BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Szülő
Aktuális tájékoztató a koronavírus kapcsán
2020.03.03.
Aktuális tájékoztató a koronavírus kapcsán
Kedves Szülők, Kollégák és kedves Diákjaink!
 
Jelen levelünk a korábbiakhoz képest új információkat is tartalmaz a koronavírus terjedése nyomán kialakult aktuális helyzetről szól,a Nemzeti Népegészségügyi Szolgálat tájékoztatásai és ajánlásai, valamint orvosok ajánlásai alapján készült.
A Kínában felbukkant, tüdőgyulladással járó megbetegedés okozója, a koronavírus légúton, valamint szájon át fertőzhet. A vírus okozta járvány kínai kialakulása óta Kínán kívül felbukkant több más országban (pl. Japánban, Dél Koreában, Izraelben) és jelentős esetszámban Európában is. A járvány egyik európai gócpontja Észak-Olaszország, de sajnos megjelent a vírus nagyobb számban Franciaországban és Németországban, és kisebb megbetegedési számban például a hazánkkal szomszédos Ausztriában és Horvátországban is.

Felhívjuk diákjaink  és munkatársaink figyelmét, hogy a megbetegedések megelőzése közös érdekünk, ezért kérjük, az alábbi szabályok szerint járjanak el:
A szülőket kérjük, ha iskolás, óvodás gyermekük fejfájásra, rossz közérzetre, torokfájásra panaszkodik vagy hőemelkedése, láza van, tartsák otthon a gyermeküket, amíg a panaszok el nem múlnak. Betegség után csak tünetmentes napok leteltével menjenek iskolába, óvodába, betegen ne.

Ha kialakult járvány-gócok közelében jártak az elmúlt 2 hétben Kéjük, ne keressék fel az iskolát és gyermekeiket is tartsák otthon abban az esteben is, ha a családból csak egy valaki járt az érintett területen és a gyermek nem. A koronavírus a lappangási ideje alatt is fertőz, vagyis a kb. kéthetes tünetmentes időszakban is továbbadható.

Kérjük, hogy az utazások szervezésénél a Nemzeti Népegészségügyi Központ https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus-tajekoztatok, valamint a Külügyminisztérium és a konzuli osztályok és más állami szervek ajánlásait vegyék figyelembe, csak mindenképpen indokolt esetben utazzanak a fertőzéssel érintett országba.

Kérjük továbbá azokat a diákjainkat és munkatársainkat, akik visszatérnek az érintett területekről, hogy két hétig maradjanak távol a közösségi alkalmaktól és az oktatástól is,figyeljék saját egészségi állapotukat és magas láz, légúti tünetek panasza esetén forduljanak a Dél-pesti Centrum Kórház kijelölt ellátó helyére, a Szent László Kórházba és jelezzék, hol jártak.https://www.dpckorhaz.hu/korhazunkrol/
Igazolt távollétet jelentenek a levélben felsorolt távolmaradási okok mind diákjaink, mind munkatársaink esetében hazatérésüket követő két hétig.

A fentiek mellett jelenleg a heveny légúti megbetegedések megelőzésére szolgáló higiénés rendszabályok betartása a legfontosabb. Kérjük, a gyerekek mossanak gyakran kezet, kerüljék beteg emberekkel történő kontaktust.
Tömegközlekedési eszközök használatát követően, oktatási épületbe vagy hazaérve azonnal bő meleg szappanos vízben mossanak kezet és arcot. Kérjük, hogy Koszos kézzel ne nyúljanak a szájukhoz, tüsszentéshez, köhögéshez egyszer használatos zsebkendőt használjanak. Nagyon fontos, hogy ne a kezükbe köhögjenek, ha nincs zsebkendőjük, inkább a könyökhajlatba tüsszentsenek, köhögjenek.

Budapest, 2020. február 26.

Köszönjük együttműködésüket, tisztelettel:
                                                                                                                                  Horváth András
                                                                                                                                         igazgató
Publikálta: Fülöpné Gali Zsófia
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium