BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Tantárgyak
ÚT AZ ORSZÁGOSRA
2013.06.20.
Lakatos Joshua nyolcadikos tanuló indult az Öveges József fizika versenyen
Az egész országban 1200 tanuló nevezett. A kerületiről tovább jutott fővárosira, ahol a versenyzők száma 500-ra csökkent. De még innen is tovább menetelt egészen az országos döntőig, ahol a 80 döntőzőből a 61. lett. Josh (ahogy becézik) az alábbi interjúban mesélte el a versenyben átélt élményeit.
 
Mi indítatott arra, hogy részt vegyél egy efféle fizika versenyen?
Az, hogy a fizikából a jövőben lehet, hogy meg fogok élni, ugyanis ez lesz a munkám. De pontosan még nem tudom, hogy mit fogok dolgozni. Azt se tudom, hogy melyek azok a tantárgyak, melyek kelleni fognak ehhez, de a fizika az biztos, mert ebből szeretném és fogom is keresni a kenyeremet.
Versenyen jó helyezést értél el. Beszélj erről a versenyről kérlek!
Ez a verseny úgy történt, hogy lementünk Győrbe a Szocsák Ildikó nénivel –a felkészítő tanárommal- majd három napot ott töltöttünk. A versenyt megrendező emberek és tanárok nagyon kedvesek voltak. Adtak ott nekünk szállást, ételt, italt, elláttak rendesen. A verseny az egyik szombati napon zajlott.
Gondolom akkor, hogy a három ott töltött napot csak nem versenyeztétek végig. Mit csináltatok a maradék időtökben?
Voltak nagyon jó programok. Például elmentünk egy Mobilis nevű központba. Itt fizikai kísérleteket mutattak be és fizikai játékokat lehetett kipróbálni. Ezen kívül volt egy jó városnézés, melyben megnéztük Győrt, átmentünk egy-két hídon is, majd egy szigetre is átsétáltunk. Volt persze sok szabadidő is. Ez a három nap alatt összeismerkedtem néhány gyerekkel. Szóval jó volt.
Mennyivel másabb egy verseny teszt, mint egy átlagos fizika dolgozat az iskolában?
Vannak persze ugyanolyan típusú feladatok, kérdések is, de mivel verseny, ezért természetesen jóval nehezebbek, mint itt a suliban egy dolgozatban. Meg hát sokkal nagyobb az izgalom és a feszültség a verseny előtt, mint egy dolgozat előtt. Az ember itt tudja egyrészt, hogy sokkal nehezebb, másrészt minél jobb helyezésért akar elérni.
Mennyi időbe telt a felkészülés?
Több hónapig készültünk. Ildikó néni időnként elkért az órákról, de legfőbbképpen a fizikákról. Az órák anyagát már úgyis vettem vele, így a különórákon jóval tovább haladhattam. Délutánonként pedig rendszeresen itt maradtam az iskolában. Ekkor volt olyan, hogy több órán keresztül is fizikáztunk Ildikó nénivel. Ezért nagyon is hálás vagyok neki, hogy ennyit tanított és foglalkozott velem.
Kik azok a személyek, akik még segítettek a versenyre való felkészülésben?
Még a Réthelyi Judit néni. Ugye ő a mostani fizika tanárom. Sokszor volt, hogy ő magyarázott el nekem dolgokat.
Nyújt neked-e az valami segítséget versenyen, hogy keresztény hívő vagy?
Igen. Mégpedig úgy, hogy azok a dolgok, amiket megtanultam, Istentől kérem, hogy versenyen segítsen feleleveníteni. Kérem, hogy a versenyen a lehető legjobbat nyújthassam, hogy minden zökkenőmentesen mehessen.
Tudnád-e valamivel motiválni azokat, nem szeretik a fizikát és nincs kedvük tanulni? Miért érdemes a fizikával foglalkozni?
Ebben a mostani világban több mindenhez kell érteni, hogy jól tudjunk megállni és jó fizetést is kapjunk felnőtt korunkban. Ezért fontos a fizikát tanulni, mert lehet, hogy majd egyszer felnőtt korában sok mindenkinek szükséges lesz a megélhetéséhez. Jó tanulni ezt a tantárgyat, mert több választási lehetőséget nyújt a jövőben, hogy mit dolgozzon.

Holósi Dávid
Publikálta: Szocsák Ildikó
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium