BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Tanórán kívül
Bornemisza hangja - Bornemisza soundja
2011.05.03.
„Énekelek az Úrnak egész életemben, zengedezek az én Istenemnek, amíg vagyok” (104. zsoltár:33) „Dicsérjétek Őt kürtzengéssel, dicsérjétek Őt hárfán és citerán… dicsérjétek Őt dobbal és tánccal, dicsérjétek Őt hegedűkkel és fuvolával.” (150. zsoltár:3-4)
A december-végi bibliai tematikus napok „záróakkordjaként” került megrendezésre a „Bornemisza Hangja” énekverseny a BPG gimnáziumi tagozatának énektermében. A zsűri tagjai: Kötő Gabriella, Balogh Ferenc, Abaházi Zoltán és Harmath Ágnes voltak, akik 29 énekesből választották ki az első 3 helyezettet, illetve a különdíjazottakat.

A végeredmény:

1. Kakulya Zsófia
2. Haag Sabine
3. Molnár Kristóf


Balogh Ferenc féléves tanítást ajánlott fel Molnár Kristóf, Harmath Bálint és Katona Krisztián számára. Kötő Gabriella különdíját Haag Sabine kapta. Az énekverseny győztesei a szalagavató ünnepségen mutatkoztak be szélesebb közönség előtt. Többen a verseny óta az ifjúsági gyülekezet dicséret-szolgálatában is aktívan részt vesznek.

A hangszeren játszó diákok számára hirdettük meg a „Bornemisza Sound-ja” instrumentális versenyt, melynek döntőjébe 5 zongorista, 5 hegedűs, 2 fuvolista, 1 kürtös és 4 gitáros jutott be. Április 12-én a gimnáziumi énekteremben gyülekeztek a muzsikusok, és ide érkezett a zsűri is melynek tagjai: Borbély József, Gothár Ferenc, Joób Gergely és Pánczél Tamás voltak.  

A négyféle hangszertípusból – vonós, fúvós, billentyűs és pengetős – a legjobbak részesültek díjazásban. A hegedűsök közül kiemelkedő játékáért Kazai Krisztina nemcsak az első helyezést nyerte el, hanem különdíjként felvételt nyert a Vidám Szimfonikusok zenekarába is. A legjobb zongoristának járó díjat Rimay Petra, a legjobb fúvós díját fuvolajátékával Raffay Orsolya, valamint a legkiválóbb gitáros címét Hajós Benjamin nyerte el. A hangszerverseny győztesei és ifj. Botos Lajos a ballagási ünnepség keretein belül tartották meg gálakoncertjüket április 22-én.

Terveink szerint az idén először megrendezett ének és hangszerversenyek évenként újra és újra lehetőséget nyújtanak majd a felnövekvő generációk számára, hogy zenei talentumaikat a gimnáziumi tanulmányaik idején se ássák el, hanem kamatoztassák azokat először iskolai kereteken belül, majd a gyülekezeti dicséret-szolgálatban.
 
Harmath Ágnes
Publikálta: Horváth András
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium