BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Diák
Demokráciajáték a a parlamentben
2014.12.02.
November 27-én, csütörtökön majdnem egy teljes napi program keretében a Bornemisza Péter Gimnázium 25 diákja és két pedagógusa bújhatott egy parlamenti frakció bőrébe, hogy kipróbálhassa, milyen is egy , az alkoholfogyasztás szigorítását célzó törvénytervezet törvényerőre léptetésének módja.
A demokráciajáték napján négy gimnázium (két vidéki és két budapesti, ez utóbbiak egyikeként a Bornemisza Péter gimnázium) diákjai kísérhették végig egy törvénytervezet útját a számtalan módosítási javaslat megvitatásán keresztül a "kész" törvény plenáris elfogadásáig. Két csapat kormánypárti, két gimnáziumi csapat ellenzéki párt "bőrébe bújva" vett részt az egész napos csatározásban. A nyitó plenáris ülés szakbizottsági ülések szabályos lefolyásával folytatódott, majd az itt megvitatott, megszavazott szöveget a törvényalkotási bizottság újra végigvette és végigszavaztatta.
Ezt követően egy záró plenáris ülés (újabb vezérszónoki felszólalásokkal) megszavazta, elfogadta a nap során számtalan elemében módosított, végleges törvényszöveget. A nap végül azzal zárult, hogy minden parlamenti párt (mind a négy gimnázium csapata) sajtótájékoztatót tartott.
Ezt követően, immár a játékon kívül, besétálhattuk a parlament zegzugos folyosóit, és megtekinthettük a kupolacsarnokban a magyar koronát is.
A Bornemisza Péter gimnázium csapata (előzetes sorsolás révén) egy kormánypárti frakció szerepét kapta, a feladat pedig egy olyan törvény megalkotása és elfogadtatása volt, melynek témája az alkoholtartalmú italok forgalmazásának szigorítása volt.
Összességében sokat tanultunk, jól el is fáradtunk a nap végére. Tapasztalhattuk, hogy ugyancsak göröngyös (és néha fárasztóan száraz) egy törvénynek az útja a tervezettől az elfogadott, hatályba lépett státuszig. Élvezni élveztük, tanulni tanultunk, visszvágyni nagyon is visszavágyunk egy újabb csatára (terv szerint februárban megyünk egy újabb napra!), de hogy lenne-e belőlünk igazi politikus?...
Publikálta: Máté József
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium