BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Diák
Velence egy másik arca...
2012.02.05.
Interjú Bakó Áron (13.b) tájfutóval, aki 2011 novemberében a MOV nemzetközi versenyén első helyezést ért el junior kategóriában, Velencében.
1. Velencében a múlt év novemberében első helyezést értél el tájfutásban. Pontosan ez milyen verseny volt?

Ez a MOV (Meeting Orientamento Venezia) elnevezésű, egy év végi nemzetközi verseny a világ egyik legszebb városában, ahol a különleges helyszín nagyon sok külföldit vonz. Az én távom 8.900 m volt légvonalban mérve, de ez logikus útvonalon elérte a 14 km-t, kb. 150 m szintkülönbséggel, ami a keresztezett lagúnák fölötti hidak miatt volt.


2. A verseny előtt milyen eredményre számítottál, az elért eredmény felül haladta a várakozásaidat?

Még a célba érkezéskor is kiegyeztem volna az első hattal, a rajt előtt pedig a tíznek is örültem volna, így eléggé meglepődtem, amikor az eredményem kiolvasásánál mondta a rendező, hogy én vezetek. Az éppen egy órán belüli időm számomra a biztos győzelmet jelentette, mert én voltam az utolsó induló a kategóriámban. Csapattársam lett a második, és az egyesületünk ezen kívül még további 3 éremmel (még 2 arany, 1 ezüst) gazdagodott, elérve eddigi legjobb szereplését.


3. Körülbelül hányan indultak? Milyen országok képviseltették magukat?

Az összes résztvevő kb. 4400 fő körül volt, de ebben elég sok olyan induló is van aki "csak" Velence miatt jött és az első helyekről nem is álmodik, de nem is érdekli. A junior (19-20 év) kategóriában 53-an indultunk ebből úgy hét magyar és több olasz, osztrák, svájci vagy német. A versenyen összességében a legtöbben az olaszok voltak, de szép számmal képviselték magukat a svédek, csehek, svájciak és az osztrákok is, és 200 fölött volt a magyar indulók száma is.


4. Milyen volt a terep?

Ezt a versenyt idén 32. alkalommal rendezték meg, és mint minden évben, most is a pályaudvartól a Szent Márk téren keresztül a belváros túlsó végéig mindenfelé voltak ellenőrző pontok elhelyezve. Így a terep városi jellegű volt, de a mindenki által ismert sok sikátorral, átjáróval, zsákutcával, híddal, sok-sok turistával és néhány gyors döntést igénylő hosszú átmenettel. Ez nekem is újdonság volt, még soha nem voltam ilyen gyors és pontos tájékozódást igénylő versenyen. De volt időm felkészülni rá, mivel egy nappal korábban érkezett meg a vonat, és az időt nagy nehezen sikerült unatkozás nélkül eltölteni, egy kis kocogással este és hosszú sétákkal a 15°C fokos napsütéses időben.


5. Idén lesznek még ilyen jelentősebb versenyeid?

Nem, sőt, már vége van a 2 hetes pihenőmnek is, és már elkezdődött az alapozás. A verseny után volt még egy igen komoly erőnlétet igénylő, úgymond állapotfelmérő verseny, egy terep-félmaraton a Pilis hegységben (21,6 km; 850m szint), melyet nagyon jó idővel (101 perc) sikerült teljesítenem 2 helyen érve célba (egy felnőtt válogatott tájfutó mögött), így reménykedve vágok neki a jövő évnek, de a további reménylett sikerekhez verítékkel áztatott út, elsőként a tavasz elejéig tartó alapozás vezet majd.
Publikálta: Diósy Anna
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium