BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Szülő
Hogyan ismerhetjük meg gyermekünket jobban?
2013.01.27.
Hat gyermekes apaként mindig igyekeztem megismerni gyermekeimet, megérteni őket, egyedül nem mindig sikerült
Mi szülők manapság alig találkozunk gyermekeinkkel.

Gondolom, azt egyikőnk sem hiszi, hogy e kevés idő alatt gyermekünk önmagát adja, vagy egyáltalán meg tudjuk őt ismerni.

Mit tegyünk akkor?

Első, hogy töltsünk vele a lehető legtöbb időt, beszélgessünk vele, ismerjük meg a gondolatait, melyhez arra van szükség, hogy őszinte is legyen hozzánk, és mi is őszinték legyünk őhozzá.

Nekünk, szülőknek (véleményem szerint) elsősorban tisztetre és engedelmességre kell megtanítanunk gyermekeinket. Ha ez szeretetben és nem katonás engedelmességben sikerül, már olyan nagy problémánk nem lehet...

Fontos, hogy gyermekünk ne csak azért engedelmeskedjen, mert mi azt mondtuk, hanem egyet is értsen vele, az a végcél, hogy rájöjjön, hogy nem rossz az, amit Isten igéje alapján kérünk tőle.

A szeretet, kommunikáció, egyetértés mindig segít.

Gondoljátok el, ha valakivel van egy nézeteltérésed, (nem értesz valamiben egyet vele) akkor nem szívesen akarsz vele kommunikálni, így lassan a szeretet is meghidegül. Ilyenkor valamelyiket a három közül növelni kell. Amint növeljük az egyiket, a másik kettő is nőni fog.

Ki van többet csemetéinkkel?

Mondjuk a tanárok. Azért vannak a fogadóórák, hogy azok a szülők, akik meg akarják jobban ismerni gyermekeiket, ezt meg tudják tenni. Használjuk ki ezeket az órákat, és higyjünk nekik. Egyik tanárnak sem érdeke, hogy valótlant állítson szeretett gyermekünkről.

A bibliatanárok, az ifi gyülekezet vezető, szolgálói pedig szívesen segítenek nekünk abban, hogy esetleges problémákat hogyan tudjuk közösen megoldani. Legyünk a partnereik, ne az ellenségeik.
Kérdezzük meg őket is szemünk fénye állípotáról. Nem biztos, hogy mindig a legjobb hírt fogák mondani, de akkor örüljünk, hogy megtudtuk, és szeretetteljes együttműködéssel még van lehetőségünk rendbehozni a dolgokat. Sok jó példát tudunk erre.

Megint a 3 pillérhez jutottunk, kommunikáció, egyetértés, szeretett.

Próbáljuk meg.
Publikálta: Opauszki László
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium