BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Tantárgyak
Könyvtárprojekthét
2016.06.22.
A tavalyi évben olvasási versenyt rendeztünk az osztályban, amelyben nagy örömmel és aktívan vettek részt a gyerekek (az első helyezett 6000 oldalt olvasott el!
A tavalyi évben olvasási versenyt rendeztünk az osztályban, amelyben nagy örömmel és aktívan vettek részt a gyerekek (az első helyezett 6000 oldalt olvasott el!). Ezt a lelkesedést látva idén is folytatjuk a versenyt, ami mellett egy könyvtárprojektet is szerveztünk nekik. A következőkben röviden ismertetnénk néhány emlékezetes elemet a hétből:
Az egyik nap az volt a feladatuk, hogy írjanak gondolatokat arról, hogy szerintük miért vannak könyvtárak.
„ Tudjunk könyveket olvasni.”  „ Nagyobb tudásunk legyen” ilyen és hasonló gondolatok születtek.
Aztán könyvtárat kellett tervezniük párosával. Majd modern könyvtárak képeit nézegettük és figyeltük meg azok külső formavilágát és belső építészetét. A gyerekek tátott szájjal szemlélték az építményeket.
Olyan kérésünk is volt a szülők felé, hogy akik szeretnek olvasni, osszák meg velünk az élményeiket, tapasztalataikat, hogy hogyan váltak aktív olvasókká, illetve, hogy miért szeretnek jobban olvasni, mint tévét nézni, valamint, hogy mit jelent számukra az olvasás. Nagy örömünkre voltak bátor jelentkezők (még testvér is), akikre a gyermekeik (testvére) nagyon büszkék voltak. Az egyik ilyen vállalkozó kedvű apuka szemléletesen és bölcsen beszélt arról, miért jó a könyvolvasás és miért nem annyira jó a tévézés. Gyerekek képeket készítettek arról, amit hallottak.
Egy másik napon a gyerekek az olvasási szokásokról közvélemény kutatást végeztek, kérdéseikkel „idegen” felnőtteket és gyerekeket faggattak. Annak eredményeit bevezettük egy táblázatba és kiértékeltük. Az eredmény szerint a mi iskolánkban sokan rendszeresen olvasnak J Hurrá!
Szerdán vitafórumon érveltek a gyerekek, hogy az e-book vagy a könyv-e a jobb. Győzött a könyv.
 Az egyik előadó anyukának volt egy felhívása a gyerekek felé: arra kérte őket, hogy írjanak egy könyvbemutatót és rajzoljanak hozzá. A győztest megajándékozta egy könyvvel.
Elkezdtünk egy könyvtár- makettet készíteni.
 Csütörtökön a Főváros Szabó Ervin Könyvtárba mentünk kirándulni, ahol egy könyvtár foglalkozást és idegenvezetést tartottak nekünk a palotában.
 Dóka Péter gyerekregényíróval volt író - olvasó találkozónk. A gyerekek nagyon kíváncsiak voltak arra, hogy milyen egy író élete, valamint beszámoltak ötleteikről, és éppen készülő, saját könyvükről.
A fentiek csupán néhány kiragadott momentumok voltak a hetünkből.
 
Kérdyné Nagy Katalin és Turai Krisztina
 
Publikálta: Kérdy Katalin
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium