BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Tanórán kívül
Beszámoló a Magyar Önrendelkezés Napjáról
2018.01.14.
2017. december 14-én a Bornemisza Péter Gimnáziumban megrendezésre került a Magyar Önrendelkezés Napja. Az esemény fő vendége Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke volt, de az előadók között szerepelt Soós Zoltán, a Maros Megyei Múzeum igazgatója, dr. Mészáros István a Szent Pál Akadémia rektor-helyettese, dr. Kulcsár Árpád történész és Magyary Ferenc irodalmár is.
A rendezvényt a 99 évvel ezelőtt Kolozsváron megrendezett magyar önrendelkezést kinyilvánító kolozsvári magyar nagygyűlés évfordulóján rendezte az iskola Humán Kollégiuma. A nagygyűlés válasz volt az 1918 december 1-jén megtartott gyulafehérvári román nagygyűlésre, amely kimondta az erdélyi románság szándékát a Romániához csatlakozásra. Ennek kapcsán az erdélyi magyarság kisebbségi jogainak és önrendelkezésének kérdéseit járták körül az előadók.

A nap Horváth András igazgató megnyitó beszédével indult, aki kihangsúlyozta, hogy az iskola célja erősíteni az összetartozás érzéseit és gondolatát a nemzet jelenlegi határon belüli és határon túli részei között. A megnyitó után Dr. Kulcsár Árpád mutatta be az 1918-ban kialakult történelmi helyzetet, és annak máig ható negatív következményeit az önrendelkezés szempontjából. Ezek után került bemutatásra az elmúlt 99 év történetét bemutató, az iskola diákjai, Sugár Joel és Mező Levente által készített kisfilm vetítésére.

Ezt Soós Zoltán előadása követte. Előadásának központi témája az 1918 utáni Erdélyi magyarság helyzete és helyzetének változása volt. A diákok számára érdekes volt egy olyan személy előadását hallani, aki benne is él abban a kisebbségi helyzetben, amelynek nagyon sok sajátossága a mai napig is fennáll.

„Szülőföldünkön magyarként megmaradni, nem asszimilálódni – ez az, ami számunkra fontos” Ezek már Kelemen Hunor szavai, aki kihangsúlyozta, hogy a már megszerzett jogokért is harcolni kell, ugyanis a kulturális önrendelkezési jogok szélesítésre tett törekvések egyenesen magyarellenes reakciókat váltottak ki. Szó esett arról is, hogy nemrégiben kijelentette: az erdélyi magyarság nem ünnepel a románokkal a jövő évi, román nemzeti ünnepen, amit az 1918 december 1-i román nagygyűlés alkalmából hirdetett meg az állam. Kiemelte: a vesztestől elvárni, hogy a győztessel örüljön a saját bukásán, több mint arcátlanság. Kiemelte azonban, ha a múlt meg is oszt bennünket, a jövőt közösen kell tervezni, és ennek kapcsán a párbeszéd fontosságát. Felhívta a figyelmet az RMDSZ Minority Safe Pack európai polgári kezdeményezés aláírásgyűjtő akciójára, amely az európai őshonos kisebbségek helyzetével foglalkozik. Ezután a gimnazisták tettek fel kérdéseket Kelemen Hunornak és Soós Zoltánnak.

Rövid szünet után Magyary Ferenc előadása következett, amely a nemzettudat elcsatolás utáni erdélyi változásaival foglakozott. Irodalmi idézetek arzenálja segített megérteni az akkori helyzetet, és most inspirálni a közönséget. Befejezésül Dr. Mészáros István foglalta össze a témát, fejtette ki miért fontos a globalizáció közepette is kiemelten foglalkozni a nemzetiségek és nemzetek kérdésével. Különös hangsúlyt helyezett arra is, hogy kiemelje: a Bibliából kiderül, hogy Isten rendelte el a nemzeteket. A megoldásokkal és küzdelmekkel kapcsolatban pedig kijelentette: problémákat nem először próbálják kezelni, nem volt és nem is lesz könnyű.

Az összefoglalót készítette Longauer András 10.A osztály

Tekintsék meg az erdélyi magyarság történetéről szóló, az elmúlt 99 év történetét bemutató kisfilmet, amit iskolánk 12.A osztályos diákjai, Mező Levente és Sugár Joel készítettek, valamint az eseményről készült fotóválogatásunkat.
Publikálta: Magyary Ferenc
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium