BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Diák
Mainhattan, a kontrasztok városa
2013.08.26.
Ami először szembetűnik Frankfurt am Mainban, az a rendkívüli kontraszt. Kontraszt a régi és az új között. A több száz éves favázas szerkezetű házak (Fachwerkhaus) és az új felhőkarcolók között.

Ehhez az érdekes városképhez a második világháború jócskán hozzájárult, hiszen Németország legnagyobb összefüggő óvárosát a szövetséges légierő porig bombázta. Az egyetlen épségben megmaradt rész az óváros központja, a Römer. A felhőkarcolók nagy többsége bankok kezében van.

A Main Tower tetejéről, 200 méter magasságból gyönyörű kilátás nyílik a városra. Felülről is megszemlélheti az ember a Römert, az Operát és Németország legnagyobb vasúti pályaudvarát is. És még azt, amit szeretne…

Frankfurtban székel az Európai Központi Bank, és itt található Európa egyik legnagyobb tőzsdéje, a Frankfurti Értékpapírtőzsde, azaz a Deutsche Börse AG. Az épület előtti téren található egy bika és egy medve szobor. A bejárat mellett kétoldalt pedig a kontinensek szobrai fogadják a tőzsdére igyekvőket.

A Régi Opera Frankfurt első operaháza volt. A II.Világháborúban lebombázták, majd 1981-ben újra felépítették. A Goethe-téren áll Goethe ércszobra, ami 1844-re készült el. A Mainán át vezet egy gyaloghíd, és több forgalmi híd is. A Majna bal partján, található Múzeum-Part (Museumsufer), ami számos ismert múzeumnak és galériának ad otthont.


Írta: L. Lili
Publikálta: Diósy Anna
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium