BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Tantárgyak
Bornemisza Sütöde
2016.07.06.
Bornemisza Sütöde Több mint 10 éve nagyon nagy népszerűségnek örvend a sütés-főzés az Újszász utcai telephelyen. Az egyik osztály szerint „ezek a legfinomabb órák”.
Minden sütő-főző órán minden diák kap lehetőséget a tényleges ételkészítésre. Itt nem számít, hogy ki milyen tanuló. Nem számít, hogy megfordult-e már a konyhában, vagy nem. Nem baj, ha kiborul… ha leesik… ha kidől… Itt nincs elrontható feladat. Ha elnézte valaki a receptet, akkor átírom. Persze olyan is volt, hogy már nem lehetett megmenteni az ételt: piskótába sikerült 8 evőkanál sót beletenni cukor helyett… jót nevettünk rajta. Azóta is emlegetem: anekdota lett belőle.
Recepteket írunk – kézzel!  A sokat emlegetett Z generáció tagjai kénytelenek leírni a szöveget, bár mindent bevetnek annak érdekében, hogy kikerüljék. Ezután „szövegértünk”, mérünk, gyúrunk, nyújtunk, takarítunk, mosogatunk… Mindenki. Élvezik, - és esznek. Érzékszervi tapasztalatokat gyűjtenek! Utána megvendégelik a tanáraikat és az igazgatóságot. Rendkívül büszkén viszik a tányérokat, még a kötényt sem veszik le magukról, hogy mindenki lássa!
Készült egy kisfilm. Fantasztikusan jól sikerült. Köszönet a készítőjének.
https://youtu.be/YODzjbB6NAs
Az évek folyamán több diák ment szakács pályára, bevallottan azért, mert megszerették az óráimon a sütést, főzést. Az egyik volt diákom - Mester Márk - többször tartott nálam szakkört, és tanította a felső tagozatosokat.
Bornemisza Sütöde
Publikálta: Reményi Ilona
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium