BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Tanév
Ability az Újszász utcában
2015.04.01.
A Down-szindróma egy kromoszóma rendellenesség, amit az esetek 95%-ában az okozza, hogy a 21-es kromoszómából a normál 2 helyett 3 van. Ezért a Down-szindróma világnapját 03.21.-én tartják.

Szeretet, hála, segítség, empátia

A Down-szindróma egy kromoszóma rendellenesség, amit az esetek 95%-ában az okozza, hogy a 21-es kromoszómából a normál 2 helyett 3 van. Ezért a Down-szindróma világnapját 03.21.-én tartják. Az ebből az alkalomból megrendezésre kerülő  "0321-es Kihívás" c. játéknak március 19.-én volt a bemutatója a Vígszínházban, ahol a színtársulat tagjai próbálhatták ki az ötféle feladatból álló játékot. 

A kiválasztott országos 10 helyszín közül, egy másik budapesti helyszínen is megrendezésre kerülhetett az „előítéletek nélküli játék” a Bornemisza Péter Gimnáziumban.
Az „érzékenyítő” projekt a Blankadi Társaság jóvoltából jutott el hozzánk (Újszász utcai iskolába) is március 27-én. Nyolcadikos diákjaink próbálhatták ki, milyen nehézségekkel kell megküzdeniük a mindennapokban a Down-os embereknek.
A program megnyításaként, Makkai Ferenc igazgató-helyettes úr röviden felolvasta a Márk 2.3-10 verseit, és felhívta a figyelmünket a „réstörés” fontosságára, illetve arra, hogy segítségnyújtásunk mutatja meg a hitünket.
A megnyitó után Dr. Tóth Ágnes és Sarkadi Csaba a Blankadi Társaság képviselői rövid bemutatkozás után köszöntötték a gyereket, elmondták az Ability nap célját, illetve a játékok lényegét, ahogyan alább is olvashatjátok.
A játékot háromfős csapatokban kell játszani. Minden feladatnál az egyik résztvevő a 0321-es játékos, aki nehezített feladatokat kap, a másik két játékos a segítő. A játék célja elsősorban nem az, hogy bemutassa a Down-os emberek nehézségeit, hanem, hogy megmutassa, mi hogyan viszonyuljunk hozzájuk, hogyan lehetünk segítségükre. Türelmesebbnek és megértőbbnek kell lennünk.
Beszélgettünk a szervezőkkel, résztvevőkkel, tanárokkal, diákokkal, és mindenki arra jutott, többet kell foglalkoznunk ezzel a témával, hiszen a mindennapi életünket érinti, nem megkerülhető, és a társadalomban még mindig túl sok az előítélet ezen a téren.
A szervezők nem titkolt célja az volt, hogy ne csak a Down-szindrómások világnapja alkalmával, hanem az év minden napján szem előtt legyen az esélyegyenlőség és a segítségnyújtás kérdése.

Egy tanulónk véleménye:
Szerintem ez a nap rendkívül jó volt, nem csak abból a szempontból, hogy játszhattunk és nevethettünk, hanem abból is, hogy bepillantást nyerhettünk down-szindrómás emberek életébe, nehézségeibe. Számomra ez nem csak egy játék volt, hanem gondolkodás is.
A feladatok viccesek voltak így lehetett élvezni őket.  A gimnazisták ügyesek voltak és jól felkészültek, a feladatok végén mindig elmondták, hogy mit miért csináltunk. A program végén a videók is nagyon tetszettek, ötletesek voltak.  M.S
Köszönjük a programot Dr. Tóth Ágnesnek, Csabának és a BPG gimis diákjainak, akik jókedvel vezették le a feladatokat.

Forrás:
http://eter.hu/blog/2015/3/22/szeretet-hala-segitseg-empatia
Publikálta: Makkai Ferenc
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium