BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Tantárgyak
Olvasás Napja
2018.10.03.
Fergeteges programok várták szeptember 28-án, pénteken a tanulókat az Olvasás napja alkalmából
Az iskola: kötelező. Az iskolában: tanulni kell. Az iskolában a tanulás kötelező. Van, hogy ami kötelező: nem szeretjük. Van, hogy olyat kell tanulni: amit nem szeretünk. És van olyan, amikor a tanulás kötelező, és fergetegesen szeretjük! Vegyük például az olvasást. Kötelező? Igen. Az olvasást tanulni kell? Igen. Az olvasás fergeteges? Szeptember 28-ai „olvasás éve” nyitó programunk óta mindenképpen az, hiszen ezen a pénteki napon számos izgalmas, olvasást népszerűsítő eseménynek lehettünk résztvevői.

Nincs jobb annál, mint, mikor az ember megélheti az igazi gyerekkort: árgus szemekkel, a reggeli majszolása közben nyelni is elfelejtve hallgathatja az izgalmasabbnál izgalmasabb meséket. Egy feladatunk volt csak: olvasni. Úgyhogy mi olvastunk a hangszóróba.
Olvastunk élő olvasó szobrokká változva (felső tagozatosok, pedagógusok, szülők, iskolai dolgozók) a 007-es ügynökként ránk találó gyerekcsoportoknak.
Olvasott Kalap Jakab is egy szenzációs produkció keretében.
Olvastunk egymásnak meseszereplők bőrébe bújva: nagyok a kicsiknek, és kicsik is a nagyoknak. Hónunk alá könyvet csaptunk, azzal jártunk egész nap, mert ez az igazán menő.

A sütivásáron finomabbnál finomabb sütiket majszoltunk, és közben tízezrekkel gyarapítottuk az iskolai könyvtárat – hála a gyors és ügyes szülői kezeknek!
A felsősök rengeteg új könyvajánlóval gazdagodtak, amit számukra gimnazisták, szaktanárok, sőt visszatérő bornemiszás diákként egyetemisták tartottak, és közben kiderült, hogy a matek- és tesitanár is olvas, nem is akármilyen könyveket! A könyvvásáron pedig olyan könyveket vettünk, melyekkel otthon folytathatjuk majd ezt az izgalmas tevékenységet.

A szkeptikusok megkérdezhetik: vajon megérte? Nem is tudom… Itt a napköziben az udvari padon ülve a következőt látom: gyerek olvas a napköziben, a mászókán, a homokozóban, a focipályán sétálva, az uzsonnás dobozt cipelve, pedig most már nem is kötelező. Igen. Láthatóan megérte.
Publikálta: Lajkó Anita
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium