BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Tantárgyak
Látogatás az atomvárosban
2020.01.06.
Iskolánk egy busznyi tanulója Zádori Erika tanárnő szervezésében látogatást tett a Paksi Atomerőmű területén, amely - nem túlzás - valóságos város a városban.
Sokhektáros területről ugyanis szó, ahol maga az erőmű csak az egyik, bár legfontosabb része az atomenergiában rejlő félelmetes energiák felszabadításának, vagyis az irányított maghasadásnak.
Már az odafelé vezető úton érdekes előadásokat hallhattunk a témába vágó főbb területről (pl. Manhattan terv, fegyverek, sugárzás és környezeti hatások) de az erőmű közvetlen környezeténél mégis úgy éreztük, egy roppant komoly, már-már méltóságteljes világba lépünk be. A rendkívüli biztonsági előírások, az ott dolgozók összeszedettsége és a két múzeum, amit megnéztünk az erőmű területén, mind-mind ezt erősítette. Meg a reaktorterem is, amelyre több emeletnyi magasságból, vastag üvegfal mögül nézhettünk alá. Szinte kézzel fogható volt, micsoda hatalmas energia dübörög a közelben, s hogy az atom ereje bizony nem játék. Az irányított és megfelelően féken tartott maghasadás óriási lehetőség, valóban az egyik „legtisztább” energia,  de nagyon-nagyon oda kell figyelni rá (és nem csak a Csernobil film óta!)
 A némiképp sci-fi filmekbe illő hatalmas turbinateremben különösen éreztük ezt, ahol sárga füldugókkal és szintén sárga védősisakokkal felszerelten haladtunk át, miközben tőlünk karnyújtásnyira mega, sőt gigawattok sokasága keletkezett, hogy aztán innét az ország összes pontjára eljusson az itt termelt villanyáram.  
Az atomváros a maga 5500 dolgozóval, Paks dunaparti külterületén, lefordulva a hatos útról, átjutva egy erdős szakaszon található. Nem rejtőzik el a szem elől, de azért nem lehet ide csak úgy találomra betérni. Vitán felül az az ország egyik erőközpontja. S mint ilyen, tapintható tekintélyt sugall (de nem sugároz!) magáról, amit élmény volt megtapasztalni, ezt mindannyian pontosan éreztük azon a napon.
Publikálta: Pálfy Gyula
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium