BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Iskolánk
Karácsonykor is ökoiskola vagyunk!
2019.12.16.
Iskolánk 2016. évétől ökoiskola, ami sok-sok felelősséggel járó, tudatos, hagyományainkat is befolyásoló életmód még karácsonykor is.
Karácsonykor is ökoiskola vagyunk!

Iskolánk 2016. évétől ökoiskola, ami sok-sok felelősséggel járó, tudatos, hagyományainkat is befolyásoló életmód még karácsonykor is. Idén először hirdettük meg a „mi karácsonyfánk” mozgalmat, aminek az volt a lényege, hogy ne vásároljuk a díszeket, hanem gyűjtsük be a családoktól, és ezekkel ékesítettük fel az ünnepi fenyőfát (ezek között kézi alkotás is született, amint a fotón látszik), így kicsit megvalósítjuk au újrahasznosítást.
Köszönjük a családoknak a projekt részvételt, és ha illatot nem is, de néhány képet küldünk az alkotásról.

Alábbi cikkek részletei talán segíthetnek az idei karácsony újratervezésében, hogy okosan ökosodjunk.

„Magyarországon évente 1,6-1,8 millió fenyőt vágnak ki karácsony előtt, és ennek körülbelül harmada marad az eladók nyakán, majd - esetleg rövid kitérőt téve, mint koszorú-alapanyag - egyből a szeméttelepre kerül, ugyanúgy, ahogy az ünneplőbe öltöztetettek. Az ország legnagyobb részén nincs fenyővisszagyűjtés, így a fákat gyakran a rajtuk lévő díszekkel, szaloncukorpapírokkal és a többi lakossági hulladékkal együtt szállítják el.”

Mi lesz a kidobott fákkal?
Január elején jelennek meg az utcai szemetesek mellett az első lekopaszodott, kidobott fák. Bár ez sokak szerint szomorú látvány, ne essünk kétségbe, a fák többsége nem megy kárba. A nagyobb városok közterület fenntartói a kidobott fákat összegyűjtik és újrahasznosítják. Egy részük komposztálókba, majd a közparkok ágyásába kerül, a többit faforgács formájában, vagy tüzelőanyagként használnak újra, hogy ne csak korábbi tulajdonosaik leljenek örömöt bennük.

Oázis akció, áthidaló megoldásként
Az akció keretén belül az Oázis Kertészetben vásárolt megjelölt cserepes élő fenyőt2020. január 2-5. között lehet visszahozni és árát levásárolni.
A fenyőfa árának 50 %-át a fenti időszakban az eredeti nyugta bemutatása esetén lehet levásárolni.
Ollózva: https://oazis.hu/honnan-jon-a-karacsonyfa/
https://magyarnarancs.hu/tudomany/karacsonyfak_kozel_a_ketmilliohoz-57894
Publikálta: Makkai Ferenc
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium