BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Tantárgyak
„A fizikában dolgozni annyit jelent, mint Isten alkotását szemlélni.” Walther Hermann Nernst
2013.05.08.
A fenti rövid mondat talán még érdekesebbé teszi a fizikát, amely alapjában véve egy fontos tantárgy.
Mégis, sokan csak a számokat és az egyenleteket látjuk benne,  a matematikával egy lapon említjük. Pedig valójában jóval többet rejt magában ez a sokak által kedvelt ágazat. Az ELTE-n tett látogatásunk alkalmával az a szemlélet erősödött meg bennünk, hogy a  fizika igenis sokszínű.

Az épület kívülről és belülről is vonzóvá teszi a természettudomány ezen ágazatát. Poszterekkel, kiállítási tárgyakkal, találmányokkal és építményekkel teli folyosókon vezetett az utunk az első állomásra, ahol az egyetem három  fiatal hallgatója fogadott minket. Innentől kezdve az Ő idegenvezetésükkel áshattuk mélyebbre magunkat a fizika rejtelmeibe. Két csoportra oszlottunk, és megkeztük a tanösvényen való sétát.

Első állomásunk egy vetítőteremben volt, ahol egy 3D-s térképeket készítő lány számolt be nekünk a munkájáról. Szemüvegek segítségével bepillantást nyerhettünk a tematikus térképészet világába. Az új élményt szorosan követte a következő: az alagsorból hirtelen tíz emelet magasságban találtuk magunkat, ahol megtanítottak minket tájékozódni a csillagos égen, az egyetem saját planetáriumában. Végül egy terembe mentünk, ahol a kozmikus részecskékről hallottunk egy előadást, tárgyi szemléltető eszközökkel, melyeket körbeadtak nekünk. Az előadók mindhárom esetben végzős hallgatók voltak, akik különös kedvességgel bántak velünk, lehetséges jövőbeli fizikusokkal.

A másik csoportnak lehetősége nyílt részt venni egy matematikai előadáson, és onnan kijőve lelkesen számoltak be nekünk, hogy ezen az egyetemen a doktorok olyan lelkesen beszéltek erről a tantárgyról, hogy még azok is kedvet kaptak a matematikához, akiknek egyébként nem ez a kedvenc tárgyuk.

Hazamenetel előtt még megmutatták nekünk az érdekesebb berendezéseket a folyosón, életrajzi ismertetőkkel.
Biztosan mindannyiunkban szép emlékként marad meg ez a pár óra, amit eltöltöttünk az egyetemen.
 
 
Legény Zsófia 11./a
Publikálta: Csaba Zsolt
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium