BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Tantárgyak
„A fizikában dolgozni annyit jelent, mint Isten alkotását szemlélni.” Walther Hermann Nernst
2013.05.08.
A fenti rövid mondat talán még érdekesebbé teszi a fizikát, amely alapjában véve egy fontos tantárgy.
Mégis, sokan csak a számokat és az egyenleteket látjuk benne,  a matematikával egy lapon említjük. Pedig valójában jóval többet rejt magában ez a sokak által kedvelt ágazat. Az ELTE-n tett látogatásunk alkalmával az a szemlélet erősödött meg bennünk, hogy a  fizika igenis sokszínű.

Az épület kívülről és belülről is vonzóvá teszi a természettudomány ezen ágazatát. Poszterekkel, kiállítási tárgyakkal, találmányokkal és építményekkel teli folyosókon vezetett az utunk az első állomásra, ahol az egyetem három  fiatal hallgatója fogadott minket. Innentől kezdve az Ő idegenvezetésükkel áshattuk mélyebbre magunkat a fizika rejtelmeibe. Két csoportra oszlottunk, és megkeztük a tanösvényen való sétát.

Első állomásunk egy vetítőteremben volt, ahol egy 3D-s térképeket készítő lány számolt be nekünk a munkájáról. Szemüvegek segítségével bepillantást nyerhettünk a tematikus térképészet világába. Az új élményt szorosan követte a következő: az alagsorból hirtelen tíz emelet magasságban találtuk magunkat, ahol megtanítottak minket tájékozódni a csillagos égen, az egyetem saját planetáriumában. Végül egy terembe mentünk, ahol a kozmikus részecskékről hallottunk egy előadást, tárgyi szemléltető eszközökkel, melyeket körbeadtak nekünk. Az előadók mindhárom esetben végzős hallgatók voltak, akik különös kedvességgel bántak velünk, lehetséges jövőbeli fizikusokkal.

A másik csoportnak lehetősége nyílt részt venni egy matematikai előadáson, és onnan kijőve lelkesen számoltak be nekünk, hogy ezen az egyetemen a doktorok olyan lelkesen beszéltek erről a tantárgyról, hogy még azok is kedvet kaptak a matematikához, akiknek egyébként nem ez a kedvenc tárgyuk.

Hazamenetel előtt még megmutatták nekünk az érdekesebb berendezéseket a folyosón, életrajzi ismertetőkkel.
Biztosan mindannyiunkban szép emlékként marad meg ez a pár óra, amit eltöltöttünk az egyetemen.
 
 
Legény Zsófia 11./a
Publikálta: Csaba Zsolt
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium