BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Tantárgyak
Földön és vízen… De most komolyan!
2013.11.20.
A Bornemisza (M)éter Tehetséggondozó Program keretében (és nem mellékesen egy pályázaton való sikeres szereplés egyenes következményeként) iskolánknak lehetősége nyílt egy feledhetetlen élményekben gazdag tábort szervezni, melyre a gimnázium tanulói közül a természettudományok tizenöt legelvetemültebb rajongója és művelője kapott meghívást.
A Bornemisza (M)éter Tehetséggondozó Program keretében (és nem mellékesen egy pályázaton való sikeres szereplés egyenes következményeként) iskolánknak lehetősége nyílt egy feledhetetlen élményekben gazdag tábort szervezni, melyre  a gimnázium tanulói közül  a természettudományok tizenöt legelvetemültebb rajongója és művelője kapott meghívást.
 A „Földön és Vízen” fedőnévvel ellátott program október 23-a és 29-e között valósult meg Budapesten és a Balaton környékén. Célja az volt, hogy a biológia, földrajz, kémia és fizika tudományát olyan szemszögből vizsgálhassuk meg, ahogy arra iskolai kereteken belül nem lenne lehetőség. Így történt, hogy tanulmányozhattuk szeretett fővárosunk különböző pontjain a talajból származó radioaktív sugárzást, számos intézményt meglátogathattunk (pl. BME Szerves Kémia Tanszék, ELTE TTK, MTA Limnológiai Intézet); és megtudtuk, hogyan lehetne energiát termelni száraz falevéllel, mik azok a bicentrikus négyszögek, és hány százezer mikro- és makroélőlényt nyelünk le, ha a Balaton vizét kortyolgatjuk. Ezenkívül gyönyörködhettünk a ködös őszi balatoni tájban, túráztunk; sor került vízminőség-vizsgálatra, tájékozódási-és terepgyakorlatokra. Volt lehetőség csobbanni a Balatonba és a Kőtengerbe; szerencsére csak az elsőre került sor, habár néha nem sok hiányzott az utóbbihoz sem…
A szentbékkállai Kőtenger Panzióban töltöttünk három napot. A koszt és kvártély önmagában biztos alapot adott a jó kedélynek, amit a kiváló társaság és a számtalan móka csak tovább gazdagított.
Ám elvesznénk a szavakban, ha mindent megpróbálnánk lejegyezni, ezért úgy döntöttünk, hogy megosztunk néhány személyes élményt, és azt, hogy kinek mi tetszett a legjobban:
 
„Összességében a kirándulás nagy részére örömmel gondolok vissza, mert nagyon sok fantasztikus tudományterületbe kaphattunk belátást. A Balatonon eltöltött három napot külön kiemelném a többi program közül. Az esti kiselőadások jó hangulatot teremtettek. Tetszett a meccs is [Real vs. Barca – a szerk.], és a túra, amikor térkép segítségével kellett megkeresni különböző helyszíneket.  Az egyik kellemes emlékem az a sakkparti, amit a Dáviddal játszottunk a stégen a tóparton a naplementében gyönyörködve: ez nagy élmény volt. A budapesti programok közül jó volt, az ásványkiállítás, a kísérletezés, és a paleontológiai intézet is.”
(Skribek Benjámin)
                „Jó volt az ELTE-n a hétfői matematika előadás a bicentrikus négyszögekről. A TTK hullatára [ti. Paleontológiai Intézet - a szerk.] pedig megragadott. Tetszett az Ingókő, a liftezés, a Skodával az utazás, a Tabu, a kent kupé. A kirándulást is nagyon élveztem, jó ötletnek találtam, hogy összejött egy ilyen természettudományosabb beállítottságú csapat. A programok kellemesen jók voltak, feltehetően mindenki találhatott a saját érdeklődési körének megfelelő elfoglaltságot.”
(Benkő Dávid)
                "Legjobban az a túra tetszett, amikor csapatokban egy iránytűvel és egy térképpel felszerelve kellett egy erdei ösvényen eltájékozódnunk, a végén pedig, egy tónál lyukadtunk ki, ahol meg is álltunk egyet focizni. Érdekes volt a vízminőség -vizsgálat is. Egy helyen olyan tiszta volt a tó, hogy egyikünk még ivott is belőle. Másvalaki pedig a vízbe eset... Voltak kalandok. Egy biztos, sosem unatkoztunk!"
(Dornai Zsófia)
                „A legjobban a táborból a Balatonon töltött idő tetszett. Őszintén nagyon meglepődtem, hogy ilyen tiszta és szép a Balaton, amikor nem kavarja fel a vizét a nyári forgatag. A látványhoz még az is hozzájárult, hogy a fák színesek voltak, néha őzek átrohantak az úton autózás közben, jó idő volt, de a nap már csak olyan bágyadtan sütött.
Nagyon tetszett, amikor az egyik nap óriási nagy köd volt, emiatt a víz és az ég teljesen egybeolvadt. Az egyetlen támpont, amit láttunk a vízen, egy vitorlás hajó volt, ami komótosan távolodott a parttól. Kicsit olyan érzés volt, mintha egy forgatáson állnék, a köd és a hajó mind csak díszlet lenne.
Amit nagyon élveztem az túrázás, a délutáni focizás és az esti társasozás volt, amit csak a makro gerinctelen faunák nézegetése szakított meg. Meglepődtem, hogy ilyen gyorsan összeszokott a társaság, és így jókat tudtunk együtt nevetni. A tanárokat is jobban megismerhettük, aminek köszönhetően azóta az órákon jobb a hangulat, többet nevetünk. Én ezt például nagyon élvezem, és ezért is köszönöm a lehetőséget.”
(Horváth Laura)
                „Tetszett a Balatonnál a limnológiai előadás, és az utolsó napon a „Brutális fizika” előadás. Ezen kívül jó volt a foci és a tájékozódási feladat.”
(Román Dávid)
                „Az tetszett a legjobban, hogy sokat kirándultunk, és hogy eközben ilyen jó idő volt az őszhöz képest. Tetszett, hogy egyetemeket látogattunk, és betekinthettünk laborokba is. Nagyon jók voltak a társasjátékok és a foci.”
(Millner Viola)
„A terepgyakorlatok során olyan gyakorlati tudásra tehettünk szert, amelyet az iskola padjai mögött a legérdekesebb órákon sem tudnánk megszerezni.
A természetben rácsodálhattunk Isten kreativitására és művészi felülmúlhatatlanságára, amely utunk során többek között a szentbékkállai párafedte hegycsúcsokban vagy éppenséggel a mikroszkóp alatt elhelyezett makro gerinctelen faunákban nyilvánult meg.
Nagyon hálás vagyok, hogy mehettem erre a kirándulásra, és remélem, hogy a jövőben is lesz alkalmam részt venni ehhez hasonló programokon.”
(Gyurkó Bátor)
           
                A tábor igazi különlegességét az adta, hogy nagyon jó társaságban tölthettük el az időt. Emlékezetes eseményei közé tartozik a BME-VBK látogatása vagy éppen a közös meccsnézés.Az egész tábort köszönjük a Tanároknak, akik ezt megszervezték.
(Krisztián Jonatán)
                „A kirándulás nagyon izgalmasra sikeredett, hála a príma szervezésnek és a kreatív feladatoknak. Sok helyre sikerült eljutnunk, ahol mélyebben megvizsgálhattuk a környezetet, minden egyes  természettudományi tantárgy szemszögéből.Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy érdeklődjön a természettudományi tantárgyak iránt.”
(Kiss Benjámin)
               
„A   hangulat jó volt és sok érdekes dologgal találkoztunk a táborban. Jobban megismertük egymást és a tanárokat is.Köszönjük Rita néninek és a Többieknek, hogy megszervezték a tábort.”
(Dénes Ervin)
„A gyakorlatiasság mindig jól jön, különösen, ha olyan gyakorlatias területtel van összekapcsolva, mint a természettudomány. A fa- és sziklamászás volt a kedvenc részem.  Nagyon élveztem a társaságot is; megerősödtem abbéli hitemben, hogy a reálosok a föld leghumorosabb emberei közé tartoznak (természetesen a humánosokkal együttJ). Csak hálálkodni tudok azoknak, akik ezt a programot lehetővé tették számunkra!”
(Kazai Krisztina)
                „Vegyes érzelmekkel indultam, de most már nagyon örülök, hogy elmentem erre a tanulmányi kirándulás-sorozatra. Sok új, érdekes dolgot hallottam és tapasztaltam; megismerkedtünk az ELTE és BME intézményekkel is. Személy szerint az MTA Limnológiai Intézete tetszett a legjobban, a Balaton partján. Most már tisztábban látom, hová is tervezek jelentkezni. Jó volt a társaság és a szállás, nagyon köszönöm a tanároknak a lehetőséget és az élményt.”
(Borbás Máté)
                „Ez a természettudományos tábor egy jó élmény volt számomra, és újra rádöbbentem, hogy mennyi fantázia és kreativitás van a  természetben. A szentbékkállai napfelkelte és naplemente egy felejthetetlen látvány volt számomra. Az előadások közül nekem az őssejtekről szóló tetszett a legjobban, de még sok érdekes előadást hallottunk a természetről. Örülök, hogy sok új embert megismerhettem a tábor során, és a tanárokkal is kialakult egy személyesebb kapcsolat. Összességében ez a tábor egy jó motivációt jelentett számomra.”
(Fehér Csilla)
„Nekem tetszett a tábor mert jó volt a társaság és jó volt közelebbről megismerni  embereket és a tanárokat. Nagyon élveztem a reggeli közös bibliaolvasást és imádkozást, a közös programokat és a balatoni táj is gyönyörű volt. Az előadások témái nem annyira az én érdeklődési körömbe tartoztak, de akadtak nagyon érdekesek is pl. az őssejt kutatásról szóló előadás. Összességében tehát jól éreztem magamat a táborban eltöltött héten. :)”
(Horváth Kamilla)
„Nagyon élveztem a tábort, egyrészt a programok, másrészt a társaság miatt. Személy szerint a BME laborlátogatás, és a Limnológiai Intézetbe tett látogatás tetszett a legjobban, de jók voltak a túrázások és a vízminőség vizsgálatok is. Az is a tábor mellett szól, hogy betekintést engedett több természettudományi területre is. ”
(Ladjánszki Ádám)
Publikálta: Kós Rita
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium