BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Tantárgyak
Házigazdák voltunk
2013.05.20.
A dicsőséges tavaszi hadjárat százhatvannegyedik évfordulójára kiírt vetélkedőn 6 kerületi iskola mérte össze tudását háromfős csapatokban. Ugyanitt hirdették ki az Erzsébet királyné esszépályázat első három helyezettjét is. Mindkét versenyszámban ezüstérmesek lettünk.
A vetélkedő kérdéseit a kerület történelem tanárai állították össze – majd ők is javították a feladatlapokat a szomszéd teremben, amikor a válaszadásra megadott hatvan perc letelt.
 Elsőként Kádárné Csabai Edit kerületi munkaközösség vezető és Makkai Ferenc igazgató helyettes köszöntötte a megjelenteket. Aztán a Táncsics Mihály iskola énekszakos tanárnőjének vezetésével néhány Kossuth-nótát énekeltek el az egybegyűltek, majd máris a munka jött. Egyebek mellett térképismeretben, plakátkészítés terén és kiáltványfogalmazásban is jártasnak kellett lenniük a részt vevőknek, és igen beköszönt (bár csak kicsit) a történelmet nem annyira kedvelők rendre visszatérő mumusa: az évszámok, dátumok pontos tudása is…
De most sem ez volt a lényeg. Hanem a folyamat maga, ahogy egy régi és hősies kor közel került a mai „digitális bennszülöttekhez” (szakszó, nem sértés!) a maga eszményeivel,  bátorsággal, vitézséggel és a már ritka elszántsággal mindaz iránt, amire a 48’-sok az életüket feltették.
Figyelemre méltóan őszinte érdeklődés mutatkozott iskolánk működése és értékrendje felé a verseny alatt a kollégákkal zajló megbeszélésen, ahol tanulóink bibliaórái és gimnáziumi továbbtanulása egyaránt szóba kerültek. Külön elismerést kaptak tanulóink sárga fémszekrényei is, ami a nekünk már megszokott dolgokról való megemlékezés késztetését indította el (többek közt) e sorok írójában is.   
A 7.d-sek csapata( Hajdú Zsófia, Zemplényi Lili, Szeverényi András) végül szoros versenyben, mindössze fél ponttal lemaradva a 2. helyezést érte el. Horváth Lili (7.c) pedig Sissy-esszéjével a pályázaton ugyancsak ezüstérmes lett. A szorgalmas újszászos versenyzőknek és felkészítőjüknek, Cserfalvy Bea tanárnőnek gratulálunk! Külön örömünkre szolgáltak a kerületi tanárok szavai, melyek szerint jól érezték magukat nálunk. 
Publikálta: Pálfy Gyula
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium