BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Iskolánk
Tatán kalandozott a 7. D osztály
2021.09.28.
A tizennyolc állomással tagolt, 1350 m hosszú ökoturisztikai útvonal interaktívan mutatja be a fürdő területének természeti kincseit. Az útvonal nagyobb részeit pallókon járhatják be a látogatók, másokat kötélhídon. A tanösvényhez kapcsolódik a látogatóközpont kiállítása, amit különféle foglalkozások egészítenek ki.
Osztálykirándulásunk igazi nagy kaland volt, ami során hajóversenyeztek a fiúk a lányokkal (persze, hogy döntettlen lett).
Utána megnéztük a várat, illetve az óriási nagy platánt, Tata ezüstérmes fáját.
Utána következett a Fényes tanösvény, amiről alább tudományosan is értekezem, mert családi kirándulásra is alkalmas.
Köszönjük Kati néni a fantasztikus programot!

Családi kirándulásra javasolom a tatai Fényes tanösvényt, amiről tudni kell: 
A tizennyolc állomással tagolt, 1350 m hosszú ökoturisztikai útvonal interaktívan mutatja be a fürdő területének természeti kincseit. Az útvonal nagyobb részeit pallókon járhatják be a látogatók, másokat kötélhídon. A tanösvényhez kapcsolódik a látogatóközpont kiállítása, amit különféle foglalkozások egészítenek ki.
A területet tápláló három karsztforrás a szénbányászat megcsapoló hatása miatt 1973 körül elapadt. A bányák bezárása után, 2001–2003 között a források újraindultak. Belőlük jelenleg enyhén szénsavas, 20–22°C-os víz tör fel, emiatt a forrástavak télen sem fagynak be.
A tanösvény első szakasza szabadon látogatható, a természetvédelmi területen kialakított második szakasz csak túravezetővel. Az állomásokon információs táblák mutatják be az élővilágot és a különféle természeti jelenségeket.
Élővilága
A források alatti vizenyős területen láprét és láperdő (égerliget) alakult ki. Ezekből a növénytársulásokból csaknem háromszáz növényfajt írtak le. A ritkább, védett fajok:
 • közönséges tóalma (Ludwigia palustris)
 • apró rence (Utricularia minor)
 • fehér zászpa (Veratrum album)
 • pókbangó (Ophrys sphegodes)
 • tavaszi tőzike (Leucojum vernum)
 • fehér tündérrózsa (Nymphaea alba)
 • selymes boglárka (Ranunculus illyricus)
 • poloskaszagú kosbor (Orchis coriophora)
 • szúnyoglábú bibircsvirág (Gymnadenia conopsea)
A rámszari terület kijelölésének fő szempontja az volt, hogy az Által-ér völgye fontos szerepet játszik a tavaszi és őszi madárvonulásban — alapvetően mint a vonuló madarak pihenő- és táplálkozóhelye. Emellett jelentős a terület saját madárvilága is. Védett fajok:
 • erdei fülesbagoly (Asio otus),
 • pettyes vízicsibe (Porzana porzana),
 • cigányréce (Aythya nyroca, fokozottan védett).
https://tataifenyestanosveny.hu/
Megközelítés és elérhetőség
A látogatóközpont modern épülete a tanösvény eleje mellett áll. Benne kiállítás mutatja be a helyi élővilágot. Előtte egy 14 méter magas, fából ácsolt torony az alkotók szándéka szerint azt jelzi, milyen magasba szökne a karsztvíz, ha szabadon törhetne föl.
Az alábbi linken elérhetitek a kiránduláson készült fotókat.
https://drive.google.com/drive/folders/1uSeeahObXRT5CmN4oX5piOJh_jxuv3W0?usp=sharing

Tatai nagy platán
A 2015-ös év európai fája versenyben második lett a tatai nagy platán. A győztes 59 836 szavazattal Észtország fája, egy focipálya közepén álló tölgy, a harmadik helyezett egy fekete nyárfa lett Spanyolországból – közölte az MTI-vel az Ökotárs Alapítvány. Idén már 14 ország vett részt a versenyben, melyhez újonnan csatlakozott Anglia, Belgium, Észtország és Spanyolország. Magyarországot a tatai platánfa képviselte, amely 2014-ben győzött a magyarországi Az év fája versenyen
A platánról készült fotó elérhető a fényképek között.
Publikálta: Makkai Ferenc
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium