BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Diák
Aki elsőre betalált
2011.12.08.
Interjú Hajós Benjaminnal, iskolánk 9. évfolyamos tanulójával, aki 2010. szeptember 26-án megnyerte a Pólus Palace golf országos versenyt
Hogyan ismerted meg ezt a sportot?
 
Az első találkozásom a golffal, egy céges rendezvényén volt, ami a tatai Old Lake Golf Club pályánál volt megtartva. Mondjuk itt még abszolút csak szemlélő voltam, úgy voltam vele, mint a többi ember, hogy ez nem is sport, szóval itt hanyagoltam a golfot. Aztán még azon a nyáron volt rendezve egy szűkebb golf tábor szervezésébe, ahol egy hétig lent voltunk az Old Lake Club-ban, ahol napi 2-szer 2 óra edzésünk volt. Ez alatt a tábor alatt szerettem meg a golfot és határoztam el, hogy űzni fogom ezt a sportot.
 
Miért  kezdtél golfozni és miért pont ezt a sportot választottad?
 
Elsőre nem volt konkrét célom, egyszerűen megszerettem magát az egészet. Az ember végig kint van, a szabadban gyönyörű a tájon a friss levegőn egy jó társaságban közben beszélgetnek egy jót. Ez az aktív pihenés tudja kikapcsolni az embert igazán a hétköznapokból. Másik ok az az, amiért megkedveltem, hogy közösségi sport, hogy közben az ember társaságban van. Volt még egy harmadik ok, ami az volt, hogy neveli az embert tiszteletre és a jó modorra. Erre egy jó példa, hogyha káromkodik az ember versenyen vagy úgy a golfpályán, hogy azt mások is hallják, akkor kénytelen fizetni egy bizonyos összeget. Sokan mondják, hogy a golf úrias és drága sport. Itt az úriasság igaz, de a viselkedésre kell érteni, és az hogy drága, az enyhe túlzás…
 
Hogyan kell elképzeli egy golf edzést?
 
Mindig bemelegítéssel kezdünk. Fontos ellazítani az izmainkat, mert ha itt merev az ember, akkor max a földet fogja kikapálni, és ha nem melegít be rendesen, akkor könnyen meghúzódhatnak a golfban használt izmok (váll, hát, csípő). A bemelegítés után általában az úgynevezett Driving Rang-en kezdünk, amin a full swinges hosszú ütéseket tudjuk gyakorolni. Ez egy 250- 300 méter hosszú sík terület, amin a táblák jelölik a távolságot. Itt általában a haladók 20 perc fél órát töltenek, de a kezdők akár egész edzés alatt itt lehetnek, mert ez az ütés, amit elsőre megtanulnak. Ez után két lehetőség van, vagy megyünk gyakorolni a putting green-re a pattolást (az az ütésfajta, amikor begurítjuk a labdát a lyukba), vagy megyünk gyakorolni a pitching green-re, itt azokat az ütésfajtákat tudjuk gyakorolni, amikor még nem vagyunk olyan helyzetbe, hogy gurítsuk a labdát, de már nem kell teljes lendítés ez olyan 60 métertől egészen a green széléig lévő terület. És ezeket után megyünk és játszunk a pályákon, ha van időm, akkor utána egész nap ott vagyok.
 
Mennyi idődet köti le a sportolás?
 
Amikor beindul a szezon és kijön a jó idő, akkor vagy hét közben lemegyek a nem messze lévő golfpályához gyakorolni, vagy hétvégente lemegyek, Tatára ahol klubtag vagyok és versenyzek is. Ha hétvégente megyek, akkor minimum félnapot-lent vagyok, de van, amikor egésznap, hét közben csak 1,5- 2 órát szoktam edzeni a suli miatt. De télen is járok edzésre mondjuk akkor csak kéthetente, de vannak lehetőségek feddet helyen játszani és gyakorolni, hogy ne jöjjünk ki a formából.
 
 
Rendszeresen versenyzel?
 
Múlt év végétől kezdtem el versenyezni, így még csak egy nagyobb versenyem volt, de edzések után azért van versengés, főleg mert az egész családot belerángattam a golfba. Ebben az évben fekszek rá jobban a dologra, és nyáron egy úgynevezett Junior Touron indulok, ami egy nyár alatt végig megy Magyarország összes nevezetesebb golf pályáján, és most erre készülök fel a tavaszi hónapokban.
 
Milyen sikereket értél el eddig? Beszélnél a legutóbbi versenyedről?
 
Eddig egy nagy versenyen (ami egyben az első is volt) lettem első helyezet. Elég szélsőséges időjárás volt, mivel úgy esett az eső egészvégig mintha dézsából öntötték volna a vizet, de ennek ellenére a versenyzők 90%-a végig ment a versenyen. Két kategória volt, a kicsik, akik csak a par 3-as pályákon indultak ez csak 3 pályát foglal magába, és a másik kategória a juniorok, akik 9 lyukon indultak. A versenyzőket felosztották 3 fős csoportokba, és 10 perc időkülönbéggel indották őket útnak. Én az első csoportban voltam és az első ütés is az enyém volt a versenyenJ. Az eleje döcögősen ment épp hogy megvoltak a pályák alap követelményei és aztán az eső is egyre jobban elkezdett esni, és a szél is fújt. Az volt a szerencsém, hogy tudtam koncentrálni és az Úr vezette a kezemet, mert amíg a többieknek szanaszét ment az ütés nekem jobbnál jobbak voltak. Amikor már végeztem gyorsan beszaladtam a clubházba átöltöztem és ettem egy forró levest, és hazamentük az eredményhirdetés előtt, mert mondtam anyunak, hogy nincs értelme maradni úgyse lesz semmi helyezésem. Annyira át voltam ázva, hogy a zöldbőr cipőm megfogta a lábamat és zöld lett. Aztán 3 óra múlva hív az edzőm (Bujáki Péter, aki a Magyar Junior Golf szövetség elnöke), hogy szeretne gratulálni a bajnoknak, és nem hittem a fülemnekJ. Akkor hálát adtam az Úrnak, hogy vezette a kezemet. És 2 napig nem tértem magamhoz, hogy elsőre sikerült megnyerni egy országos versenyt.
 
 
Milyen korban érdemes elkezdeni és milyen típusú embereknek?
 
A golfot olyan 6-7 éves kortól el lehet kezdeni. Igazából mindenkinek lehet játszani típustól függetlenül, mondjuk, inkább azok kezdjenek golfozni, akiknek nyugodt természete, van és türelmesek, de ha nem az se baj, csak az elején nem sok sikerélményük lesz, mert sok idő kell mire az ember mozgása olyan lesz és úgy beidegződül, hogy 10-ből 10 ütés jó legyen. Nem egy egyszerű sport. De azt hagy tegyem hozzá, hogy ha valaki elkezd golfozni az mellette, csináljon más olyan sportot is, ami jobban igénybe veszi az ember fizikai állapotát. A golf az nem egy olyan sport, amitől az ember lefogy és nádszál vékony és izmos lesz. Fontos mellette mást is csinálni, hogy az ember állóképessége és fizikai állapota ne lankadjon. Én is úszok heti 2-szer. Edzőm is ezt mondta.

Interjút készítette: Ács Borbála
Publikálta: Diósy Anna
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium