BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Tantárgyak
Méltánylás, elismerés napja a 2.b-ben
2012.06.13.
Május utolsó napján a 2.b osztály megrendezte az „Elismerés és méltánylás napját” . Ez a nap több szempontból volt különleges! Nem csak azért, mert a gyerekek beszámolhattak győzelmeikről, sikereikről, méltányolhatták társaikat, megdicsérhették egymást, hanem azért is, mert a felnőttek is szót kaptak.
Elismerés és méltánylás napja a 2.b-ben   
Május utolsó napján a 2.b osztály megrendezte az „Elismerés és méltánylás napját” . Ez a nap több szempontból volt különleges! Nem csak azért, mert a gyerekek beszámolhattak győzelmeikről, sikereikről, méltányolhatták társaikat, megdicsérhették egymást, hanem azért is, mert a felnőttek is szót kaptak. De ne vágjunk a dolgok elé…
Napokkal a nagy esemény előtt elkezdődtek az előkészületek az osztályban. Először is felmértük, milyen tennivalók adódhatnak egy ilyen rendezvény kapcsán (ebben már volt gyakorlat az előző konferenciánk tapasztalatai alapján), majd összeállítottuk közösen a feladatlistát. Utána mindenki szorgalmasan bejelölte, milyen feladatokat vállal a rendezvényünkön. Lehetett vendégváró, ültető, kínáló, előadó, bemondó, kiosztó, meghívó, teremrendező feladatokra jelentkezni. Az egész osztály lázasan „gyártotta” a gyöngy képeket, melyekkel vendégeinket megajándékozták. Ezen kívül küldöttség ment a meghívót hivatalosan átadni az iskola vezetőihez is. A küldötteket gondosan, megegyezés alapján választották ki.
Eljött a várva várt nap. Az osztálytermet konferenciateremmé „építettük át: beszélőpult pódiumon, mikrofon, technika (kép, fény, hang), szóval profi módon minden, ami egy „igazi” ünnepséghez szükséges. A technika felszerelésében és működtetésében több szülő is aktívan részt vett, és ez által előállt a technikai háttér: projektort, számítógépet, zenei aláfestést is használhattak az előadók, életkortól függetlenül, kicsik, nagyok egyaránt.
A gyerekek az ebben az évben szerzett foci, torna, matematika, atlétika, gomuku versenyeken szerzett eredményeikről számoltak be. Voltak, akik híressé vált emberek sikertörténetét olvasták fel.  Előadásaik közben képeket, film részleteket néztünk, a megfelelő részeknél zenei aláfestés nyomatékosította mondanivalójukat.  Büszkén figyeltük a gyerekek hol könnyedén, hol izgalommal induló beszámolóit, előadásait és örvendeztünk sikereiknek énekléssel, tapssal, kurjongatással.
Mint már említettem, ezen a napon a felnőttek is szót kaptak. A mi kultúránkban sajnos ritkán szoktak az emberek a sikereikről beszélni, így nagyon izgultam, vajon lesz- e olyan szülő, aki beszélni fog? De lehet, hogy csak a megszokottól eltérő újdonság okozta a félelmemet, mert nagy örömömre majdnem minden jelen levő szülő mesélt életének olyan területéről, ami számára meghatározó volt, és az életét előre vitte. Nagyon érdekes, tanulságos, elgondolkodtató, értékeket hordozó történeteket hallottunk a szülőktől, akik például a nyelvtanulás fontosságára, olvasás szeretetére, szorgalmas tanulásra, a sportolás emberformáló erejére, tisztességes életvitelre, kitartásra és összeszedettségre tették a hangsúlyt hiteles élettörténeteik alapján.
Az edzőket Szilvi néni (a tornaedző) képviselte, aki rövid időre bekukkantott a konferenciára, és nagy örömünkre élt a lehetőséggel, hogy röviden szóljon bátorságról, küzdelemről, összetartozásról. A felnőttek sokszínű előadásában egy közös dolog körvonalazódott: a gyerekek iránt érzett szeretetük.
Végezetül egy-egy pohár gyerek pezsgővel koccintottunk egymásra az „Elismerés és méltánylás napján”.
Másnap a projekt lezáró megbeszélésen meghatódva hallgattam a majdnem szó szerint idézett értékeket hordozó mondatokat a szülők előadásaiból. Már nem izgulok Tanítványaimért, mert olyan értékek csiráit hordozzák az életükben, amik sikereket fognak teremni számukra, ha mindvégig megőrzik.
 
Kérdyné Nagy Katalin osztályfőnök

 

Publikálta: Kérdy Katalin
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium