BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Tanórán kívül
Dalszerzői pályázat
2014.04.07.
Dalszerzői pályázat és hangverseny a Bornemisza Péter Gimnáziumban

DALSZERZŐI PÁLYÁZAT és HANGSZERVERSENY 

a Bornemisza Péter Gimnáziumban

 

Idén első ízben került kiírásra dalszerzői pályázat a gimnáziumban, amire hét pályamű érkezett a március 15-i határidőre: Bogdán Márta: Lelkem áld; Hajós Benjámin: Osztálydal; Harmath Áron: Állj fel!; Kolárovics Olívia: Jó dolog dicsérni; Kovács Mirtill: Vágyom Rád; Szántó György: Jézus a megoldás és Unyi Roberta: Nekem van jogom című dalok.

A zsűri tagjai: Abaházi Zoltán, Bayer Friderika, Pajor Tamás és Szentkirályi György szerint a beérkezett dalok nagyon színvonalasak voltak. Zenei stílus szempontjából három irányzatra osztható dalok ékeztek: tradicionális „fekete gospel” (Nekem van jogom), az angolszász dicséretek (Lelkem áld, Osztálydal, Vágyom Rád), és musicalszerű dal (Állj fel!). A szerzők mindegyikét nagyon tehetségesnek tartják a zsűri tagjai, és további fejlesztésekre biztatták őket. Pajor Tamás buzdított fantáziadúsabb, bátrabb vállalású, vagányabb szövegek írására, valamint a prozódia szabályaira hívta fel a figyelmet. Friderika szerint a jó dal egy szál zongorával, vagy gitárral is „megszólal”, Pajor Tamás több dalnál is megemlítette a puritán, letisztult hangszerelést, ami jó dicsérő szellemmel párosult. A szalagavatón is elhangzott Osztálydalnál Abaházi Zoltán a hangszerelést emelte ki, a Nekem van jogom című dalnál a frappáns karakán kiállást és az énekes jó előadói képességeit dicsérte a zsűri. Szentkirályi György zeneszerzői invenció szempontjából a legjobb, legérdekesebb alkotásnak tartja Harmath Áron dalát, ami kicsit túl is lép a dal formátumán. Végül a következő sorrend született:

  1.  Bogdán Márta: Lelkem áld
  2.  Unyi Roberta: Nekem van jogom
  3.  Harmath Áron: Állj fel!

A győztes dalok meghallgathatók itt:

 

A Bornemisza Soundja hangszerverseny már több éve megrendezésre kerül a Bornemisza Gimnáziumban. Idén öt zongorista: Gombos Sámuel, Lakatos Josua, Bogdán Márta, Győrffy Dávid és Zhang Zhong Shi, három fúvós: Kovács Bence – szaxofon, Horváth Dóra – fuvola, Lugosi Ali – klarinét, három vonós: Nagy Jonatán és Lévay Dániel – hegedű, Maczkó Katica – cselló, és négy gitáros: Laky Simon, Fejes Máté, Harmath Benjámin és Erdélyi Barnabás mérte össze tudását.

Versenyen kívül játszottak még az elmúlt évek győztesei közül: Kazay Krisztina és Nagy Salamon hegedűn, valamint idén először kamarazenét is hallhattunk: Szeverényi Grácia, Szijjártó Johanna és Kátay Dorina előadásában. A zsűri tagjai: Abaházi Zoltán, Bódi Mónika, Joób Gergely és Oromszegi Bence nagyra értékelték a diákok szorgalmát és lelkesedését a hangszerjáték területén. Az igényes, széphangzású hangszerkezelés ugyanis sok gyakorlást igényel, ami a gimnáziumi tanulmányok mellett nem könnyű feladat, ennek ellenére igen jó teljesítményt nyújtottak a versenyzők. A műsorban vegyesen szerepeltek dicséretek, klasszikus darabok, valamint populáris számok is. 

 

Kategóriánként egy-egy díj került kiosztásra, melyek a következők voltak:
 

Zongora: Zhang Zhong Shi 

Fúvós: Horváth Dóra - fuvola

Vonós: Maczkó Katica - cselló 

Gitár: Harmath Benjámin

Különdíj: Lugosi Ali - klarinét
 

A legszínvonalasabb produkciók a gimnázium ballagási műsorában lesznek hallhatóak április 30-án. 


Harmath Ágnes

Publikálta: Hunyadi Károly
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium