BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Tantárgyak
Kémiashow
2011.03.21.
Az ENSZ 63. közgyűlése a 2011-es tanévet a kémia évének nyilvánította. Ebből az alkalomból a Magyar Kémikusok Egyesülete felhívást intézett a magyar iskolákhoz, amelynek lényeg az, hogy az iskolák kémia tanárai a hivatalos párizsi megnyitót megelőző napon végezzenek el néhány látványos kísérletet. A kísérletsorozat címe: TÜZET VÍZZEL, VIZET TŰZZEL! A program elsődleges célja a kémia népszerűsítése. A gimnazisták és az általános iskolások is örömmel fogadták a bemutatót, amit az alábbi képek és vélemények hűen tükröznek. A kísérletek úgy lettek kiválasztva, hogy tűz és víz egyszerre legyen jelen bennük. Legnagyobb sikere a metanol gőzének égése volt a 20 literes polikarbonát flakonban és a mindenféle vegyületből és keverékből összeöntött „elefántfogkrémnek” (a zöld hab) volt.
De, mit is szóltak az iskola tanulói ehhez a rendhagyó programhoz? Ha tovább olvasol, megtudhatod.
Gimnazisták kommentjei:
Eggendorfer Noémi:
Szerintem nagyon érdekes és hasznos volt a KÉMIA NAP. Nagyon tetszik az ötlet, hogy az iskola figyel az aktuális eseményekre és rendez ilyen típusú programokat. Az is jó volt, hogy diákok is segédkeztek.
Mindegyik kísérlet nagyon tetszett, szerintem jól választottak a szervezők. Néztem volna tovább is.
Remélem lesz még ilyesmi, aktuális témákkal kapcsolatos történelmi, irodalmi, stb. előadások.
 
Fehér Dóra:
Nekem nagyon tetszett, mert én szeretem a kémiát. És mivel biosz-kémia tagozatos vagyok, szerintem fontos, hogy ilyen módon (mármint ilyen rövid kis előadásokkal) szerettessük meg a kémiát azokkal, akik hát, mondjuk ki: utálják. Szóval mindenképp fontos és nagyon hasznos is. Nekem az utolsó kísérlet (a metanol gőzének égése) tetszett a legjobban, mert szerintem az volt a leglátványosabb.
 
Kiss Mendel:
Tetszettek a kísérletek, mert látványosak voltak. Az alkohol gőzös hordógyújtás és az a zöld habos tetszett a legjobban.
 
K. Rebeka:
Nekem nagyon tetszett ez a kémiai előadás. Mindegyik kísérletet érdekesnek találtam. Ami nekem személy szerint a legjobban tetszett és talán a leglátványosabb is volt: a mosogatószeres kísérlet, mikor habokban kiáramlott a mosogatószer a lombikból.
Szerintem ez egy jó program volt és máskor is lehetne hasonló.
 
 
Anna:
Véleményem szerint nem volt olyan rossz a kémiai előadás. A baj csak az volt, hogy az a sárga színű habos és a víztartályos kísérlet kivételével –amik nagyon érdekesek voltak- a gimnázium tanulói az összes kísérletet ismerték. Egyébként minden a megszokott rendben történt, Móni néni a szokás lendületes stílusában tartotta az előadást és a segédjei is egészen érthetően magyarázták azt, hogy éppen mit is csinálnak. Én személy szerint szükségesnek tartom az ilyen programokat, mivel a diákoknak néha szükségük van egy kis változatosságra.
 
N. Gabriella:
A kémia éve alkalmából egy 20-25 perces kísérletekben gazdag előadást láthattunk. Volt minden mi "szemnek ingere" pl.: műanyag (benzinnel kimosott) ballonban lángcsóva, zöld hab kitörése az üvegből, repülő konzervdoboz, égő kishajó és még sok más. Mindezeket nehéz mondatokba zárni, mert van, amit látni kell.
 
Pálma
Kémia nap...nem értettük. Először nem. Csak vártuk, mi lesz a meglepetés a nagyszünetben. Aztán megtelt a tornaterem, s elöl már készülődött a nagy attrakció. Különböző eszközök, melyek kémiai sejtetéseket sugalltak bennünk. 1-2 diáktársunk fehér köpenyben villogott előttünk, na de a biztosíték, hogy ez tuti kémiáról fog szólni, Móni néni személye volt, aki már buzgón készülődött a programra. Aztán megtudtuk, hogy ez bizony a kémia éve, s ebből kifolyólag láthatunk néhány neves kísérletet... amelyeknek többsége valamilyen robbanással végződött, tehát látványosak voltak. Tűz-fény- láng-bumm: ez a kémia. Majd a végén a "Géza, szólj már" vers vitte a pálmát. Azt hiszem, ez egy BPG-s közhelyként marad meg a közéletben.
 
 
Általánosos iskolások kommentjei:
Klement Anna:
Az a kísérlet különösen tetszett, amikor sárga hab folyt ki az üvegből, vulkánhoz hasonlóan. Már azt hittem elönti az egész termet, de nem így történt…
 
Egy 4. osztályos tanuló:
Nekem tetszett. Az volt a legjobb, amikor a kék flakonba „tüzet raktak”.
 
Ceglédi Dávid:
Azért tetszett, mert olyan látványos volt. Főleg a lila füst. Szép az ilyen kémia. Talán ez lesz a kedvenc tantárgyam.
 
Burián Ármin:
Durrantottunk, robbantottunk, égettünk és büdösítettünk… Ezeket a kísérletek nem szabad otthon csinálni.
 
Czuczor Bertalan:
Hidrogént csináltak és beletöltötték egy konzervdobozba, és meggyújtatták, és BUMM!!!
Felrobbant és elrepült…
Ennyi volt, de a kémia nem ért véget!
 
Pál Dominika:
Nekem annyira tetszett, hogy kémikus, vegyész vagy gyógyszerész elszek!
 
Eberhardt Panni:
Én azért szeretem a kémiát, mert nagyon izgalmas, hogy mi lesz a vége. Remélem, hogy máskor is lesz ilyen nap, mert én nagyon élveztem.

Összeállította: Ökrös Nátán

Publikálta: Tornóczi Valéria
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium