nagyon nehéz összehozni, hogy például egy nehéz verseny után leüljek felkészülni egy témazáróra, de szerencsére mivel több éve csinálom már így az iskolát, eléggé hozzá szoktam már ehhez a tempóhoz.

Milyen az edzőnőd, Jeranjak Ipakjan? Hogy telnek az edzések?
 
Az edzőnőm egy nagyon kedves személyiség, de az edzéseken viszont nagyon szigorú és komolyan veszi a mi felkészítésünket  a versenyszezonra. Egy edzésen belül általában lépésekkel kezdünk, majd a forgások és végül pedig az ugrások következnek az elemek nehézségi foka szereint.

Együtt találjátok ki a koreográfiákat?
 
A koreográfiát általában csak az edzőm találja ki, de néha én is beleszólhatok, hogy pélául két lépés közül melyik a kényelmesebb megoldás nekem.

Gyönyörű mozdulatokat mutattál be, hogy kell ezekre gyakorolni, olyan gyújtásokat kell végezni, mint például a balettosoknak?
 
Igen, a lazaság is nagyon fontos ebben a sportban ezért is van külön balett óránk az edzések mellett, a gyakorlatokat pedig minden edzésen elpróbáljuk, vagyis ‘‘lefutjuk’’ (ahogy azt mi az edzésen mondani szoktuk).

Mikortól kezdtél versenyekre járni? Milyen tapasztalatokat szereztél ezeken? Melyik volt a legemlékezetesebb verseny?
 
2004 óta járok versenyekre, úgyhogy ez most a hetedik évem volt a versenyszerű sportolásban. A tapasztalatom az, hogy minnél több versenyre járok annál jobban megy a vesrenyen is a programom lefutása. Gondolom ezt hívják versenyrutinnak. Legemlékezetesebb versenyem nincsen, mert minden verseny emlékezetes valamilyen szempontból a számomra, ezért nem tudok kiemelni egyet a sok közül.

Nem szoktál izgulni?
 
Izgulni csak annyira szoktam amennyire kell. Nem vagyok egy túl ideges típus. Tudom azt, hogy fel vagyok készülve a versenyre és örülök mindig ha újra megmutathatom, mit tanultam az előző verseny óta.

Mik a jövőbeli céljaid a korcsolyával kapcsolatban?
 
Remélem a jövőben kijuthatok majd felnőtt Európa-Világbajnokságra, és az egyik fő célom, hogy a Szocsiban rendezett téliolimpiára sikerüljön a kvalifikáció.

Gondolom te is olvastad Dr. Nagy Zsigmond írását, aki szerint, Sebestyén Júlia utódja lehetsz a későbbiekben. Erről mi a véleményed? 
 
Nagyon megtisztelő, hogy ilyen dolgokat írnak rólam, és remélem, hogy be is tudom majd váltani a hozzám fűzött reményeket. 
Publikálta: Diósy Anna
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium