BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Tantárgyak
A 2016/17-es tanév angolos eseményei az Újszász utcában: Az első Skype-os órák
2017.07.19.
A 2016/17-es tanév angolos eseményei az Újszász utcában: Az első Skype-os órák
Felfedező óra egy igazi felfedezővel

Idegen nyelvet tanulni a leghatékonyabban anyanyelvi környezetben lehet. Ezt szeretnénk erősíteni a Skype-on megszervezett angol nyelvű tanórákkal. A 7.cd csoporttal elrepültünk a kivetítőn keresztül Angliába, Cambridge-be, ahol Justin Miles felfedezővel beszélgettünk. A tanulók kérdéseket tehettek fel munkájával kapcsolatban: milyen országokban, tájakon járt eddig, melyek voltak a legizgalmasabb expedíciói, hogyan válik valaki hivatalos felfedezővé? Justin szavaival élve nem is az a lényeg, hogyan hívják pontosan a foglalkozását, hanem sokkal inkább az, hogy munkája során a föld legfantasztikusabb helyein járhat, ott elképesztő dolgokat csinálhat, s mind e közben különleges emberekkel találkozhat. Kalandjai során eljutott a sarkvidékekre, hegyek közé, őserdőkbe és sivatagokba is.

Mindezzel oktatási célokat is tudatosan támogat, rendszeresen tart Skype-órákat, TED előadásokat, illetve jótékonysági célokat is felkarol. Több könyve is megjelent már világszerte, mint például a „Felfedezők kézikönyve diákoknak” című. Justin nem mindennapi érdeklődése már gyerekkorában megmutatkozott, és elmondása szerint nem engedte, hogy kíváncsiságát kioltsák. Ez volt egyik legfontosabb üzenete is a diákok számára: találd meg, ami igazán érdekel, ami izgalomba hoz, ebben válj igazán profivá, és soha ne engedd, hogy lebeszéljenek álmaidról! Justinon kívül időnként öt nagyméretű kutyája is részt vett a beszélgetésben, ami tovább fokozta a hangulatot. Az óra után a következő visszajelzést kaptuk az előadótól: „A diákok fantasztikusak voltak, sokkal érdeklődőbbek és aktívabbak, mint a legtöbb csoport, akikkel beszélek, pedig átlagosan 4500 diákkal találkozom havonta a Skype-on keresztül!”


Látogatás a fokvárosi tengeri-madár kórházban

Hol lehet napi 24 órában bejelenteni, ha Fokváros környékén beteg tengeri-madarat találunk? Mitől betegszik meg a legtöbb pingvin és madár? Hogyan tudunk pingvineket örökbe fogadni? Mivel foglalkozhatunk, ha önkéntesnek jelentkezünk a SANCCOB (Southern African Foundation for the Conservation of Coastal Birds) tengeri-madár kórházba? Ezekre és hasonló kérdésekre kaptunk választ a 7.ab osztályok tanulócsoportjával, akikkel a tengeri-madár kórház oktatási szakembere beszélgetett. Miközben körbe néztünk a kórház teljes területén, megszemlélhettük a lábadozó pingvineket és egyéb madarakat, valamint az új, most épülő kórházépület is. Az adakozó kedvű látogatók még téglajegyet is vásárolhatnak on-line, hogy ezzel is segítség a tengerbe ömlött olajtól fulladozó és szenvedő állatok rehabilitációját.

A kórház széleskörű oktatási tevékenységet is folytat a környezetvédelem és környezettudatosság témáiban, ahol például megtudhatjuk, hogyan válhatunk mi magunk is a tengerpart-tisztító csapat tagjává. Akinek pedig éppen nincsen ötlete, hogyan ünnepelje legközelebbi születésnapját, annak jó hír, hogy a madár kórházban akár pingvin partit is szervezhet - természetesen off-line üzemmódban!


Írta: Pető Szilvia, Nagy Melinda Szilvia
Publikálta: Gál-Szabó Edina
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium