BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Tanórán kívül
Határtalanul - Útinapló 1
2012.06.19.
A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Határtalanul! Programigazgatósága által kiírt pályázat Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek című programja keretében Szabadkán jártunk

Utazásunk

Aki nem járt még Szabadkán, annak leírom, hogy is néz ki az a hely. Hangulatos város, kis sétáló utcákkal, melyeket színes, díszes bérházak vesznek körül. A sétáló utcák látványos terekbe futnak össze, ahol találhatunk egy emlékművet, szökőkútat vagy szobrot.

Legalábbis ezt a képet mutatta nekünk Szabadka, amikor első városnéző utunkra indultunk. Sajnos esett az eső, de sok épületet megnéztünk. Amikor befordultunk a híres korzóra, szemünk alé tárult a hatalmas, szecessziós Városháza. Neheze tudtuk elhinni,hogy az épület alig két év alatt felépült . Belül még díszesebb volt, a kézzel festett minták , színes mozaikok miatt az épület szívében a Dísztermet csodálhattuk meg. Később itt hallgattuk meg a két iskola által szervezett műsort. Mire a terem minden apró részletét megfigyelhettük volna, vége lett az előadásnak. Tehát ez az épület volt Szabadka ékköve.

Ahogy kiléptünk egy hatalmas kék szökökutat láthattunk. A teret körbevették a kis boltok, fagyizók és szuvenír üzletek. Sokszor jártuk végig ezeket a boltokat.

Megismertük Szabadka természeti viszonyait, szerb ételeket, specialitásokat.

Az épületek közül nagyon tetszett a hatalmas, díszes Zsinagóga, ami talán mindenkit meglepett. Mindent amit megtudtunk ezekről az épületekről, azokból ”levizsgáztunk” a Kizur István iskolában, ahová meghívtak minket.

Később ellátogattunk Újvidékre ahol egy földalatti erődítményt járhattunk végig. Az nap mentünk el a palicsi tóhoz ami szinte ünnepélyesen megkoronázta a kirándulásunkat szépségével. Este a tó mellett tölttük el az időnket. Sokat nevettünk, szórakoztunk.

Az utolsó napon végre kisütött a nap reggel összepakolva indultunk a Ludasi tóhoz ahol egy tanösvényt jártunk végig. Végül egy tanyára érkeztünk, ahol mindenki jól érezte magát és ünnepélyesen elbúcsuztunk Szerbiától.

Összegzés képpen nagyon jól éreztük magunkat, sok új dolgot tanúltunk és láttunk.

Publikálta: Hunyadi Károly
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium