BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Tanórán kívül
Beszámoló a Pályaválasztó Napokról - 2019. május 6-7-8.
2022.05.20.
Pályaorientációjukat segítendő, 2019. május 6-7-8-án Pályaválasztó Napokat szerveztünk gimnazista diákjainknak. A program sikeresnek mondható, mivel sok tanuló élt a kínálkozó lehetőséggel. A szülő-diák-munkahely találkozók hangulatát idézendő kértük a részt vevő szülőket és diákokat, hogy küldjenek beszámolót a Pályaválasztó Napokról. Sokan küldtek is visszajelzést, amiket az alábbiakban olvashatnak.
2019. május 6-7-8-án Pályaválasztó Napokat szerveztünk gimnazista diákjainknak a pályaorientációját segítendő. A programba a végzős diákok kivételével (akik éppen az írásbeli érettségijüket írták) minden gimnáziumi osztályt bevontunk. A diákok szabadon választhattak a széles repertoárból, ugyanis 23 helyre mehettek szabadon megválasztva, hogy mi érdekli őket.

A 12 osztályból, az összesen 386 tanulóból a 23 felajánló szülőtől származó programokra 108 tanuló jelentkezett (28%) és mindösszesen 132 jelentkezés volt, ebből
89 tanuló (23%) egy programra
14 tanuló (3%) két programra is és
5 tanuló (1,2%) három programra is jelentkezett.

Legnépszerűbb
az atv.hu weboldal szerkesztése, ugyanis 24 fő jelentkezett három helyre, ezt követi
a Látvány Cukrász Műhely Kispesten 20 fő jelentkezett tizenöt helyre és a harmadik megosztott helyen
a Sky Marketing Communications Reklámügynökség és az Óbudai Egyetem  áll 15-15 fővel.
A többi munkahely is nagyon érdekesnek bizonyult és értékes találkozást jelentett a munka világával.
 

Néhány RÉSZT VEVŐ BORNEMISZÁS DIÁK VISSZAJELZÉSE a Pályaválasztó Napokkal kapcsolatban:

Az alábbiakban olvashatják a Ferenc Dáviddal, 11.C osztályos diákunkkal készült riportot:
 
Milyen programo(ko)n vettél részt és miért ezt/ezeket választottad? 
Egy adótanácsadónál voltam, aki elmagyarázta, hogy mit kell csinálnom ahhoz, hogy ilyen munkával tudjak foglalkozni felnőtt koromban. Azért választottam ezt a lehetőséget, mert ilyen irányba szeretnék továbbtanulni.

Volt-e már eddig valamilyen elképzelésed arról, hogy mi szeretnél lenni és ehhez hová kell majd menned továbbtanulni?  
Igen volt, a gazdasági pálya lebeg a szemem előtt, azon belül viszont nagyon széles a spektrum.
 
A Pályaválasztó Napok programjait ajánló szülővel/szülőkkel és munkatársaikkal való beszélgetések jobban rávilágítottak arra, hogy hová kell menned továbbtanulni? Kaptál-e újabb ötleteket?  
Igen, elmagyarázta a hölgy, hogy milyen utat kell végig járni ahhoz, hogy ilyen területen tudjak dolgozni, ajánlott felsőfokú intézményt is hozzá.
 
Miért döntöttél úgy, hogy több helyszínre is elmész? 
A könyvelés és az adók alapvetően összefüggnek, társszakmák.
 
Hasznosnak találtad-e a Pályaválasztó Napokat? És mennyire? 
Igen, mert akiknek nincs semmilyen elképzelése, annak ez nagyszerű lehetőség, hogy megismerjen különböző munkalehetőségeket.
 
Mennyire volt gyakorlatias a bemutató? 
Igazából inkább csak elméleti beszélgetés történt. De látszott, hogy a hölgy nagyon profi a szakmájában.
 
Mennyiben segíti ez a program a pályaválasztásodat? Megerősített-e abban, amilyen irányba eddig gondolkodtál a továbbtanulást illetően vagy teljesen más irányba fordított? 
Segítséget adott. Inkább megerősítést szereztem, de új oldalait is megismerhettem a szakmának.
 
Milyen volt a programot ajánló szülő(k) hozzáállása a programhoz és a résztvevőkhöz? Hogyan és miben segítettek? Milyen számodra innovatív dologgal álltak elő? Tetszett-e, amit láttál?
Nagyon pozitívan és barátságosan állt hozzá a hölgy, tényleg segíteni akart nekünk, hogy jobban megismerjük ezt a területet. Megmutatta, hogy milyen számítógépes programokat alkalmaz egy adótanácsadó.
 
Van-e, lesz-e valamilyen folytatása ennek a programnak, amit te megbeszéltél a vendéglátó szülővel/szülőkkel?  (pl. nyári munka, újabb találkozó, stb.) 
Egyelőre még nem, mivel ez olyan szakma amit 18 év alatt nem igazán lehet végezni, de amint lesz rá lehetőség, mindenképpen élni fogok a szakma mélyebb megismerésével.
 
Ajánlanád-e ezt a programot (úgy általában a Pályaválasztó Napokon való részvételt) más diákoknak is? Miért?  
Mindenképpen ajánlanám nem csak a végzős diákoknak, nem csak az idősebb korosztálynak, hanem a fiatalabbaknak is, hogy legyen idejük végiggondolni a jövőjüket a munka világában.
 
Köszönjük az iskolának ezt a fantasztikus lehetőséget, amelyet biztosítottak nekünk e területen. És azoknak is köszönjük, akik felajánlották a munkahelyük meglátogatását.


Svanyova Nikolasz (11.C) a Honvédkórház Baleseti Sebészeti osztályán járt és dr. Bán László főorvos úrral találkozott

     Engem a Pályaválasztó Napok nem igazán hoztak izgalomba, hiszen számomra sosem volt kérdéses, hogy orvos szeretnék lenni. Kedvtelenségem ellenére mégis részt vettem, mivel az osztályfőnököm felhívta a figyelmemet arra, hogy van lehetőség meglátogatni a Honvédkorház egyik osztályát.  Mondanom sem kell, hogy egyből megjött a kedvem és éltem a lehetőséggel.
     A program a Honvédkórház Baleseti Sebészeti osztályán zajlott dr. Bán László főorvos vezetésével. Ahogy kezet fogtam vele és bemutatkoztunk, tudtam, hogy rendkívül intelligens ember, és biztosan érdekes dolgokat fogok látni. Még három másik diák is velünk tartott, akik szintén érdeklődtek az orvosi szakma iránt.
     A főorvos úr betekintést nyújtott napi teendőibe, a vizitelésbe, a felszerelések ellenőrzésébe, továbbá egy műtétet is megnézhettünk, ami a legizgalmasabb volt az összes közül.
     A program végén a főorvos úr mesélt az életéről, hogy miért választotta az orvosi pályát, továbbá a teendőiről és felelősségéről is tudomást szerezhettünk.
     Összegezve, én nagyon jól éreztem magam, és mindenkinek tudnám ajánlani, hogy vegyenek részt bátran kórházlátogatáson.

 
Prekopa Eszter 10.B – a Sky Marketing Communications-ről

     A Sky reklámmarketinges cégnél voltam. Hasznos volt és örülök, hogy elmentem. Betekintést kaptunk abba, hogy hogyan készül a reklám, mik a különböző cégek reklámfogásai, mit takar ez a szakma és még körbe is vezettek minket az irodában. A haszna az volt a programnak, hogy kaptam egy alapvető ismeretet egy ilyen munkáról, és ha arra kerül a sor, és szakmát kell választanom, több választási lehetőségem lesz, mivel ezt is megismerhettem. Novák Péter tartotta az előadást. Jó fej, laza ember, és ha kérdésünk volt válaszolt rá.


Csókay Balázs 9.C –  a 3B Line Europe Kft.-ről és Sky Marketing Communications reklámügynökségről

     Összességében az elvárásokat jelentősen felülmúlta az idén indított Pályaválasztó Napok.
Én két nap vettem részt. Mindenki 3 munkahelylátogatásra mehetett el. 23 lehetőség közül lehetett választani, ami a szülők hozzájárulásával jöhetett létre, lekörözve így más elit gimnáziumok palettáját. Nagyon fontos egy diáknak meglátnia ebben a lehetőségben azt a potenciált, hogy sok olyan munkahely életébe lehet betekintést szerezni, ahova később soha nem lesz lehetőség, ill. így az ember alaptudása is nagyot bővül.
     Másodmagammal elmentem először a 3B Line Europe Kft-be, ami egy lényegében faipar és asztalos iparral foglalkozó cég, ami főként kerti és játszótéri termékek, termékcsaládok készítésével és természetesen faanyag eladásával foglalkozik. Újonnan a gumiöntés technikáját elsajátítva gumi sportpályákat is készítenek. És jön a kérdés, hogy én és a barátom minek is mentünk el egy faipari céghez látogatóba, ha diplomás munka a jövendő életcélunk.
Igaziból nem baj ha valaki nem éppen úgy megy egy ilyen helyre, hogy konkrét elképzelése lenne, nekem sem volt, de az nagyon tetszett ebben a programban, hogy akárhová mentünk, figyelembe vették, az oda érkező diákok esetlegesen már kialakult elképzeléseit.  Így ennél az faipari cégnél alapvető üzleti tanácsokat és a business világában hasznos ötleteket és egyfajta látást kaptunk az itt szerzett tapasztalatokról. Inkább egy technikai, üzleti beszélgetés irányába tolódott el ez a látogatás és olyan tanácsokkal láttak el bennünket, amik az élet akár teljesen más területén, de nagyon is hasznosak lehetnek, avagy lesznek.
     A másik munkahely pedig a Sky Marketing Communications reklámügynökség volt, ahol az eredeti 12 fő helyett 15-en vettünk részt a nem mindennapi, ám a mindennapokhoz szorosan kapcsolódó munkahely bemutatásán. A reklámok világába kaptunk részletes, vicces és egyben komoly betekintést. Ez már csak azért is érdekes és egyben érdemes volt, mert a minket mindennap körülvevő reklámok: rádió, újságok, Tv és a most már egyre elterjedtebbé váló internetes felületekre (Instagram, Facebook...stb) kirakott hirdetmények elkészítését azoknak megrendelését és menedzselését is megismerhettük. Természetesen mind a két meglátogatott hely pénzügyi hátterét ismertették: mennyit lehet keresni és milyen szintű pozícióban, mekkora pénzösszegekről van szó az adott üzletágakban.
     Fontos megjegyzés, hogy bármelyik munkahelyen rugalmasan kezelték az oda érkezőket és elsődleges volt az illúziórombolás is. Mindkét helyen felhívták a figyelmet a hátrányosságokra, nehézségekre, a hátulütőkre és a magyar-kontra külföldi viszonylatokra szemben más iskolák ugyanilyen pályaválasztási napjaival, ahol általában az adott szakma dicsőítése akadályozza, hogy megtudjuk, valóban milyen is az a szakma. Akik pedig részt vettek ezeken a programokon, azok önakaratból tették és egyben a jelentkezés által elkötelezve magukat a részvételre, így egy felnőttes önállóságérzetet adva az egész programnak.

Válogatás a programra jelentkező SZÜLŐK BESZÁMOLÓIBÓL:

Papucsek Mártonné Ani – Napsugár Óvoda, Pomáz, óvodavezető
     Megtörtént ma az ovilátogatás. Úgy érzem, az óvodai életből gazdag ízelítőt kaptak a lányok. Óvodánk mind a három csoportjában tehettek látogatást. Lehetőségük volt megnézni ábrázoló tevékenységet (nárciszt készítettek a gyerekek színes papírból, szívószálból), ének foglalkozást, illetve mozgásos fejlesztő tevékenységet és egyéni fejlesztést figyelhettek meg. Ügyesen bekapcsolódtak a gyerekek játéktevékenységébe és spontán irányították is azt.
     Örültem, hogy érdeklődőek, és aktívak voltak. Miután a gyerekek az udvarra mentek játszani, lehetőségünk volt egy kicsit a "szakmáról", illetve a pedagógus életpályamodell felépítéséről is beszélni. Kellemes élmény volt a lányokkal töltött délelőtt, az óvodás gyerekek is örültek, hogy jöttek, a nárciszokat nagy örömmel a lányoknak ajándékozták. Remélem hasznos volt a délelőtt!         Jövőre is örömmel várjuk a jelentkezőket!

Kolarics Gergely – Molnár Beton Építési Üzletág, Ingatlanfejlesztési Üzletág, társtulajdonos
     Sikeres volt szerintem a keddi nap. Mindenki megjelent időben, így 10:05-kor el tudtuk kezdeni a bemutatkozó céglátogatást. Az előzetesen megírt forgatókönyv alapján ment végig a látogatás, a diákok fegyelmezettek voltak. A látogatás végén - 14 óra körül - tettek fel kérdéseket arról, hogy milyen irányba menjenek továbbtanulni, ha ezen a területen szeretnének dolgozni.
     Amit jeleztek és hiányolnak a napi oktatásból, hogy nem nagyon látnak rá a vállalkozásra, mi hogyan működik az életben. Én úgy gondolom érdemes lenne, akár egy nyári gyakorlat megszervezése, táborszerűen, minden évben. Régen az oktatásban, ennek volt egy kis “támogatása” a cégek részéről, napi szinten… mondjuk 300 Ft-os óradíj… Így szívesen jönnek, és kapnak egy nagyobb átfogó képet arról, hogy miről is szól a vállalkozás. Jövőre is állunk rendelkezésre a diákok számára.

Balog Ágnes – Látványcukrászda, Kispest, tulajdonos
Ma délelőtt sikeresen megvalósult a pályorientációs programunk. 19 tanuló jött el. Én nagyon jól éreztem magam, szerintem a tanulók is! Ügyesek és aktívak voltak, remélem, hasznos volt számukra! Köszönöm a lehetőséget! Örömmel veszünk részt ebben a programban máskor is!

Zima Gabriella, Rizán Angéla – Europa Design (irodák és közületi terek optimális kialakításával, berendezésével foglalkozó cég) alkalmazottai
Nagyon örültünk, hogy ellátogattak hozzánk a diákok, bízunk benne, hogy nekik is olyan pozitív élmény volt, mint nekünk.
A cég honlapján így publikálták az eseményt:
„Nagy örömmel fogadtuk a Bornemisza Péter Gimnázium diákjait, akik a Pályaválasztó Napok program keretén belül látogattak el hozzánk, és megismerkedhettek székházunkkal, valamint alapító tulajdonosunk és kollégáink is meséltek tapasztalatokról, és a munkánk szépségéről, nehézségeiről. Köszönjük az érdeklődést!”


Végezetül álljon itt két résztvevő diákunk, egy testvérpár szüleinek a köszönő levele:

     Kedves Bornemisza Péter Gimnázium, Tisztelt Szervezők!

     El szeretnénk mondani, nagy örömünkre szolgált, hogy elindult idén tavasszal a Pályaválasztó napok című pályaorientációs program.
     Hasznosnak véljük, hogy a diákok számára lehetővé tették különféle fizika és szellemi tevékenységek közelről való megfigyelését. A programon való részvétellel akár kirajzolódhatott előttük egy irány, amelyet mindenképpen támogatólag tudnak venni jövőjük tervezésénél.
     A sok elméleti ismeret mellett, amelyet a tanulóknak az iskolapadban kell elsajátítaniuk, képet kaphattak a munka világáról szakemberek segítségével.
     Saját tapasztalatunk, a kilencedikes és tizenegyedikes fiunk tolmácsolása alapján, hogy a bemutató foglalkozások jó hangulatban, korrekten zajlottak, kérdéseket tehettek föl, amelyek őket foglalkoztatták és azokra válaszokat kaphattak.
     Minden egyes magánszemélynek, vállalkozónak és társaságnak köszönjük, hogy nem sajnálták idejüket és energiájukat erre a programra fordítani, és engedték őket belelátni az általuk végzett munkafolyamatokba.
     Nagy örömmel vennénk, hogyha ez a program hagyománnyá tudna válni, és következő évben mi is igyekszünk hozzájárulni, hogy kínálat még szélesebb lehessen a fiatalok előtt.
     Munkájukhoz további sok erőt, sikert kívánunk!
Üdvözlettel,
Ferenc Zsolt és Erika


A gimnázium tanári kara és vezetősége részéről szeretnénk csatlakozni ehhez a szülői levélhez és meg szeretnénk ezúton is köszönni a programban részt vevő szülők vállalását, hogy bemutatták munkahelyüket az iskolánkból hozzájuk jelentkező diákoknak és ezzel segítséget nyújtottak nekik a pályaválasztásukat illetően. Köszönjük!

Folytatás egy év múlva! (A fotók a helyszíneken készültek.)
Publikálta: Füziné Madarász Róza
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium