BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Tanórán kívül
Tehetségkutató verseny a Bornemiszában
2020.03.02.
Az idei tanévben már kilencedik alkalommal került megrendezésre a Bornemisza Hangja ének és hangszerverseny iskolánkban.
Az idei tanévben már kilencedik alkalommal került megrendezésre a Bornemisza Hangja ének és hangszerverseny iskolánkban. Az embernek eszébe juthat, vajon hogyan festhetett ez a verseny a kezdetekben? Ahogy Kötő Gabriella fel is idézte: az első Bornemisza Hangjára az ének teremben került sor, külön alkalommal az ének és más időpontban a hangszerversenyre. Később vonták össze a két kategóriát, és az elődöntő az iskolában, a döntő több alkalommal a Szent Pál Akadémia márványtermében lett megrendezve. Immár harmadik éve kerül megrendezésre ez a verseny az újonnan épült auditóriumban, amely méltó körülményeket biztosít a rendezvénynek.

A döntőt megelőzte egy zártkörű elődöntő, amire bárki elmehetett, aki indíttatást, képességet érzett magában ehhez. Hangszer, ének, dalszerzés és dalfordítói kategóriákban lehetett indulni. A sok induló közül pedig összesen húszan jutottak be a döntőbe, valamint 14 dalfordítást és egy zeneszerzőt értékelt a zsűri. Az idei döntő zsűritagjai a Hit Gyülekezete dicséretzenekarának oszlopos tagjai voltak: Kötő Gabriella, Balogh Ferenc, Joób Gergely és Botos Lajos.

Most is születtek nagy meglepetések. Akadt olyan, akiről eddig azt hittük, hogy csak irodalom óra előtt tud a múlt század elejihez hasonló kávéházi hangulatot teremteni a kiváló zongoratudásával, és csodálkozva hallottuk a hírt, hogy bizony ő is indul a Bornemisza Hangján, de nem zongoristaként, hanem énekesként. Előfordult, olyan is, aki tavaly énekesként nevezett, idén pedig zongoradarabbal érkezett, sőt aki a tavalyi versenyt fuvolistaként nyerte meg és most énekelt, zongorázott és dalt is fordított. Az énekesek dicséreteket adtak elő, a hangszeres produkciók klasszikus alkotások is lehettek.

A versenyzők kísérésére dicséretzenekarok alakultak, illetve az előző évek győztesei is beálltak zongorázni. Két versenyzőt édesanyjuk kísért zongorán. Idén indult először dalfordítói pályázat, amire meglepően sokan jelentkeztek, volt, aki négy dallal is indult. Az erős mezőny miatt 2020-ban a zsűri úgy döntött, hogy az énekesek között fiú és lány kategóriában külön-külön osztják szét a díjakat, amik értékes Pathmos utalványok mellett némi édességet is tartalmaztak.

Lássuk a dobogósokat:

Hangszer kategóriában:
1. Numann Anna 9/Ny - hegedű
2. Murányi Zsófia 12.a - zongora
3. Holbis Kristóf 11.a – zongora
 
Ének kategória - fiú:
1. Friedsam Zsombor 11.c
2. Nagy Balázs 10.a
3. Surjányi Előd 10.a
 
Ének kategória - lány:
1. Zádori Vera 11.c
2. Ceglédi Csillag 11.c
3. Igari Abigél 12.a
 
Dalfordítói pályázat:
1. Murányi Zsófia 12.a – ezt a dalfordítást a gyerekkórus műsorára tűzte
2. Nagy Balázs 10.a
3. Hegedűs Márkó 10.a
 
A dalszerzői pályázatra egy instrumentális alkotás érkezett, aminek szerzője: Surjányi Előd, őt különdíjjal jutalmazta a zsűri.
Az ÉTER közönségszavazatának győztese Botos Lily 11.F
A verseny kitalálója és szervezője Harmath Ágnes énektanár


Videók:
Bornemisza Hangja 20' - Hangszeres kategória győztese: Numann Anna 9/Ny - hegedű - Josef Suk: Appassionato
https://www.youtube.com/watch?v=z_h2K5uzBcQ&feature=share&fbclid=IwAR3WRH1A8f5sNJFohanTHsz5fz91SPid5w_aVsShAPrRsJVqaDpRID6C2_E

Bornemisza Hangja 20' - Lány, Ének kategória győztese: Zádori Vera 11.c - Neked Uram!
https://www.youtube.com/watch?v=Gqum_0gl__0&feature=share&fbclid=IwAR3WqkPm_NWvahvBUaX0T-jI1T7ECxg8ojZdpuE3eJpWNCRCI7qRHk1n6fg

Bornemisza Hangja 20' - Fiú, Ének kategória győztese:   Friedsam Zsombor 11.c - Mennyből leszállt kenyér
https://www.youtube.com/watch?v=G9sCfmDIVIc&feature=share&fbclid=IwAR3T2UynUtAzbANCQqh66eIFyMOKHZbiKOOH3HPIyX2gKAt7VUiGO7Ns7R4

A cikket írta: Halász Naomi
Publikálta: Harmath Ágnes
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium