BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Diák
Just compose a document.
2011.12.08.
Volt Bornemiszások 4. helyezést értek el az AJA nemzetközi videópályázaton. A beküldött videó címe: Just compose a document. Ez egy 30 másodperces indirekt Canon reklám. Az interjút Bagi Zsófival, az alapötlet megalkotójával készítettük.
Mi volt maga a feladat?
A feladat egy 30 másodperces indirekt reklám elkészítése volt. Bármit lehetett reklámozni.

Hogyan jött az ötlet, hogy a számítógépen való gépelés alatt zongora hangja menjen?
Valójában ez egy korábbi ötlet ami pont kapóra jött a pályázathoz…Ha jól emlékszem valamelyik esszémet írtam a számítógépen és közben beraktam egy kis klasszikus zenét…mert az állítólag agyserkentő.:) és azt vettem észre, hogy néha néha elkezdtem a zene dallamára gépelni, mintha zongoráznék. Innen jött az alapkoncepció, amit később közösen továbbalakítottuk, míg kialakult a végleges story a reklámhoz. Ez is egy példa arra, hogy az ember olykor úgymond „a fióknak dolgozik” mert nem tudja egyből használni azt az ötletet, és kénytelen eltenni későbbre, hátha később fel lehet használni valahol.

Csapatmunka volt. Kik vettek még benne részt? Kinek mi volt a feladata?
Igen, csapatmunka volt és mindenki olyan feladatot kapott, amit szeret és amit tanul. A főszereplőnk Benkő Gyula volt. Az operatőrünk Hejüsz Betty, illetve segített még néhány alpin-os a felülnézeti snittekhez. Petrőcz Rafi volt a vágó, az utómunkát pedig Bikki Péter, Könczei Gábor és én csináltuk. Valamint sokat segített és közben (tanított minket) Sárosi Robi, a szervezéstől kezdve az utómunkáig.

Hogyan találtatok rá erre a nemzetközi pályázatra?
A ParkTV-ben ahol szolgálok, próbáljuk a szakmai fejlődésre tenni a hangsúlyt. Emiatt részt szoktunk venni pályázatokon.

Mennyi időbe tellett a reklámot megcsinálni?
Ha jól emlékszem, maga a forgatás meg volt 3-4 óra alatt, viszont az utómunka elég sok idő volt. Napokat, vagy talán heteket is igénybe vett, mert különböző problémák merültek fel, amikre nem számítottunk. Meg persze az ötleteléshez, forgatókönyvíráshoz is kellett egy-két nap.

Hogyan gondoltátok ki és kiviteleztétek a körkörös kamera állást? Illetve a felülnézetit?
A kameramozgásokon sokat agyaltunk, mivel nem volt megfelelő felszerelésünk. Az első ötletünk a körkörös mozgáshoz az volt, hogy felkötünk a plafonon egy tartógerendára egy kamerát, és azzal körözünk a szereplő körül, de nagyon mozgott a kép ezért másik megoldást kellett kitalálnunk. Több hasonló sikertelen próbálkozás után a legjobb megoldás annak bizonyult, ha Bettyt ráültettük egy gurulós székre és, míg ő tartotta a kamerát és kamerázott, mi körbe-körbe toltuk őt a székkel. A felülnézeti képek felvételéhez is hasonlóan egyedi megoldást sikerült kitalálni...megkértünk egy alpinost hogy a főszereplő feje fölött lógva kamerázzon, míg két ember szaladgált a főhős körül körbe-körbe az alpinos lábára erősített kötéllel, hogy forgassa őt, amíg kamerázik.

Más filmeket is szoktál készíteni?
A filmkészítés nem az én reszortom. Ez most így alakult, bár ezt sem én készítettem, hanem csapatmunka volt. Én inkább utómunkában szoktam segíteni (greenscreen kompozitálás, fényelés, retusálás, motion tracking). De tény, hogy nagyon érdekes végig követni elejétől a végéig, hogyan készül egy film vagy egy animáció.

A Bornemisza után gondolom valamilyen képzőművészet területen tanulsz tovább?
Igen, tervezőgrafika szakon tanulok, és nagyon élvezem. Bár vannak nehézségei ennek a területnek is, (kezdve onnan, hogy nehéz jó suliba bekerülni, odáig, hogy meg kell tanulni szeretetben elviselni az elvont gondolkodású művészlelkeket)  én azt tanácsolom mindenkinek aki érez magában kellő ambíciót, hogy ne hagyja magát lebeszélni, mert ha ez az a pálya ami őt igazán érdekli és amiből van tehetsége, akkor Isten megáldja ezen az úton. 

A videó és a pályázatra érkezett több film itt tekinthető meg:
http://vimeo.com/groups/ajavideocontest2010/videos/17934323

Televíziós interjú az alkotókkal:
http://premier.mtv.hu/Hirek/2011/02/01/10/Just_compose_a_document.aspx


Just compose a document. from Bagi Zsófi on Vimeo.

Publikálta: Diósy Anna
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium