BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Tantárgyak
Gábor Dénes középiskolai ösztöndíj pályázat 2017
2017.06.21.
A pályázat kiíróinak célja 2017-ben is az volt, hogy a természettudományi ismeretek magas szintű elsajátítására ösztönözze a középiskolai oktatásban résztvevő tanulókat. Iskolánk tanulói közül Czinege Johannán nyerte el az ösztöndíjat.
A NOVOFER Alapítvány az idei évben, a reál tárgyak elsajátításának ösztönzése érdekében „Víz víziók” és „Természeti adaptációk” címmel hirdette meg a Gábor Dénes Ösztöndíj pályázatot a hazai és a határainkon túl élő, magyarul tudó középiskolások körében. Az Alapítvány Kuratóriuma úgy látja, hogy a jövő alakulásával kapcsolatos gondolkodás népszerű a fiatalok körében, ez inspirálta arra, hogy rendszeressé tegye a középiskolások körében a gondolkodásra sarkalló felhívásait.
Az ösztöndíj elnyerésének a feltételeként egy pályaművet kellett leadni. A 6-10 oldal terjedelemben jeligével és címmel ellátott esszédolgozatban a megadott témakörök egyikét kellett a pályázónak feldolgozni, értelmezni, továbbgondolni, az újszerű lehetőségekre rámutatni. A dolgozat formai követelményei, nagyon hasonlóak voltak a szakdolgozatok követelményeihez.
Az elbírálás szempontjai a szakmaiságon túl a mondanivaló figyelemfelkeltő hatása, a pályamű fontossága, illetve az újszerű gondolatok aránya voltak.
A pályázat kiírása nagyon tetszett diákjainknak, de sok tehetséges fiatalt visszariasztott az, hogy előre lehetett látni, hogy nagyon sokat kell dolgozni a megfelelő pályamunka kidolgozásával.
A középiskolai és az OTDK ösztöndíjat az MTA Felolvasó termében tartott ünnepség során vehették át a diákok. A díjak átadásában közreműködött Bokor József akadémikus, az MTA alelnöke, Csépe Valéria akadémikus, a köznevelés tartalmi megújításáért felelős miniszteri biztos, Gyulai József akadémikus, az Alapítvány kuratóriumának elnöke, Szendrő Péter professzor, az Országos Tudományos Diákköri Tanács elnöke.
Diákjaink közül a pályázaton eredményesen szerepelt és tárgyjutalmat nyert el Zaszlavik Hanna, aki a vízbőség (árvíz, belvíz) és a vízhiány (aszály) innovatív kezeléséhez adott ötleteket. Eredményesen szerepelt és ösztöndíjat nyert el Czinege Johannán, aki azon gondolkodott el, hogy az emberiség számára milyen területeken és hogyan lehetne alkalmazni az élőlények „megoldásait”. Konkrétan a drónok folyamatos energiaellátásához keresett ötleteket a természetben található példák segítségével. Johannán elnyert egy különdíjat is, amelyet a Messzehangzó Tehetségek Alapítvány adott ki.
 A kiemelkedő eredményeknek köszönhetően iskolánkhoz került az egyik „kiváló felkészítő” díj is. A díjazottakat meghívták a Parlamentben tartandó Gábor Dénes-díj átadási ünnepségre is.
Publikálta: Bagyarik Cecília
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium