BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Tantárgyak
Szappankészítéssel búcsúztak a kémia óráktól az újszászos 8. osztályos tanulók
2015.12.18.
Egyrészt a karácsonyi ünnep közeledte adta az ötletet, másrészt a 8. osztályos gyerekek, gondoltam biztosan szeretnének valami szépet adni ajándékba szeretteiknek és ráadásul lassan vége a kémia tanulásának – már legalábbis a 2015/2016-os tanévben. Így szerettem volna, ha maradandó élménnyel zárjuk a kémia laborórákat.
Egyrészt a  karácsonyi ünnep közeledte adta az ötletet, másrészt a  8. osztályos gyerekek, gondoltam biztosan szeretnének valami szépet adni ajándékba szeretteiknek és ráadásul lassan vége a kémia tanulásának – már legalábbis a 2015/2016-os  tanévben. Így szerettem volna, ha maradandó élménnyel zárjuk a kémia laborórákat. Ezzel nemcsak kreatívan töltötték idejüket, hanem jól is szórakoztak, miközben egy kis kémiát is tanultak. Szappan főzésbe bárki belekezdhet aki szeret kreatívat alkotni , sütni –főzni, és jó szórakozás is egyben.

A szappant olívaolajból készítették a gyerekek. Az előkészületi fázisban  kibélelték a kiöntő formákat zsírpapírral – ebben külön köszönet illeti a 8.B osztályos lányokat, akik a legtöbb előkészületi munkát elvégezték -, majd egy kis segítséggel elkészítették a lúgoldatot, hőmérővel figyelve a hőmérsékletét. Majd az olíva olajat melegítették fel a lúgoldattal egyező hőmérsékletre (45◦C-ra).

Aztán, lassan adagolva a lúgoldatot az olívaolajba botmixerrel krémes állagúvá mixelték. Majd rizslisztbe elegyített levendula illóolajat belekeverve, illatosították.
Következett a színek kavalkádja. Kimértek kisebb edénybe az alapanyagból, majd színezték. Némelyek több színárnyalattal is éltek.

Ezután következett a szappankiöntő formákba, a különböző színű, krémes állagú szappanok egymásra rétegezése. Miután elkészültek, fóliával letakarva, becsavartuk törölközőbe, hogy szép lassan hűljön ki.

24-48 óra után daraboltam …. A képek magukért beszélnek. Igazi szappanköltemények születtek!

Gratulálok minden diákomnak, és nagyon áldott, boldog, békés ünnepeket kívánok mindenkinek!

Héjja Enikő
Publikálta: Héjja Enikő Mária
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium