BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Diák
Centropa, avagy történetek egy családi albumból...
2012.07.24.
A „Történetek egy családi albumból” a Centropa 11 országban bemutatott vándorkiállításának magyar adaptációja. A tárlat nyolc téma köré rendezve, archív képek és személyes interjúk felhasználásával mutat be a múlt század kárpát-medencei zsidóságra jellemző életképeket.
A KIÁLLÍTÁSRÓL

Hétköznapi emberekről: pékekről, gyári munkásokról, tanárokról, ápolónőkről szól, akik akár a szomszédaink is lehetnének. Magával ragadó történeteket láthatunk gyermekkorról, iskolás évekről, szerelemről, házasságról, gyermekvállalásról és arról, kinek-kinek hogyan sikerült túlélnie a holokauszt borzalmait, miként tudta újrakezdeni az életét. A hatalmas családi fotóalbumot lapozgatva mosolyogtató vagy elszomorító, szívmelengető vagy torokszorító történetek tárulnak a kiállítás látogatója elé.


AZ OKTATÁSI PROGRAMOKRÓL

A Centropa kiállítások jellemzője, hogy elsősorban nem megtekintésük fontos, hanem a megjelenő személyes történetekkel és sorsokkal való megismerkedés teszi igazán érdekessé őket. Számos pedagógiai és módszertani anyag készült felhasználásukra, melyeket gyakorló pedagógusok és oktatók fejlesztettek ki. A tárlatot a Centropa a Holokauszt Emlékközponttal és a Haver Alapítvánnyal együttműködésben innovatív és interaktív módszerekkel kívánja bemutatni a fiatal korosztálynak. A kiállítás a Holokauszt Emlékközpontban megtekinthető felnőtt tárlatvezetőkkel, kortárs diákvezetéssel, illetve kérhető a Haver Alapítvány interaktív foglalkozásaival.


A KIÁLLÍTÁS KÉSZÍTŐIRŐL

A Centropa bécsi székhelyű nemzetközi szervezet, amely a zsidóságról - az 1870-es évektől egészen napjainkig terjedő időszakból származó - 22 000 digitalizált fotót és 1300 interjút őriz és tár az érdeklődők elé. A szervezet gyűjteményének felhasználásával új perspektívákat kíván nyújtani a holokauszt oktatásában. Jelenleg 11 vándorkiállítása járja a világot és jut el oktatási intézményekbe, múzeumokba. Mindegyik tárlata variáció egy témára: a Centropa archívumában az adott országra vonatkozó interjúkból és hozzá kapcsolódó fényképekből válogatva 8 téma köré csoportosítja a bemutatásra kerülő kordokumentumokat: iskola, munka, szabadidő, nyaralás, katonaság, vallásos élet, portrék és holokauszt.


Forrás: www.HDKE.hu

Tárlatvezetők (iskolánkból):
Turóczi Eszter, Tóth Lídia, Deák Debóra, Eggendorfer Noémi, Náray Gabi, Gönczi Barbara, Tóth Zsófia, Kulasák Noémi, Bódi Petra, Specht Tamara, Bikki Noémi, Kiss Virág, Hollós Illés, Diósy Mihály és Diósy Anna.

Videót készítették:
Holló Balázs, Molnár Kristóf, Pátkai Benjámin, Rimay Andor, Székelyhidi Márk
Publikálta: Diósy Anna
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium