BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Tantárgyak
Dürer Verseny-szigorúan nem csak kockáknak
2013.06.27.
Beszámoló az idei év legjópofább matekversenyéről és a miskolci gyülekezet vendégszeretetéről
A Dürer Matematika Csapatversenyen idén vettünk részt először, de biztosan nem utoljára. Az őszi első fordulóból három csapatunk is bejutott az országos döntőbe, melyet a miskolci Földes Ferenc Gimnáziumban, az ország egyik legnevesebb speciális matematika tagozatos iskolájában rendeztek.  A miskolci Hit Gyülekezete és iskolánk szponzori támogatásának köszönhetően mindannyian részt vehetünk a háromnapos dzsemborin, a gimnáziumi korosztály talán legjópofább matekversenyén.
A verseny szakmai része nagyon színvonalas volt, és sokkal izgalmasabbá tette az, hogy nem egyénileg ült mindenki a kockás lap felett, hanem háromfős csapatoknak kellett együttműködve, az időt beosztva, egymást segítve túljutni az akadályokon. A csapatokat ráadásul igen szigorú szabályok szerint kellett szervezni: minden csapatban indulnia kellett fiatalabb diáknak, sőt mi több, legalább egy lánynak is! Elárulhatom, már a felkészülés alatt sokat tanultunk az egymással való kommunikációról, kedves új ismeretségek köttettek és talán a mitikus falak is dőlni kezdtek.
Ha semmilyen helyezést nem értünk volna el, akkor is nagyon jól éreztük volna magunkat, de kalandos úton még ez is sikerült. Ahogy egy matekversenyen illik, Számtanúk nevű csapatunk pontjait elszámolták.  Hazaindulás előtt tízen próbáltuk ellenőrizni az egyenletet, de csak nem akart kijönni… Így lettünk ötödikből előbb negyedikek, majd egy újabb nekifutásra másodikak. Lehet, harmadik számolásra már megnyertük volna? Ez persze csak vicc- a szervezők végig maximálisan segítőkészek és korrektek voltak, a díjakat megkaptuk, a sikernek örültünk.

Alább a részvevők saját beszámolói következnek, olvassátok szeretettel!
 
 
Pintér Guidó
A miskolci gyülekezet vendégszeretete fogadott minket csütörtök este és az elkövetkező három napon át is nagyon kedvesek voltak velünk. Másnap elkezdődött a verseny, ami nagyon szabad, fiatalos hangulatban zajlódott. A matekfeladatok mellett még sok előadás és fakultatív programok vártak minket.
Kiss Benjámin
A verseny fénypontjaként a szervezők egy Licitet tartottak, ahol az elmúlt napokban szerzett DürerDollárokat lehetett beváltani értékes ajándékokra. Itt sikerült megszereznünk A Labdát, ami már büszkén, és dedikáltan pihen a matekterem vitrinjében.
Cserkó Priszcilla
Izgalmas programként részt vettünk egy akadályversenyen, ami vicces és szórakoztató csapatmunkát jelentett. Ez alatt a pár óra alatt a társaság teljesen együtt tudott működni, a dollár és a „plüssmaci-szerzés” összekovácsolta a csapatot és a licitet már oldott hangulatban tudtuk tölteni. Emellett a feladatok megoldásai is izgalmas órákat jelentettek. Mivel az egész versenyt fiatalok rendezték, ezért aztán szervezés és a programok időpontjai nem voltak túl kötöttek, ennek köszönhetően volt időnk a kényelmes közlekedésre és emellett a ri-ki-ki-zésre is (amit természetesen Eszter néni nyert meg). A jó programoknak és a fáradtságnak köszönhetően a vasárnapi eredményhirdetésen hallott helyezések miatti elkeseredés nem volt elviselhetetlen. Írta: A Lány
Millner Viola
Nagy szeretettel látott minket vendégül a Miskolci gyülekezet. Mesébeillő bárányok voltak a falunkra festve. Hoztak nekünk ping-pong asztalt, csocsót és tollast, hogy még véletlenül se unatkozzunk, és közben megismertünk néhány helyi fiatalt. És persze a sok program mellett nem maradt el a versenyzés sem.
 Gyurkó Bátor
Iskolánkból három csapat jutott be a Miskolcon megrendezett országos Dürer matematika versenyre. Az egyetemisták által szervezett verseny oldott hangulatú volt. Időnk nagy részét szabad foglalkozással töltöttük. „Civilként” a Miskolci Gyülekezet vendéglátását élveztük.
Köszönet:  -Varga Eszter tanárnőnek, aki felkészített minket a versenyre
                      - a Miskolci Gyülekezet tagjainak, akik vendégül láttak minket
                      - a verseny szervezőinek
                      - és végül köszönet az összes Bornemiszás versenyzőnek!
  Zaszlavik Sára
Én mindenkit csak biztatni tudok, hogy jelentkezzen a versenyre, mivel a döntőn való részvétel emlékezetes élmény marad mindenki számára. Sokan kérdezték, hogy mivel is töltöttük ezt a 3 napot a verseny pár óráján kívül. Unatkozni egyáltalán nem volt időnk, mivel a szervezők rengeteg érdekes programot találtak ki számunkra. A hétvége során DürerDollárokat gyűjtöttünk a programokon való részvétellel, amit a verseny végén a liciten válthattunk be. Szerintem ez volt a legizgalmasabb a programok közül, főleg mivel mi nyertük meg a főnyeremény tortát és egy focilabdát is. A többi versenyhez képest ez a verseny abban is egyedülálló volt, hogy egyetemisták szervezték, ezért fiatalos, oldott és baráti hangulatú volt a döntő.
Krisztián Joni
Ez nem egy átlagosan megrendezett verseny volt. Különlegességét az adta, hogy a miskolci Földes Ferenc Gimnázium volt diákjai szervezték. Ezáltal a hangulata kötetlen volt. A gyülekezetben felállított csocsó tetszett a legjobban.
Román Dave:
Ez a verseny nem az átlagos matek versenyek közé tartozik. Sok versenyen indultam már, de azok általában arról szólnak, hogy leülsz, és 3-4 óráig oldod a feladatokat. Ebben a versenyben az tetszett a legjobban, hogy csapatban kellett dolgoznunk így az átlagos feladatok mellett új kihívásokkal találkoztunk. Mivel már olvastátok miket csináltunk szabad időnkben nem nehéz elképzelni, hogy általában hajnali 2-3 óráig is fent voltunk. Ennek ellenére volt  1 csapat, ami kifejezetten jó eredményt ért el. Bár volt egy kis balhé a pontokkal végül másodikak lettek. Végezetül annyit mondanék; köszönöm, hogy képviselhettem az iskolát és, ezáltal annak fenntartóját a Hit Gyülekezetét is.
Nagy Salamon
Megilletett a miskolci gyülekezet vendégszeretete – nagyszerű emberek láttak el minket minden jóval. A versenyen nagyon tetszett a Dürer dollár és maga a csapatverseny ötlete, és egyedülálló volt a szervezők közvetlensége. A Miskolcon töltött hétvége mind társas időtöltés, mind versenyzés szempontjából rendkívül emlékezetes volt.  
Varga Eszter
Az egész hétvége nagyon nagy élmény volt a számomra, azzal együtt hogy fiataljaink hozták azt az energiaszintet, amit vártam tőlük, így kellemesen elfáradtam. A verseny nagyon ötletes volt, a csapatmunkán túl az is tetszett, hogy voltak nem szokványos, nem tananyagízű feladatok, például egy stratégiai játék megnyerése. Alkalmunk nyílt találkozni Szemerédi Endre Ábel díjas matematikussal, aki előadást is tartott a résztvevőknek.  A miskolci testvérek segítőkészsége lenyűgöző, nem tudtunk olyat kérni, aminek ne teljesítették volna a kétszeresét. A legpozitívabb benyomást pedig a diákok kedves, életteli és teljesen együttműködő viselkedése tette rám.  Természetesen az országos második helyezésnek is nagyon örülök, de aki hátul végzett, annak sem kell szomorkodnia. Jó túra volt, remélem, sokan jöttök jövőre is!
 Publikálta: Varga Eszter
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium