BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Iskolánk
Mi a közös bennük?
2012.04.09.
Papírgyűjtésünk jelenlegi eredménye
A víziló bőre közel 6,5 centiméter vastag, így a legtöbb fegyver lőszere ellen védelmet nyújt. Az állat 3 méternél nagyobbra és 4 tonnára is megnőhet, mégis gyorsabban tud futni, mint egy ember!
http://tudtad-e.eu/index.php?oldal=erdekesseg&lap=%C3%81llatok

A 100 darabból álló hintó-gyűjteménylegnevezetesebb és legrégebbi darabja az Arany Állami Hintó (Gold State Coach).
A gazdagon díszített, aranyozott hintó 4 tonnát nyom, nyolc ló kell az elhúzásához. 3.6 méter magas, 7 méter hosszú. Belsejét a neves festő, Cipriani képei díszítik. A hintó - a számlák alapján - 7660 fontba került...
http://www.londonkalauz.hu/royal-mews

A Monster Jam az egyik legnagyobb és legnépszerűbb szórakoztató esemény az Egyesült Államokban. Egy ilyen óriáskerekű jármű, vagy ahogyan kint nevezik monster truck, kb. 3,4 méter magas és 3,7 méter széles. Mindegyiknek egyedi festése, megjelenése, technikai háttere van és minimum 4 tonnát nyom. A kerekek önmagában 168 cm átmérőnél kezdődnek. Ezek a gépszörnyek 2000 lóerősek és akár 160 km/órára is felgyorsulnak. Természetesen mindegyik monster truck-nak van egy beceneve - pl. Monster Mutt, Superman, Grave Digger és El Toro Loco - és ezáltal a saját rajongótábora. Csodáljuk meg most mi is ezeket a bestiákat és drukkoljunk mi is, miközben ugranak, repülnek, viaskodnak egymással a nézők legnagyobb örömére.
http://www.port.hu/monster_jam/pls/fi/films.film_page?i_film_id=102607
 
A felhőkarcolók építését ma már nem a mérnöki megoldások és az épületek súlya korlátozza, hiszen mérnöki szempontból nincs akadálya akár 2-300 emeletes épületeknek sem. Igazából a szél és a felvonók száma a korlátozó tényező, amely utóbbi a 70-80. emelet környékén már gazdaságtalanná teszi a további magasságnövelést.
A KTHI-TV adó 1963. augusztus 13.-n készült el. A Hamilton Erection cég szakemberei 33 napi munkával építették, fél millió dollárba került. A torony 316 kW teljesítménnyel sugároz és 77700 km2 területet lát el. Súlya 392 tonna, Nem sokkal megépítése után egy olyan törvényt hoztak az Egyesült Államokban, amely korlátozza az építmények magasságát 629 méterre. Ennek értelmében ennél magasabb építményt nem lehet létrehozni törvényesen az USÁban. A torony teteje egyébként szervizlifttel és létráról is megközelíthető. Elsőbbségét 1974-ben a varsói TV-torony vette át, amely azonban 1991-ben renoválás közben összedőlt, visszaadva az elsőbbséget az amerikaiaknak. A toronyban több, mint 600 kilométernyi acélkötélzet van, mely nemcsak az antennához, hanem a felvonóhoz is szükséges. A torony és a kifeszítő horgonyok majdnem 80 hektárnyi területen helyezkednek el. A torony tetején lévő antenna 34,4 méter magas és több, mint 4 tonnát nyom. Ha egy 20 másodperces reklám elindul és ugyanabban a pillanatban a torony tetejéről leejtenénk egy baseball-labdát, a reklám hamarább véget érne, mint ahogy a labda földet. 110 kilométeres szélben a torony tetején lévő jelzőfénynek nagyjából 3 méteres a kilengése. Ha egy munkás az antennától leejtené a csavarkulcsát, az 402 km/h-s sebességgel érne földet. Ha egy vadász a torony lábánál rálőne egy, a torony tetejének magasságában repülő kacsára egy 0,45-ös kaliberű puskából, akkor egy futballpálya méretével kellene előrébb céloznia (nagyjából 102 méter).
http://www.egalizer.hu/szarazfold/epitmeny/egyeb/tenna.htm
 
ǝʎuǝɯpǝɹǝ ʇʇǝʇısǝzsso ʞunsǝʇɾnʎƃɹdɐd ıƃǝluǝlǝɾ ɐ ıɯɐ 'ʎlns ɐuuoʇ 4 :sɐploƃǝɯ
Publikálta: Makkai Ferenc
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium