BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Diák
Kell kitartás, akarat és alázat...
2011.12.08.
Interjú Szabó Eliána 10.a osztályos birkózóval
1. A női sportolók közül csak nagyon kevesen választják a birkózást. Te még is itt kötöttél ki, miért?
    Igen tényleg nem sokan. Ennek meg van a maga története. A bátyámék óvodában elkezdték a birkózást és én akkor még csak a játékokra álltam be. Később már Pesten folytatták és mivel én még kicsi voltam, hogy egyedül közlekedjek végig ültem az edzéseiket. Egy idő után néha-néha beálltam és megtetszett.
 
2. Kiváló helyezéseket értél el: mind országos, mind nemzetközi szinten. Mennyi edzés szükséges ilyen eredmények eléréséhez és hogyan zajlanak ezek?
    A tavalyi tanévben heti öt edzésem volt, idén már hét. A nyaramat edzőtáborokban töltöttem. Minden évben ugyanaz a menet. Ősztől indul az ''alapozás" ami erőnléti edzésekből áll. Ilyenkor rengeteget futunk, utána kondizunk meg különböző erősítő gyakorlatokat csinálunk. Persze a gyakorlással sem állunk le. Februárban kezdődnek a hazai versenyek így akkor visszaállunk a heti kettő erőnléti edzésre, ami reggelenként szokott lenni a többi öt az megint gyakorlás. Nyáron ugyan ez. Alapozással kezdünk de ilyenkor ez csak két hétig intenzív és fokozatosan visszaállunk.
 
3. Ki az edződ? Milyen a kapcsolat közöttetek? 
    Nagy Lajos. Szerintem jó a kapcsolatunk. Nagyon kedves edző és a fiatalokhoz is ért, mert ez nem mindegyik edzőnél van így és most különösen odafigyel hogy jól edzek mert jövőre még többet várnak tőlem.
 
4. Mióta jársz versenyekre? Melyik volt számodra a legemlékezetesebb?
    Amikor elkezdtem 2 edzésen voltam, amin rendesen részt vettem és azon a héten, hétvégén már versenyem volt. Pont aznap volt a szülinapom. Talán ez nekem az egyik legemlékezetesebb, de most már inkább az Európa meg a Világbajnokság.
 
5. Hogyan tudod összeegyeztetni a versenyeket és az edzéseket – időben és energiában - a tanulással?
    Eleinte elég nehéz volt. De most már a tanárok is támogatnak ebben és tekintettel vannak erre így már egész könnyű. Általában minden pillanatot, ami szabad megragadok, hogy tanuljak.
 
6. Családod mennyire támogat a sport űzésében?
    Mivel bátyámék is birkóznak ezért ők teljes mértékben és nekem ők olyanok, mint a másod edzőim. A szüleim szintén örülnek neki. Ha ők nem lennének, már lehet abba hagytam volna bár az, hogy feladjak valamit az nem az én világom.
 
7. Mi az az "adottság", ami okvetlenül szűkséges ahhoz, hogy valaki sikeres birkózó legyen?
Szerintem több minden is kell hozzá… Kell kitartás, akarat és alázat. Kitartás, hogy az ember ne adja fel a meccseken, se a sportot se hagyja abba. Ahhoz hogy az ember kitartó lehessen, kell az akaraterő meg ahhoz, hogy az ember még az utolsó másodpercekben, amikor már nagyon elfáradt a meccsen akkor is a javára tudja fordítani. Az alázat meg azért kell, hogy az ember meghallgassa az edzőjét, megcsinálja, amit mond, tisztelettel fogadja esetleg a szidást ami mindig a javára van.
 
8. Ha százalékosan kéne felosztani: egy meccs megnyeréséhez milyen mértékben járul hozzá a testi illetve a lelki erő?
    Szerintem mondhatom, hogy 50-50. Nekem is volt, hogy nem éppen a legjobb lelki állapotban voltam és össze kellett szednem magam, mert különben biztos kikaptam volna. Kell, hogy az ember fejben és erőnlétben is ott legyen a meccsen.
 
9. Mik a jövőbeni céljaid a birkózással kapcsolatban?
    Jövőre már szeretném az Európa bajnokságot megnyerni és a Világbajnokságot is. De ha távolabbra nézzük, akkor a 2016-os olimpián szeretnék indulni de ha akkor nem jön össze akkor 2020-ban. De érmet szeretnék szerezni olimpián.
 
Publikálta: Diósy Anna
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium