BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Diák
A volt Kulturális Fővárosban a Centropával
2012.11.24.
2012. október 6.-án iskolánk “centropás” tárlatvezetői közül heten Pécsett jártunk.
De, miről is szól ez a kiállítás?

A Holokauszt és az azt megelőző időszak bemutatása személyes élettörténetek alapján, nyolc téma (iskola, munka, szabadidő, vallás, portré, vakáció, katonaság, holokauszt) köré rendezve. - azaz "Történetek egy családi albumból", Centropa tárlatvezetés. A kiállítás során a magyar zsidók XX. századi emlékei elevenednek meg a látogatók előtt...

Más kiállításokkal ellentétben, itt nem a Holokauszthoz kapcsolódó évszámokon, adatokon van a hangsúly, hanem a személyes interjúkon.
Az egész kiállítás olyan, mint egy nagy fotóalbum, tele különféle képekkel... és, mi csak mesélünk... Arról, például... hogy, ki látható ezen a képen... hogy, hogyan teltek a mindennapok Klein Terézéknél... hogyan állt ki este a házuk elé, hogy neki dőljön a villanypóznának és olvassa kedvenc regényét … Mert, ugye a villannyal mindig spórolni kellett... Vagy, még kislány korában, hogyan csodálkozott rá édesapja szavaira, mikor megmondta neki, hogy ha az asztal alá bújik, ott is látja őt Isten... Ilyen és ehhez hasonló személyes történeteket mondunk el...
Mert, a Holokauszt alatt nem számokat öltek meg, hanem embereket!


A vándorkiállítás első színhelye: Pécs

A kiállítás a Zsolnay Kulturális Negyedben került megrendezésre, amit Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa projekt keretében építettek. Gyönyörűen megalkotott épületegyüttesek, különböző kiállítótermekkel, ajándékboltokkal, éttermekkel. Teljesen olyan érzése van az embernek, mintha egy másik városban járna (Pécsen belül.) A kiállítást, (az eddigiekkel ellentétben nem diákok,) hanem tanárok nézték meg. A tárlatvezetés után volt még egy kis időnk megnézni Pécs főterét is...


KOMMENTEK:

Tóth Lidi:

Pécs illetve a Zsolnay negyed: Emlékeim szerint most jártam először Pécsen. Város kicsit két arcú a szépségét tekintve. Zsolnai negyed egyszerűen gyönyörű! Színes, fantáziadús épületek, jól ki van építve, sétához kitűnően alkalmas. Viszont mikor kilépünk negyedből, lehangolóbb a kis utcák helyzete. Egyik ház fel van újítva, másik háznak ablaka betörve, falit már megkezdte az idő. Nem egy olyan környék ahol szívesen sétálgatna az ember. Mikor elérjük az Árkádot egyre szebb házakat lehet már látni... A sétálóutca pedig kétség kívül a város díszét képzi. Nagyon kellemes ott sétálgatni és érdemes betérni egy-egy cukrászdába, fagyizóba, ami szinte hívogatja az embert.
Tanárok.... Furcsa volt 5-6 tanárnak tárlatvezetést tartani. Tárlatvezetést még egy tanárnak izgi, de egy kisebb csoport tanárnak...Végül nagyon jó volt, érdeklődőek, kedvesek voltak. Tetszett nekik, hogy diákok mesélnek nekik zsidó emberek sorsairól, történeteikről.

Turóczi Eszter:  
Számomra nagyon nagy élmény volt a pécsi tárlatvezetés. A tanárok nagyon aranyosak, figyelmes közönség voltak. Azt kitüntetésnek éreztem, ha sikerült úgy elmesélnem egy bizonyos történetet, hogy könnyek gyűltek a szemeikbe.

Deák Debóra:
Minden tanártól csak jót hallottam vissza, sokan megdicsértek. Többen csodálkoztak azon, hogy önkéntesen vállaltuk el a tárlatvezetést és ezt jónak tartották. Nekem a Zsolnay negyed tetszett a legjobban...de, igazából minden nagyon tetszett... Jónak tartom azt az ötlet, hogy külön csináltak egy helyet a híres Zsolnay porcelángyár bemutatására. A Kulturális Negyed területén a legtöbb épületet Zsolnay csempe borított. Pécs és az újonnan épült negyed is kiváló hely arra, hogy az ember sétáljon és értelmesen eltöltse a szabadidejét.

Tóth Zsófi Sára:
 Nekem nagyon tetszett a pécsi tárlatvezetés, mert szép környezetben voltunk és mert tanárokat vezettünk körbe a tárlaton. Azt szeretem a legjobban, mikor tanároknak beszélhetek, mert úgy érzem ők valóban felnőttként kezelnek és érdekli is őket amit mondok!

Diósy Anna:
Miután a tárlatvezetés befejeződött, az egyik tanárnő azt mondta, hogy neki az tetszett a legjobban, hogy olyan természetességgel beszéltünk azokról a személyekről, mintha a legközelebbi barátaink lettek volna. Azt hiszem, ez mindannyiunk számára nagy elismerés...
Illetve, szeretném megragadni az alkalmat, hogy itt is megköszönjem a szervezőknek, hogy olyan szívesen fogadtak minket Pécsen, és biztosították a lejutásunkat és az ottlétünket. Köszönjük!
U.I.: Valinak is köszönjük a sok segítséget, amit tőle kaptunk!


A pécsi tárlatvezetésen részt vet még: Hollós Illés és Diósy Mihály is.

Iskolánk további tárlatvezetői: Bódi Petra, Specht Tamara, Bikki Noémi, Halász Dóri, Kiss Virág, Náray Gabi, Gönczi Barbara, Kulasák Noémi és Eggendorfer Noémi.
Publikálta: Diósy Anna
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium