BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Tantárgyak
A 9.A franciásai a Francia Intézetben - PARIS
2015.03.21.
A „Découvrons la France” (= Fedezzük fel Franciaországot) program keretében 2015. március 13-án ellátogattunk a Francia Intézetbe a 9.A osztály franciát tanuló diákjaival. A témánk Párizs volt.
Catherine Chamfrault, aki párizsi, de Budapesten élő franciaként fogadott bennünket, nagy lelkesedéssel mutatta be nekünk Párizst és történetét, az idő rövidsége miatt persze nagy vonalakban.

Megtudhattuk tőle, hogy hogy hívták, a Párizs területét először benépesítő gall törzs nevét (Les Parisii), valamint, hogy a rómaiak milyen nevet adtak neki (Lutetia, franciásan Lutèce), hogy a Szajnát szabályozták és az ott maradó mocsaras területnek a neve Le Marais (=mocsaras terület), ami Párizs történelmi negyede a 3. és 4. kerület határán, ma egy sikkes negyede Párizsnak. Catherine elmondta, hogy ki volt Párizs védőszentje (Sainte Geneviève), akit a párizsiak segítségül hívtak, amikor Attila és a hunok megtámadták Párizst hódító szándékkal, de sikertelenül, valamint, hogy melyik Párizs egyetemi negyede (le Quartier Latin = Latin negyed), hogy ki volt Haussmann báró és milyen változtatásokat eszközölt a XIX. században azért, hogy a párizsiak egészségesebb körülmények között éljenek (víztisztaság, csatornarendszer, városrendezés) mindezt a londoni mintát követve, abból inspirálódva.

Azt is megtudtuk, hogy Párizsnak hány kerülete van (20), hogy az egyik dombja a Montmartre, hogy vannak erdői (le Bois de Boulogne, le Bois de Vincennes), hogy sokszorosa a népsűrűsége a budapestiének, hogy Budapesten sokkal nagyobb a tér, és a lakások is sokkal tágasabbak, olyannyira, hogy egy párizsi ideérkezve fellélegzik, mert itt nagyobbak a térdimenziók. Azt is megtudtuk, hogy mikorra épült fel az Eiffel torony és milyen apropóból és hogy hány évig épült (1887-1889-ig épült a párizsi Világkiállításra).

Végül megismerhettük a Beaubourg (le Centre Georges Pompidou= Pompidou Központ) modern épületét, meg azt is, hogy milyen funkciót tölt be (a modern művészetek kiállítóhelye, valamint a földszinten egy olyan könyvtára van, ahonnan kikölcsönözni nem lehet könyveket, hanem csak helyben lehet olvasni, Párizs legnagyobb könyvtára).

Miért pont ez volt a téma? Mert mindez kapcsolódott a tananyagunkhoz, ugyanis most tanuljuk Franciaország földrajzát és Párizsra is pont most tértünk ki a francia óráinkon.

Legvégül meghallgattunk és értelmeztünk két dalt is, melyeket Párizs ihletett. A kulturális élvezeteinket az is növelte, hogy a könyvtárban szétnézhettünk, lapozgathattuk a francia könyveket és magazinokat, nem is beszélve a Dunára, a Parlamentre és a Széchenyi Lánchídra nyíló csodálatos panorámáról...

A közös munka után, ami természetesen franciául folyt, és diákjaink nagy érdeklődéssel vettek benne részt, jött a jutalom: a finom francia croissant, amiből a szemfülesebbje kettőt is elfogyaszthatott, meg a narancslé. Megköszönve a szíves vendéglátást elköszöntünk és lementünk az első emeleti kiállítótérbe, ahol megnéztük a Charlie Hebdo ellen elkövetett merényletet követően megjelent karikatúrákból berendezett kiállítást, amit pont az előző este nyitottak meg. Emiatt megérkezésünkkor fokozott biztonsági intézkedések közepette fogadtak bennünket a bejáratnál és kísértek is fel bennünket a harmadik emeleten lévő Médiathèque-be. Sokan vonzónak találták a földszinten található Café Dumas kávézót és éttermet, ahova egy rövid időre bepillantottunk, de enni ott most ne volt időnk. Majd legközelebb, amikor az étkezést, főzést, vendégvárást fogjuk tanulni, akkor el fogunk látogatunk ide, hogy kipróbáljuk, milyen az, ha francia menüt fogyaszthatunk, ha franciául szolgálnak fel nekünk és mindent franciául kell kérni…

A diákok jól érezték magukat, úgy tűnt, hogy mindenre volt kellő időnk és megelégedéssel távoztunk a Francia Intézetből. Még az iskolai március 15-i ünnepségre is visszaértünk az iskolába a hatodik órára, hogy együtt ünnepeljünk a gimnázium többi tanulójával.

A csatolmányban olvasható a csoport egyik diák résztvevőjének az élménybeszámolója.

Köszönjük Catherine Chamfrault-nak a műhely levezetését és hogy tudásából átadott nekünk és a Francia Intézet Médiathèque-jének, s annak dolgozóinak, hogy ezt az iskolánként évente egy alkalommal nyíló lehetőséget már évek óta biztosítják az ország gimnáziumainak, többek közt nekünk is. Jövőre is jövünk!

Füziné Madarász Róza
A csoport francia tanára
Csatolt fájlok:
Publikálta: Füziné Madarász Róza
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium