BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Szülő
Akcióban az Aktív Szülők! Cél: az Újszász utcai iskolaudvar
2011.06.16.
Jelenleg nagyon kevés az árnyék, tavasztól tűz a gyerekekre a nap. Szeretnénk az udvart még használhatóbbá tenni, csökkenteni a balesetek veszélyét, de ehhez te is kellesz! Jelentkezz!
Akcióban az Aktív Szülők! Cél: az iskolaudvar
 
Az Aktív Szülők Klubja az Újszász utcai tömb iskolaudvarának fejlesztését tűzte ki célul a nyári szünetben. Minden tenni akaró szülő támogatását és aktivitását várjuk!

A részletekről az ötletgazdákkal, Dr. Németh Zoltánnal és feleségével, Ildikóval beszélgettünk.
 
BPG: Sziasztok! Mit jelent az „ISKOLAUDVARI AKCIÓ”?
 
Az „Aktív Szülők Klubja” nevéhez hűen aktivitásra ösztönöz mindenkit. Mi, szülők is szeretnénk hozzájárulni az iskolai fejlesztésekhez, hogy gyerekeink a következő tanévtől még nagyobb biztonságban, még több értékes dologból választhassanak az udvari szüneteik eltöltésében.
 
Célunk, hogy elindítsunk egy támogató mozgalmat az iskolai udvar további újításához. Nem csak a pénzadomány felajánlást értjük ez alatt, hanem az iskola vezetőségének irányításával társadalmi munkát is (terem, kerítés, pad, sakttábla festések, helyreállítások, homokhordás, faültetés, tereprendezés..).
 
BPG: Honnan jött az ötlet?
 
Gyerekeink tanáraival együtt gondolkodtunk, hogyan tudnánk az udvart még használhatóbbá tenni, még inkább csökkenteni az udvari balesetek lehetőségét.
Jelenleg nagyon kevés az árnyék, tavasztól tűz a gyerekekre a nap.

Azt is látjuk, hogy szinte minden önkormányzati óvodában, iskolában bevett szokás: az ottani szülői munkaközösségek évente gyűjtéseket rendeznek hasonló célokra. Év végén természetes, hogy egy-egy szülő az iskolával együttesen kifesti a termet, lefesti a kerítést – így következő szeptemberben jó érzéssel kezdik a gyerekek a tanulást. Hozzánk közeli óvodában még támogató bált is rendeznek – évek óta szemlélhetjük, hogyan modernizálódik a bevételekből az ovi.

Makkai Ferenc igazgató helyettes úr, valamint Horváth András igazgató úr elé vittük a terveinket, akik messzemenőkig támogatják a projektet, sőt az iskola maga is anyagilag beszáll a fejlesztésekbe.
 
BPG: Mik a konkrét terveitek?
 
Az udvari játékok bővítése az egyik célunk.
- Például kicsi a homokozó, tolongnak a gyerekek, ezért egyik irányban megnövelnénk a méretét. A fertőzések elkerülése végett lefedhetővé is tennénk.
- A falra szeretnénk még több kosár palánkot szerelni.
- Van az udvaron egy halványan felfestett óriás sakktábla, ezt átfestenénk, használhatóvá tennénk.
- Két-három kültéri pingpong asztal körül akár harminc gyerek is sportolhatna szünetekben.
- Vannak fák az udvaron, de még öt-hat év, mire megfelelő árnyékot adnak. Ezért a kavicsos rész fölé egy árnyékot adó, nagy nyitott nádtetős építményt terveztünk, mozgatható asztalokat, padokat rakhatunk be. Itt sok kreatív gyerek tölthetné el szabadidejét pl. társas játékokkal – árnyékban.
- Az építmény oldalához több helyen rajztáblákat helyeznénk, ez még több érdeklődést válthat majd ki. Egyben a nagy mozdulatos rajzolások észrevétlenül fejlesztik a gyerekeinket.
- És ez az árnyékot adó kültéri helyiség körben ülve lehetőséget adhatna egy-egy szabad levegőn megtartható órára is, esetleg kültéri kis koncerteket is rendezhetne itt a zeneiskola.
- De segíthetne a helyiség abban is, hogy az iskolai buszos gyerekek a járatokra várva ne legyenek az időjárásnak kitéve, itt várakozhassanak.
 
BPG: Nagyon jól hangzik. Összegezzétek, mi lesz a dolguk az aktív szülőknek?
 
Válasszuk kétfelé a munkákat:
- Az évzárón a bejáratnál gyűjtést rendezünk. A z adakozók kis ajándékot kapnak. Tehát készüljön fel az évzáróra minden aktív szülő, hogy a bejáratnál az általa erre a célra elkülönített adományát a gyűjtők számára átadja.
- Az évzáró utáni héten pedig a gyűjtés összegének megfelelően elkezdjük a munkálatokat: Makkai Ferenc vezetésével egy gyerekvigyázós „piknik” keretében elkezdünk magunk is dolgozni.
Akik a munka kreatív részében tudnak részt venni, várjuk jelentkezésüket az évzárón, ahol felírjuk nevüket, telefonszámukat és jelezzük számukra a munka időpontját. A nádtetős helyiség építését pedig erre felkért cég fogja kivitelezni.

Ehhez a célunkhoz szeretnénk Téged, Aktív Szülőt is megnyerni. Akciózzunk együtt, ls és a társadalmi munkára nyugodtan hozd magaddal 7-8-os fiadat is. Kell majd nekünk az erő is!!!
 
BPG: Köszönjük a beszélgetést! Mit is mondhatnánk ezekre: Hajrá Bornemisza!!!

Felajánlásaitokat az iskolában, vagy a szulok(kukac)bpg.hu email címen tudjátok megtenni.
 
 
Csatolt fájlok:
Publikálta: Opauszki László
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium