BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Tantárgyak
Bruchsali diákok a BPG-ben
2016.07.31.
A 43 ezres lakosú Bruchsal városa a németországi Baden-Württemberg tartományban található, mintegy 20 km-re Karlsruhe-tól, és 35 km-re Heidelberg városától, amely Németország legrégebbi egyetemét tudhatja magáénak. A Heisenberg Gymnasium diákjai immár negyedik alkalommal látogattak Budapestre a 10. évfolyamos diákok számára szervezett tanulmányi kirándulás keretében. A város fő látványosságainak megtekintése mellett a diákok ellátogattak a Holokauszt Emlékközpontba és a Memento Parkba is. A BPG-s diákokkal közös programokat Varga Doroti foglalta össze.
Habár a német diákok már hétfő este Magyarországra érkeztek, a programban résztvevő magyar diákok többségének csak csütörtökön, június 2-án nyílt lehetőségük velük találkozni. Ezt megelőzően, keddi napon a 11.A osztályos németes diákok szervezésében került sor egy közös sétára a budai Várban, ragyogó napsütésben. Csütörtökön a német diákok újult erővel érkeztek meg 10-re az iskolába, mely egyúttal a közös programok kezdetét is jelentette.

A harmadik óra folyamán, két csoportra osztva 9.A osztályos diákok tartottak a német diákoknak egy nagyon élvezetes előadást Magyarországról, nevezetes magyar helyekről, híres magyar emberekről, feltalálókról és magukról a találmányaikról. Az előadást követő rövid kvíz után lejátszottuk vendégeinknek a Hősök téri Vidám Vasárnap táncot és a pünkösdi Istentiszteletről is mutattunk egy rövid bejátszást.

A negyedik óra alatt - immár három csoportban - mintegy 50 magyar diák kapott lehetőséget arra, hogy kicsit felfrissítse német, illetve angoltudását, egy beszélgetős óra keretein belül.Sokunknak az első lehetősége volt, hogy anyanyelviekkel tudtunk németül kommunikálni, mert ugyan már tavaly is részt vettünk a programban, de a nevünkön és az életkorunkon kívül akkor még nem sokat tudtunk mondani.

Ezután következett a Bornemiszások által szervezett vetélkedős városnézés, ahol a német diákok élőben is megtekinthették, amiket az előadás alatt csak képeken láttak. Majd következett a nap fénypontja, amit mindenki nagyon várt: a közös vacsora. A találkozó 5-kor volt a Deák téren, ahol 2-3 fős magyar magyar diákcsapatoknak nyílt lehetősége néhány német diákot elvinni vacsorázni. Innentől este 9-ig mi rendelkeztünk velük. A legtöbb csapat rögtön a vacsoráztatással kezdett, mivel ekkorra a németek már teljesen lejárták a lábukat. A tartalmas vacsorától hamar friss erőre kaptunk, és irány volt a Duna-part, persze a Váci utcás fagyi és az Ahoy-os turmix sem maradhatott el. Majd ahogy közeledett a 9 óra, minden kis csapat visszaindult a Deák térre, a találkozó helyszínére.

Hamarosan itt volt a búcsú ideje. A vacsoráért cserébe mi sem maradtunk jutalom nélkül, a német diákok jó szokásukhoz híven búcsúzóul gumicukorral halmoztak el minket: természetesen Nimm2-vel és Haribo-val, hogy maradjunk a német márkáknál. Instagram, Facebook, Twitter csere, néhány szelfi emlékbe, majd mindenki indult haza, hiszen nekünk másnap iskola volt, nekik pedig egy újabb programokkal zsúfolt nap.

Varga Doroti
Publikálta: Sallai Adrienn
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium