BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Tantárgyak
Borbás Máté országos 7. helyezése a Kitaibel tanulmányi versenyen
2011.05.18.
A 36 éves múltra visszatekintő Kitaibel Pál Középiskolai Biológiai és Környezetvédelmi Tanulmányi Verseny az élő természet, a környezet- és természetvédelem iránt érdeklődő 9-10. évfolyamos tanulók legrangosabb versenye. Az évente megrendezett erőpróba országos döntőjében három napon keresztül versenyeznek a diákok. A verseny győztesei mellett több kategóriában különdíjakat is osztanak.
A Bornemisza Péter Gimnáziumot Borbás Máté 9.c osztályos tanuló képviselte a verseny országos döntőjében. A döntőig vezető út hosszú; rengeteg tanulást, sok idő és energia befektetését igényli a résztvevőktől. A versenyzőknek ismerniük kell a verseny névadójának, Kitaibel Pálnak munkásságát, életútját. Fel kell készülniük a Természetbúvár és az Élet és Tudomány c. folyóiratokban kijelölt cikkekből. Ismerniük kell Magyarország Nemzeti Parkjait, hazánk természetvédelmi ritkaságait, értékeit. Otthonosan kell mozogniuk a gimnáziumi biológia tantárgy ökológiával foglalkozó anyagrészében. Meg kell tanulniuk egy 400 növény- és állatfajt tartalmazó listát, tudományos névvel, és ezeket fel is kell ismerniük. Végül – és ez a verseny talán legkomolyabb feladata -, készíteniük kell egy kiselőadást, amiben egy általuk választott terület természetvédelmi értékeit, vagy természetvédelmi problémáit mutatják be. A legfőbb szempont a saját kutatás, a saját megfigyelés, ill. azok dokumentálása.

A gimnáziumok 9-es tanulói - több száz induló - közül 40 fő jutott be a Mosonmagyaróváron rendezett országos döntőbe. A döntő első és második napján meghallgatta a zsűri a versenyzők által készített kiselőadásokat. A második napon került sor a tanulnivaló számonkérésére: előbb egy nehéz tesztet kellett megoldaniuk a résztvevőknek, majd a fajfelismerés következett; fényképet, magyar és latin nevet kellett párosítani. Ez a három feladat adta azokat a pontszámokat, amik alapján a legjobbak a vasárnapi döntőbe jutottak. Ebben a fordulóban szóban kellett számot adniuk a versenyzőknek tudásukról, tájékozottságukról, növény- és állatismeretükről.

Iskolánk tanulója végül az előkelő 7. helyen végzett az országos döntőben. Ennél a nagyszerű eredménynél – amire sok évet kellett várnunk -, talán még nagyobb siker, hogy Máté a kiselőadásával elnyerte a zsűri különdíját. Az előadás értékét jelzi, hogy a zsűri egyik tagja, az Élet és Tudomány c. folyóirat rovatvezetője, felkérte Mátét, hogy előadásnak készítse el írott formáját, ami az újság egyik őszi számában lesz olvasható.

A nagyszerű eredményekhez szívből gratulálunk Borbás Máténak!

A díjnyertes kiselőadás képanyaga és szövege a csatolt dokumentumokban megtekinthető.
Csatolt fájlok:
Publikálta: Turóczi Gábor
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium