BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Tanórán kívül
Határtalanul - most Budapesten
2016.05.12.
A diákok programjai iskolánk diákjaival közösen
Április 16. szombat

A Határtalanul program korántsem ért véget azzal, hogy újra a határon innen találtuk magunkat. A következő fázisban fordult a kocka, átvettük a vendéglátó szerepét. A Mikes Kelemen Líceum diákjaival április 16-án Kecskeméten találkoztunk újra, ahol néhány bennszülött kecskeméti vezette körbe a csoportot a szebbnél szebb szecessziós épületek között. Az idő remek volt, megcsodáltuk többek között a dalból mindenki által jól ismert zöldablakos Cifrapalotát életnagyságban, valamint a kecskeméti zsinagógát is, aminek egy 1800-as évekbeli földrengés következtében félrebillent a kupolája (természetesen, azóta helyreállították). Egy nem mindennapi élményben is részünk lehetett, ugyanis a VI. Kecskeméti Trabant – Wartburg találkozó felvonulása pontosan az ott-tartózkodásunkkor haladt át a belvároson. A retró autók után megnéztük az Ifjúsági Otthon épületét, majd egy rövid szabadidővel egybekötött fagyizás után meghallgattuk a kecskeméti városháza híres harangjátékát. Nem sokkal később abban a boldog tudatban engedtük útjára erdélyi barátainkat Budapest felé, hogy hamarosan újra találkozunk.
Dóka Hanna Sára

Fél ötre megérkeztek a sepsiszentgyörgyi diákok az iskolánkba, akiket pár Bornemiszás diák és tanár fogadott. Lent az aulában beszélgettünk velük egy kicsit, majd felmentünk a mindig gyerekektől zsongó, de most szokatlanul kihalt büfé részhez. Gyümölcsleves és spagetti volt a menü, amit láthatólag jóízűen fogyasztottak el az erdélyiek. Miután mindenki megebédelt, elvette a neki szánt uzsonna csomagját, felmentünk az énekterembe, ahol két Bornemiszás diák tartott előadást az iskolánkban ebben a tanévben zajlott projekt illetve tematikus napokról, valamint különlegesebb programokról. Miután meghallgattuk az előadást, még egy kis snack fogyasztása közben beszélgettünk egy jót.
Marton Liliom
  
Április 17. vasárnap
 
A vasárnapi program kapcsán reggel nyolcra kellett az iskolához menni, ahonnan körülbelül kilenckor a sepsiszentgyörgyi diákokkal együtt indultunk Székesfehérvár felé. Székesfehérvárra fél tíz körül értünk, ahol az Országalmánál meghallgattunk egy előadást a város alapításáról, illetve történelméről, majd kaptunk fél óra szabadidőt, hogy megtekintsük a város nevezetességeit, mint például Szent István király szobrát, a Püspöki Palotát, illetve a Városházát. Majd innen indultunk tovább busszal Balatonfüredre.
Balatonfüreden megnéztük a Jókai villát, ahol Seregi Károly tanár úrtól meghallgathattunk egy érdekes előadást a családról és annak Füreddel kapcsolatos történetéről. Majd megint kaptunk egy fél óra szabad időt, hogy sétáljunk a Balaton-parton és megtekintsük a Tagore sétányt, majd lassan indultunk is Tihanyba.
Tihanyban Máté József tanár úr tartott egy előadást, itt is kaptunk lehetőséget a táj megcsodálására, illetve ki is próbálhattuk, hogy működik-e még a híres tihanyi visszhang, bár sajnos sikertelenül. Innen indultunk vissza az iskolába, ahova körülbelül fél nyolcra értünk oda, itt egy rövid időre elbúcsúztunk az erdélyi diákoktól, hiszen másnap újra találkoztunk velük.
Varga Doroti
 
Április 18. hétfő
 
A mai nap csak az első óra után csatlakoztunk az erdélyi diákokhoz, mert míg mi még a saját tanóráinkon ültünk, ők több lehetőség közül választva vagy egy fizika kísérleti órán vagy irodalmon, biológián vagy angolon vettek részt. Ezt követően indultunk a Csodák Palotájába, ami mindenki elképzelését felülmúlta. Több mint két órát töltöttünk ott, és nem gondolnám, hogy bárki is unatkozott volna. Nagyszerű dolgokat próbálhattunk ki, és betekinthettünk a fizika csodálatos világába. Olyan dolgokat láttunk, amikről soha sem gondoltuk volna, hogy lehetségesek, és azt hiszem, úgy játszottunk ez alatt a hosszú idő alatt, mint a kicsi gyerekek. Egy előadáson is részt vettünk, ahol remek kísérleteket láthattunk, sőt csoportunk néhány tagja segített is kivitelezni az egyiket. Ez alatt az idő alatt kellőképpen elfáradtunk, ezért mindenkinek nagyon jól esett az ebéd, amit az iskolába visszaérve fogyasztottunk.
Miután mindenki jóllakott, lementünk az udvarra, ahol éppen a Bornemisza Kupa következő meccse kezdődött. Egy kis idő múlva már mindenki szurkolt a neki szimpatikusabb csapatnak. Azt hiszem, nagyon felszabadult és vidám volt a hangulat, tudtunk beszélgetni is a diákokkal és még jobban megismerhettük őket. Ez után következett a várva várt barátságos mérkőzés a sepsiekkel. Ezt még jobban élveztük, mint az előzőket, mivel az szentgyörgyiek is ismerték a játékosokat, így még nagyobb lelkesedéssel és elszántsággal szurkoltak.
Ezek után a mai napra elbúcsúztunk egymástól, ami elég nehéz volt, mivel nagyon megkedveltük egymást. Persze azzal vigasztaltuk magunkat, hogy holnap úgyis találkozunk. Azt hiszem, nyugodtan mondhatom, hogy nagyszerű volt ez a mai nap és hogy mindenki kellőképpen elfáradt, így az alvással sem volt este gond.
Bodza Miriam
 
Április 19. kedd

Aki Budapesten jár, végzetes hibát követ el, ha megfosztja magát a páratlan szépségű és jelentőségű Hősök terének látványától. Így hát a keddi napon ez volt az első attrakció. A helyszínen Magyary Ferenc tanár úr beszélt a tér történetéről. Az előadás után sor került a jól megérdemelt selfie-time-ra, amihez nagyon jó hátteret biztosított a tér. A millenniumi emlékmű megmászása nagyszerű bemelegítésnek bizonyult az állatkerti túrához. Az állatparkban kisebb csoportokra oszlottunk, hogy ki-ki a saját tempójában fedezhesse fel a látnivalókat. A séta remek kapcsolatépítőnek bizonyult. Miután kigyönyörködtük magunkat az állatseregletben, célba vettük az elektrotechnikai múzeumot. Útközben megnéztük a Gozsdu udvart is. A múzeumban egy rendhagyó fizikaórán vettünk részt, amit még azok is élveztek, akik iskolai környezetben nincsenek túl baráti viszonyban az említett tantárggyal. Érdekes kísérletek figyelemreméltó hanghatással és látvánnyal - csípős találkozás testközelből az elektromossággal. Nem kell aggódni, mindenki túlélte.
Ezt követően meghódítottuk a Dunát egy BKV hajó fedélzetén. Hála az időjárás kegyének, szuper megvilágításban csodálhattuk meg a folyó két oldalán elterülő festői szépségű építészeti remekműveket. Szép fotókkal gazdagabban, és a szélnek hála egy sapkával és egy napszemüveggel szegényebben hagytuk el a hajót. Elmondhatjuk, hogy fantasztikus napot tölthettünk ismét együtt, de azért maradt bőven program másnapra is.
Dóka Hanna Sára
 
Április 20. szerda

Az utolsó együtt töltött napot kellőképpen ki akartuk használni. Azt hiszem, ez végül sikerült is. Nézzük hogyan. A reggelt kertészkedéssel kezdtük. Szilvafát ültettünk az iskola mellé. Ezután belevetettük magunkat a sűrűbe. Elmetróztunk az Iparművészeti Múzeumhoz. Először kívülről, majd belülről is megcsodáltuk a magyar szecessziós építészet egyik legszebb példáját. Abban mindenki egyetértett, hogy a tervezők; Lechner Ödön és Pártos Gyula nagyszerű munkát végeztek. A múzeum gyűjteményei is nagyon érdekesek voltak. Többek között kipróbálhattunk egy szkennert ami „ránézésre” megállapította rólunk, az öltözékünk színei alapján melyik műtárggyal passzolunk össze a legjobban. A kiállítás után felkerekedtünk, hogy megnézzük a Kós Károly számos „tenyérlenyomatát” viselő Wekerle telepet. A balatonos fílingű házak között sétálva, az idegenvezetésben tanáraink segítségére volt egy helyi lakos is. Miután kellőképpen elfáradtunk, visszatértünk a bázisunkra, hogy elfogyasszuk a jól megérdemelt ebédet és hogy előkészítsük a közös projekteket. Voltak, akik a szecesszióról szerkesztettek kiadványt, voltak, akik Kós Károlyról, de ezen kívül más témák is voltak. Egyszóval, bőven akadt tennivaló.
Az est fénypontjaként sor került egy búcsúkoncerttel egybekötött irodalmi estre is, ahol a vállalkozó szelleműek megoszthatták a többiekkel kedvenc verseiket, novelláikat. Efraim Kishontól kezdve, Radnótin át, Varró Dánielig, számos költő és író művét hallhattuk. A búcsúkoncert is nagyon jó hangulatú volt, a Tea Party-s zenélő csapat által előadott válogatott slágerek mindenkinek elnyerték a tetszését. Még mielőtt végleg eluralkodott volna mindenkin az elválás mélabúja, Feri bácsi nagyszerű hírt osztott meg velünk. Az iskolánk újra elnyerte a Határtalanul pályázatot! Alig várjuk, hogy újra találkozzunk és folytatódhassanak a kalandok!
Dóka Hanna Sára
Publikálta: Magyary Ferenc
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium