BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Tanórán kívül
Mert olvasni jó...
2020.02.28.
Mert olvasni jó... Projekt hét

Projekt hét - 2.b

Nagy örömünkre szolgált, hogy az iskolai könyvtárba szép környezetben fogadhattuk vendégül Saroltát, a Babilon kiadó szerkesztő munkatársát. A gyerekeknek interaktív foglalkozás közben alkalmuk volt megismerkedni egy kiadó munkájával, feladatköreivel. Például mit csinál a tördelő, korrektúrás, író, fordító, szerkesztő. Megtudtuk, mi kell ahhoz, hogy a könyv a polcokra kerüljön. Megnéztünk egy olyan könyvet, amibe javításokat láthattunk a végleges nyomtatás előtt. Ha valaki nyomozásra adná a fejét: azt is megfigyelhettük, mit rejtenek a számok a könyvek végén.
Szövegrészleteknek adtunk címeket. Egyik kisfiú kedvet kapott arra, hogy könyvkiadó lesz, ha felnő.
A projekt hetünket folytatva tesók és egy anyuka olvastak kedvenc könyveikből. Ámulva hallgattuk az általuk felolvasott részeket. Modern könyvtárak fotóit is megnéztük, mint építési látványosságot, és ezután megterveztük a saját álmaink könyvtárát. Banán csillárt, vízeséseket, és nagyon vidám, színes könyvtárakat "álmodtunk" meg, akár egy-egy fenevad társaságában.
Elmentünk megnézni a Szabó Ervin könyvtárat, aminek csodás termeiben idegenvezetés közben megpillantottuk iskolánk volt diákjait. Ezután a gyerekkönyvtárban mese országban jártunk, és könyveket kerestünk csoportokban. Arról beszélgettünk, miért jó olvasni? Mindenki elkészített egy kedves kis papírfigurát, ami egy kedvenc könyvet fog a kezében. Csoportokban könyvtár maketteket készítettünk, amivel igen csak megszenvedtünk a párhuzamos és merőlegesek kimérésével, szerkesztésével. Végül nagy győzelem volt egy-egy elkészült makett. Az osztály azt kérte, hogy készítsünk még kérdőíveket. Nagy örömmel rohangáltak az udvaron és az étteremben, kezükben a kérdőívvel, amivel bátran megszólíthattak bárkit és megkérdezhették olvasási szokásairól. Ezeknek a grafikus ábrázolása még várat magára.

Mert olvasni jó...

Publikálta: Laczkó Viola
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium