BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Tantárgyak
Látogatás a József Attila Emlékhelyen
2016.03.30.
A tavaszi szünet előtti utolsó tanítási napon felkerestük a József Attila Emlékhelyet a 8.c-vel.
A Gát u. 3. számú épületben került kialakításra ez az érdekes, interaktív felületekkel is bővülködő kiállítás. Ebben az épületben született a költő 111 éve. Az eredeti épület természetesen már nem áll, de a helyén az eredetihez hasonló épületet alakítottak ki. A kiállítást és az épületegyüttest a tavalyi évben újították fel, így egy minden igényt kielégítő tárlat jött létre, mely nagyon is érdemes arra, hogy akár a Költészet napja alkalmából meglátogassa az ember.
A gyerekek a múzeumpedagógustól érdekes történeteket hallhattak József Attila gyermekkoráról, családjáról. Így például, hogy testvére, Etelka csupán 12 éve halt meg. A falakon rengeteg látnivaló akadt, idézetek, versek, képek. Több sarokban hallhattuk verseinek megzenésített változatát vagy művészi előadását fülhallgatókon keresztül. Az interaktív térkép vagy a kronológiai spirál működése közben további információkat tudhattunk meg a költőről, miközben jól is szórakoztunk. Megrendítő volt továbbá látni a költő eredeti használati tárgyait, pl. a zsebóráját, pénztárcáját, tollát, leckefüzetét, néhány versének eredeti kéziratát, vagy a halála előtti búcsúleveleket.
A tárlatvezetés után pedig elkészíthették a gyerekek saját fotójukat József Attilával (egy különleges technikai megoldásnak köszönhetően!), majd a fotót elküldhették maguknak e-mailben.
Mindannyiunk nevében mondhatom, hogy új élményekkel gazdagodva kezdhettük meg a tavaszi szünetet.
Publikálta: Lajkó Anita
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium