BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Tantárgyak
A 2016/17-es tanév angolos eseményei az Újszász utcában: Hálaadás nap
2017.07.19.
A 2016/17-es tanév angolos eseményei az Újszász utcában: Hálaadás nap
Az idei tanévben december 15-én került megrendezésre az Újszász utcai általános iskolában a Hálaadás napja tematikus nap elsősorban a felsős évfolyamok részvételével. Évek óta cél magának a hálaadásnak a közgondolkodásba történő beemelése, hangsúlyozva annak társadalomformáló erejét, hogy olyan kiemelt helyet foglaljon el a magyar kultúrában is, mint az angol-szász népeknél. Ahhoz, hogy az élethez valamint az egymáshoz való viszonyunkat pozitív irányba formálja, egy egész napot újra csak e köré a téma köré csoportosítottunk.

Ebben az évben is utánanéztünk, hogy hogyan is történt ez annak idején, kb. 400 évvel ezelőtt az Új Világban az Első Hálaadáskor. Természetesen verseny formájában, értékes jutalmak ígéretével. A diákok rendkívül változatos kihívások elé állították egymást, amikor csapatokba tömörülve úgynevezett ’LAPBOOK’-ok összeállításával tették próbára évfolyamtársaik ismereteit. A lapbook olyan saját készítésű, nagyméretű, többoldalas, mappa-szerű füzet, amelyben a tanulók játékos quiz-feladatok megalkotásával dolgozzák fel az olvasmányélményeiket, megszerzett ismeretanyagukat egy témában. A mi témánk ezúttal természetesen mi lehetett volna más, mint az Első Hálaadás. A feladatok helyes megoldásáért pontokat szereztek a csapatok. És ez még csak a kezdetet jelentette. A következő óra a hálaadás napi programok elmaradhatatlan része, a jótékonysági sütivásáré volt. Az óriási érdeklődésre való tekintettel idén már a nagyobbik tornacsarnokot kellett berendezni a vásár számára. A diákok annyira hatékonyan értékesítették áruikat, és annyira bőkezűen vásároltak, hogy 150.000.- forint gyűlt össze a piac zárultával. Egyúttal ők szavazták meg legnagyobb arányban azt is, hogy ez az összeg karácsony előtt a HISZ gyermekeket segítő kezdeményezésében lenne a legjobb helyen. A sütiárus standok ötletes és esztétikus kivitelezésével tovább növelhették a csapatok a pontjaik számát.

Továbbá pontokat kaptak még a teremdekorációra, hálafa állítására, valamint egy olyan, általuk megkomponált dal megszólaltatására, aminek a szövege kapcsolódott a nap témájához. Volt olyan osztály (8.D), amelyik 4-5 hangszerre és kórusra hangszerelt saját dalt adott elő majdnem stúdió minőségben. Az egész napos verseny évfolyamonként egy osztály győzelmével zárult, akik ezt követően vehették át jutalmukat (tortájukat) nagyszerű teljesítményükért.


Írta: Horváth Gellért
Publikálta: Gál-Szabó Edina
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium