BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Tantárgyak
Aligátorlátogatás virtuálisan
2016.02.01.
Élőben látni egy aligátorbébit nem mindennapi élmény. Nos, ha nem is testközelből, de internetkapcsolaton keresztül erre is nyílt lehetőségünk egy Skype session keretében, amelyet Horváth Hajnalka tanárnő szervezett nekünk. Egy virtuális látogatást tettünk az Észak-Karolinában található Fort Fisher Aquariumba
Mi a különbség az aligátorok és krokodilok között? Mire valók ezen kétéltűeknek a farkán húzódó lemezek? Ilyen kérdésekre is kaptunk választ, egyenesen egy önkéntes szájából. Kristin hosszasan mesélt az aligátorok testhőmérséklet szabályozásáról, szaporodásukról, és ragadozó életmódjukhoz kapcsolódó jellegzetességeikről. Példának okáért, megemlítette nekünk, hogy nem véletlenül vannak kitéve Amerikában egyes tavaknál figyelmeztető táblák ezeknek a ragadozóknak a jelenlétéről. Előfordul, hogy az embert szemelik ki zsákmányul.
Állkapocs, fogak demonstrálták mindazt, amiről szóban hallottunk. A fogban növő újabb fog, a levedlett bőr alapján kialakult furcsa mintázatok mind újdonságot jelentettek sokunknak.
A webkamerás kapcsolat lehetőséget nyitott az interaktív beszélgetésre, mi kérdeztünk, Kristin pedig készséggel válaszolt. Másik nagy előnye volt a kép és hang együttesének, hogy nem kellett bonyodalmasan magyarázni az amerikai mértékegységeket: a kezek egyértelműen mutatták az állat hosszmértékeit. Így már nem volt nehéz elképzelni egy kifejlett aligátort, mi több, olyan meglepetés is ért bennünket, hogy nem kellett a képzeletünkre hagyatkoznunk. Önkéntes oktatónk bemutatott élőben egy nemrég született aligátorbébit, ezáltal még többet tudhattunk meg ezekről a hatalmas kétéltűekről. Többek között azt (kérdésünkre válaszolva), hogy a példányoknak nem adnak nevet, sem számozást – mintázat alapján különböztetik meg őket.
Különös tényeket tudtunk meg, miközben minden angoltudásunkat igénybe kellett vegyük, hogy élvezhessük ezt az interaktív előadást. Kristin azért kelt korán, hogy nekünk, magyar diákoknak délután kettőkor az aligátorokról mesélhessen, és ezzel növelje azoknak a számát, akik tudnak valamit ezekről a félelmetes, de mégis lenyűgöző állatokról.
 
Ágoston Eszter 11.D
Publikálta: Horváth Hajnalka
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium