BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Tantárgyak
Beszélgetések a programozásról, az informatikus munkáról és a cégalapításról
2015.06.01.
06.05-én, pénteken, 15:30-tól a Száva utcában az Info1 teremben Sárosi Róbert lesz a vendégünk
Egy hete az informatika fakultáció diákjaival ellátogattunk egy nagy informatikai céghez, az Evosoft Kft-hez, hogy a tanulók körülnézzenek egy munkahelyen, benézzek az irodákba és beszélgessenek az ott dolgozókkal. A cégnél György Róbert fogadott minket, akik először körülvezetett a cégnél, utána röviden bemutatta az ott folyó munkát és készségesen válaszolt a tanulók kérdéseire.

Az Evosoft Kft (http://www.evosoft.hu) 100%-os Siemens csoport tulajdon, így Siemens termékekhez készít programokat. Az itt készülő termékek a legkülönbözőbb céllal készülnek, egyebek mellett orvosi, ipari automatizálási, energia ipari, vasút,-gépjármű gyártási területekre dolgoznak a különböző üzletágak.

Az Evosoftnál lezajlott érdekes beszélgetés részleteit lásd pár sorral lejjebb.

E hét pénteken, június 5-én a Száva utcában az Informatika 1 teremben 15:30-tól Sárosi Róbert fog előadást tartani és beszélgetni szintén az informatikáról, de ezt a szakmát ezúttal nem egy nagy multi, hanem egy kisebb startup cég nézőpontjából ismerhetitek meg.

A beszélgetésre szeretettel várjuk az iskola tanárait és diákjait.


Róbertnek saját cége van és sok ötlete. A cége (http://erinnovations.net) elsősorban mobil alkalmazások fejlesztésével foglalkozik.  A cégvezetőt 2012-ben beválogatták a La Femme magazin által meghirdetett 50 tehetséges magyar fiatal elnevezésű mentorprogramba.

Róbert pénteken többek között a következő kérdésekre fog válaszolni.
  1. Miért érdemes megtanulni programozni akár annak is, aki nem lesz informatikus?
  2. Mikor hasznos és mikor felesleges vagy káros az informatikai eszközöket használni?
  3. Milyen képességek hasznosak az informatikus szakmában?
  4. Igaz-e, hogy az informatikusok nem kommunikatív, gép központú személyek?
  5. Hogyan lesz egy ötletből vállalkozás, bevétel?
  6. Milyen előnyei és nehézségei vannak egy saját vállalkozásnak egy alkalmazotti beosztással szemben?
  7. Szerinted mivel érdemes középiskolás korban leginkább foglalkozni, mit érdemes leginkább tanulni?
Ha neked is vannak kéréseid, kérlek küld el nekem és én továbbítom Róbertnek. (zscsabakukacbpg.hu)
 
Részletek György Róberttel folytatott tanulságos beszélgetésből.
 
El lehet ma helyezkedni Magyarországon  informatikusként?
Határozottan igen. Nem kell, nem érdemes külföldre menni, itthon is van elegendő munkalehetőség. Csak egyedül az Evosoftnál jelenleg több mint 40 betöltetlen állás van. (https://karrier.evosoft.hu/)

A jövőben nem fognak telítődni az informatikus pozíciók, az informatikusok iránti kereslet nem fog visszaesni?
Szerintem nem, mivel egyre több szoftver által vezérelt eszköz lesz, ma is nagyon sok van már, így egyre több informatikusra lesz szükség a jövőben.

Nem unalmas az informatikus munka, egész nap ülni a gép előtt, kevés emberi kapcsolattal?
Ez attól függ. Ha valaki 8 óra munka után otthon is 8 órát tölt a gép előtt, az tényleg sok. De aki 8 óra után sportol, társasági életet él, annak nem feltétlen. A 8 óra munka alatt nem csak a géppel kell dolgozni. Pozíciótól függően a tevékenységek 30-40%-a megbeszélés, tehát ebben a szakmában is fontos a kommunikáció. Nálunk a munka nem magányos tevékenység, hanem csoportban dolgozunk.

Ha valaki szereti azt, amit csinál, hamar eltelik a munkaidő. Az informatika gyorsan változik, 5 éves tudás sok tekintetben elavult és ritkán van az, hogy valaki 5-6 évig ugyanazon a területen dolgozik. Állandóan tanulni és fejlődni kell, ami változatossá teszi a munkánkat.

Ezen kívül jó érzés a munkák eredményét látni. Például egyszer egy kórházban olyan röntgengéppel vizsgáltak, amin az általunk írt szoftver futott. Az orvos, amikor ezt megtudta, rögtön felsorolta, milyen irányba látná szükségesnek a program továbbfejlesztését.

Milyen jelentősége van az idegen nyelvismeretnek?
Idegen nyelvismeret cégünknél elengedhetetlen. Alap, hogy a munkatársak tudjanak angolul, de a német nyelvtudás komoly előnyt jelent, sok helyen követelmény. Igaz, hogy a németek tudnak angolul, de egészen más a kapcsolat velük, ha németül beszélünk. Lehet, hogy többeknek nem annyira megnyerő a német nyelv, de Németország rendelkezik Európában a legerősebb gazdasággal.

Milyen diplomák, nyelvvizsgák, egyéb végzettségek szükségesek egy állás betöltéséhez?
Igazából nem a végzettség, hanem a tudás számít. Nem a nyelvvizsga bizonyítványokat nézzük, hanem elkezdünk beszélgetni idegen nyelven a jelentkezővel. Akkor kiderül, hogy a nyelvtudása megfelelő-e, esetleg mennyit felejtett a nyelvvizsga óta. Ugyanez igaz az informatikai ismeretre is. Az interjúk során rákérdezünk a szakmai dolgokra is.
Szerintem elég sok diplomás mérnök van, de sokaknak a tudása nem elegendő. Nem tanultak eleget vagy alaposan az egyetemen, így nem tudjuk alkalmazni őket.

Milyen más tudás, képességek fontosak még az informatikai és nyelvismereteken kívül ebben a szakmában?
Ahogy említettem csoportokban dolgozunk, ezért fontos, hogy munkatársaink jó csapatjátékosok legyenek, szívesen és hatékonyan segítsenek másoknak. Nem elég, hogy valaki a saját munkájával készül el időben, ha a csapatban mások nem tudják a feladataikat teljesíteni. Elsősorban nem az egyéni, hanem a csoportteljesítményt számít.

Hol érdemes továbbtanulni?
A tavalyi év során kb. 100 interjún vettem részt. Ezek alapján szerintem a Budapesti Műszaki Egyetem nyújtja a legjobb képzést. Más egyetemekről is jönnek felkészült jelentkezők, de arányaiban a számuk kisebb, mint a BME-ről érkezetteké.

Mekkorák a bérek ezen a területen?
Konkrét összegeket nem említenék, de elegendő ahhoz, hogy egy családos ember anyagi gondok nélkül éljen.

Publikálta: Csaba Zsolt
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium