BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Diák
Jövőre már a klasszikus maratoni távon futnék...
2012.08.30.
Interjú Schweigert Árpád - volt Bornemiszás tanulóval - aki a magyar csapat tagjaként a Jeruzsálemi Utcai Futóversenyen félmaratoni távot futott
1. 2002-ben végeztél a Bornemiszában. Most, ha jól tudom a Semmelweis Egyetem hallgatója vagy. Az egyetem mellett, hogy van időd és energiád futni? Mennyire szükséges a tudatos időbeosztás?

Helyesbítek. A Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karát 2010-ben végeztem el, azóta dolgozom. Emellett még kevesebb idő jut a futásra, mint egyetem alatt, így nagyon is fontos a tudatos időbeosztás.


2. Minek a hatására és mióta futsz versenyszerűen?

Amennyiben a versenyszerű futás alatt az utcai, ill. egyéb futóversenyeket érted, alsó tagozatos korom óta. Kisiskolás koromban édesanyám - aki gimnázium óta fut, kisebb megszakításokkal - vitt el először futóversenyre, aztán egyre több és több versenyen vettem részt.


3. A futás előtt más sportágat is kipróbáltál?

Kisgyermekként sokat bringáztam, fociztam. Később felső tagozatban néhány évig hetente kétszer jártam úszóedzésekre.


4. Milyen rendszerességgel edzel?

Manapság hetente 1-2 könnyű edzés fér bele. Viszont komolyabb versenyek előtt (pl. Jeruzsálem Maraton), néhány héten át ennél több időt és energiát szánok a futásra.


5. Az Együtt Jeruzsálemért Mozgalom csapatának a tagjaként a jeruzsálemi versenyen is indultál, félmaratoni távon. A verseny előtt mire számítottál és végül is mi lett az eredmény?

A tavalyihoz hasonlóan idén is félmaratonon indultam. Szerettem volna javítani a tavalyi rendkívül gyenge időmön. Istennek hála ez sikerült is. Több mint 10 percet javítottam.


6. Elégedett vagy-e az elért eredménnyel?

Maximálisan, és nagyon hálás vagyok az Úrnak érte.


7. Anyukád és a szakirodalom szerint a verseny a legjobb edzés. A jeruzsálemi verseny előtt indultál más versenyeken?

Én nem teljesen gondolom így, 2012-ben ez volt az első versenyem.


8. A mozgalom tagjaként mit képviseltetek kint Izraelben? Hogyan fogadták kint a magyar csapat egységes mezét, amire a következő felirat volt nyomtatva: All togother for Jerusalem?

Jeruzsálemet és persze egész Izraelt támogattuk. Véleményünk szerint Jeruzsálem Izrael egységes és oszthatatlan, örök fővárosa. Volt, aki a színek láttán azt hitte, olaszok vagyunk, de alapvetően pozitív volt a fogadtatás.


9. A nehéz terep és a viharos időjárás mennyiben nehezítette a futást?

Én 1999 óta vagyok igazolt atléta, mindenféle időjárási viszonyok között edzettem és versenyeztem már, úgy hogy ez alapvetően nem jelentett óriási problémát. Mindemellett ennél ideálisabb időjárást is el tudtam volna képzelni.


10. Világklasszis kenyai, etióp és jamaikai futók is indultak a versenyen. A te kategóriádban is? Volt alkalmad neked is beszélgetésbe elegyedni velük?

Az én kategóriámban is indultak közülük. Nem beszélgettem velük.
 

11. Mik a céljaid a futással kapcsolatban? Szeretnél jövőre újra Jeruzsálem utcáin futni?

 
Úgy gondolom, hogy Istentől kaptam tehetséget a hosszútávfutáshoz. Ezt szeretném kamatoztatni, az ő dicsőségére, illetve a testem és lelkem javára. Emelett pedig szeretném a környezetemben is népszerűsíteni ezt a fajta testmozgást. Nagyon örülnék, ha jövőre újra futhatnék a Jeruzsálem Maratonon, immár harmadik alkalommal, ekkor viszont már a klasszikus maratoni távon.
Publikálta: Diósy Anna
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium