BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Diák
Wallenberg öröksége
2012.01.11.
A K!áltójel Diákegyesület szervezésében január 18-án előadást tart iskolánkban Louise von Dardel Raoul Wallenberg unokahúga. Wallenberg a vészkorszak idején zsidókat mentett Budapesten. Iskolánk tanulói már találkoztak a hölggyel egy franciaországi konferencia keretében. Íme egy interjú ízelítőül:
Hallomásból ismeri nagybátyja a történetét?

Igen, de ellátogattam Budára, és ott találkoztam egy nővel, akinek volt egy kicsi háza. Ez egy olyan utca volt, ahol sok színes barokk ház állt. Aztán bementünk a házba, és megmutatta,hogy hol aludt nagybátyám, megmutatta az ágyat. Aztán elmondta később nagybátyám félni kezdett, így sokszor költözött, az egyik helyről a másikra. De azt mondta az ő háza különleges volt és azt mondta: Jöjjön velem! Majd elindultunk lefelé, lefelé egészen le a Dunáig, ahol csónakba ültünk és el tudtunk menekülni. Nem tudom, ő tudta- e ezt használni, de ez egy olyan ház volt, ahol volt menekülési útvonal. Nagybátyám először a svéd nagykövetségen dolgozott Budán, ami egy nagyon szép ház volt. Aztán létrehozta a szervezetet Pesten, nem tudom pontosan hol, de ez egy nagy szervezet volt.

Mit emelne ki a nagybátyja életéből?

Ő egy olyan ember volt, aki úgy döntött, hogy harmóniát akar teremteni az életben. Szerintem ő azért lett mérnök, hogy megteremtse az embereknek a lehetőséget, arra, hogy harmóniában élhessenek, szép helyeken, szép házakban. Azt is hallottam, hogy miközben a mentő akciókon dolgozott sokszor rajzolt közben, amikor sok volt a nyomás rajta, mindig szép házakat rajzolgatott. Ő mindig a harmóniát kereste.

És mi a mi feladatunk?

Wallenberg tudta a hatóság nem rajta kívül található, hanem önmagában. Tudta, hogy az ereje nem kívül van, hanem önmagában. Azt tette, amit helyesnek hitt. Még akkor is, ha ez nem volt törvényes. Ugyanis törvényes volt zsidókat ölni, de menteni törvénytelen volt. De ő tudta, hogy a helyes dolog az, hogyha menti őket. Fontos kiállni, azért amiben hiszel, különben elveszted az erőd.

Az interjút készítették: Petrőcz Jordán, Szilágyi Annamária
Countances, Franciaország, 2011. február.

Mindenkit szeretettel várunk az előadásra!
Publikálta: Holló Balázs
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium