BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Szülő
Lesújtó adat: 350 ezren tépnek be egy-egy hétvégén
2011.01.27.
A becslések szerint egy-egy hétvégi buli alkalmával mintegy 350 ezren fogyasztanak valamilyen pszichoaktív szert, ismertetett lesújtó adatotokat Zacher Gábor az ATV Jam című műsorában.
A becslések szerint egy-egy hétvégi buli alkalmával mintegy 350 ezren fogyasztanak valamilyen pszichoaktív szert, ismertetett lesújtó adatotokat Zacher Gábor az ATV Jam című műsorában. A pszichoaktív szer kategóriába, magyarázta a toxikológus, az alkohol kivételével, a különféle legális és illegális szerek tartoznak. (Ha ebbe a kategóriába az alkoholt is beleszámítanánk, akkor 350 ezernél sokkal nagyobb számot kapnánk, hiszen Magyarországon mintegy nyolcszázezer alkoholbeteg van, akik feltehetően napi szinten fogyaszt, és akkor a szociális- és alkalmi ivókról még nem is beszéltünk.)

Persze, figyelmeztetett Zacher, a kábítószerek nem csak hétvégéken, de a hétköznapokon is jelen vannak a szórakozóhelyeken, amelyek közül néhányan már csütörtökön kinyitnak, így a sok szabadidővel rendelkező fiatalok pedig akár egészen hétfő délutánig afterpartyról afterpartyra járhatnak.

Zacher az alkoholfogyasztás nagyobb elfogadottságát azzal magyarázza, hogy bár nagyon sok család életét teszi tönkre, mégis inkább ezzel szocializálódunk, a fiatalok előtt is egy fajta szociális mintaként jelenik meg. Ráadásul – szemben az éjszakai életben megtalálható különféle szerekkel – az alkohol hatása jobban kiszámítható, hiszen egy üveg italról legalább nagyjából lehet tudni, hogy mit/mennyi alkoholt tartalmaz.

Zacher azt is elmondta, a drogkereskedelem óriási üzlet, a fegyverbizniszen kívül nincs más, ami ekkora haszonnal kecsegtetne. Megjegyezte, a Mephedrone nevű pszicho-gyógyszert is zsákszámra árulták, amíg nem került a tiltott szerek listájára. A drogbizniszbe egyébként Hollandia, Belgium és Szlovákia mellett már Kína is beszállt, és mára hatalmas előállítóvá nőtte ki magát. Ráadásul az anyagot ma már nem izgatott gimnazisták kotyvasztják, hanem magasan kvalifikált, diplomás vegyészek, biokémikusok, gyógyszerészek.

A „szex, drogok, rock and roll” nemzedéke óta mondta Zacher, a különféle zenei irányzatok mindig is serkentették bizonyos szerek használatát. A régóta divatnak számító éjszakai goa-partik kultúrkörnyezetében például a stimuláns, halucinogén szerek jellemzőek. Egy ilyen zenét, egy ilyen tömeggel, villogó fényekkel meglehetősen nehéz „tisztán” elviselni, ráadásul úgy, hogy körülöttünk mindenki be van tépve, indokolt Zacher.

Aki szerint a kábítószer-fogyasztás nem szakmai, vagy politikai, hanem sokkal inkább értékrend kérdése. Mondhatunk bármit a gyerekeknek, végül is ők állnak majd a végponton, őket fogják megkínálni, és nekik kell nemet mondani még akkor is, ha a haverok ezért leköcsögözik őket.

Sokan azzal védekeznek, hogy rossz társaságba keveredtek, holott oda akkor keveredik az ember, ha elfogadja annak a társaságnak az értékrendjét, ami együtt jár a piálással, vagy a pszichoaktív szerek használatával. A kipróbálásra még lehet magyarázatot találni, sokan viszont azt mondják, ezektől a szerektől végre jól érzik magukat, így tudnak csak felszabadultan szórakozni és ezzel tudják elhessegetni a hétköznapi gondokat. Igen szomorú dolog, hogy egyes emberek ilyen alacsony problémamegoldó készséggel rendelkeznek, summázott Zacher.

A cikk az ATV.hu oldalon olvasható
Publikálta: Opauszki László
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium